Fantastický pan Lišák

Fantastický pan Lišák https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/294856/bmid_fantasticky-pan-lisak-659daa4de9591.jpg 4 225 36

Již klasický příběh o prohnaném panu Lišákovi a jeho rodině, kterého se tři zlí venkované snaží mermomocí vyrýt rypadly z jeho doupěte a který se jim za pomoci dalších zvířecích kamarádů dostane na kobylku, vyšel po celém světě v mnoha vydáních a posloužil jako námět k animovanému filmu. Vypravěčské umění Roalda Dahla, jeho jemná ironie a cit pro detail, jistě potěší všechny jeho příznivce.... celý text

Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: , Knižní klub
Originální název:

Fantastic Mr. Fox , 1970


více info...

Přidat komentář

ujira
22.03.2024 5 z 5

Moc hezký a vtipný příběh pro děti od skvělého vypravěče.

Becca_books
28.01.2024 3 z 5

Četla jsem s dětma ve škole a musela jsem dočíst celé :) Knihy R. Dahla mám ráda a dobře se mi čtou v angličtině. I když už je pro mě teď angličtina v jeho knihách lehká :)


Tess.96
05.12.2023 3 z 5

Knihu si pro svůj první animovaný film zvolil režisér Wes Anderson a snímek je natočený pomocí loutek. A musím říct, že byl velmi věrný knižní předloze. Knížka je to krátká, má to necelých 80 stránek, takže jsem to měla přečtené za chviličku, tudíž se mi líbí, že Wes použil do filmu vše, ale mohl si zároveň pohrát se svou fantazií a pár detailů si upravit (např. ve filmu má pan Lišák pouze jedno liščátko). Ale i tak se jedná o tak zvláštní příběh, že i když je označovaný za pohádku, tak si nejsem jistá, zda bych měla odvahu to svým dětem číst.


Takže v tomhle souboji kniha vs. film u mě rozhodně vede film. Wes si s tím neskutečně pohrál, vybral si pro propůjčení hlasů hvězdná jména a ta animace je naprosto neskutečná. Kniha je spíš jen takové rychlé shrnutí toho filmu a moc nenabídne než hrabání, zabíjení, hrabání, žraní a hrabání.

Atlantis
29.05.2023 4 z 5

Znal jsem film, který má velmi zvláštní a unikátní atmosféru. Ta v knižní předloze lehce chybí, ale pořád je zde taková neutichající úzkost, kdy lišky často opravdu bojují o svůj život a je to napínavé čtení. Konec byl takový uspěchaný a useklý, ale jinak je Pan Lišák parádní čtení pro menší.

Lady.Lucrezia
08.01.2023 5 z 5

Rychlá, příjemná pohádka o Lišákovi a jeho rodině, shánění potravy a válce, kterou jim farmáři vyhlásili. Kdo vyhraje, na to musíte přijít sami!

Ajinka126
07.01.2023 2 z 5

Pohádka pro děti? Povolená genocida určitých druhů? Proč se má dítě cítit špatně, když chce pes zabít lišku, ale být v pohodě, když mají ostatní zvířatka hody nad slepicemi, prasátky, kachnami..?
Jako audiokniha je to top top četba!, ale tohle je populární pohádka z roku 1970?

SSTknihy
16.12.2022 4 z 5

Originální, vtipné a zábavné. U Dahlových knížek se fakt nikdy nenudím. A je úplně jedno, jestli jsou určené dětem nebo dospělým. Tenhle pan spisovatel to se svými čtenáři vážně uměl. Na jeho příběhy jen tak nezapomenete.

Renatka11
01.06.2022 5 z 5

I když mám některé Dahlovy knížky raději, ani panu Lišákovi nechybí pro autora typický styl a vtip, a tak z lásky a obdivu k Dahlovu psaní, jeho originalitě a fantazii, je u mě i tato knížečka na 5 hvězd. Doporučuji i její skvělé filmové zpracování.

Arlienen
10.02.2022 4 z 5

Další skvělá kniha pro děti z pera pana Dahla. Čtení jsem si náramně užila.

ddkk
21.12.2021 4 z 5

Příběhy Roalda Dahla nejsou tak úplně pohádky. Alespoň ne ty klasické. Často jsou absurdní, občas trochu nekorektní a jindy zase korektní až moc. Vesměs jsou ale vtipné a hlavně neopakovatelné.

A jiný nebyl ani Lišák. V jeho příběhu se střílí, hrabe, zesměšňuje se dělný zemědělský lid a hlavně se v něm strašně krade. Ve velkém a s pochopením, tedy s pochopením autora. Kdyby se něco takového dělo u nás doma, nevím, nevím...Nicméně, se zvířátky (a to i takovými, která by zasloužila spíše pořádně proplesknout!) to dopadne nadmíru skvěle, tedy až na opilou krysu, ta se asi upila k smrti - nesnáze překonají, nakradou si a ještě pohostí sousedy :-)))))

Chlapečky to bavilo, líbily se jim srandovní ilustrace Quentina Blaka a jen trochu znejistěli, když zjistili, že jejich děda má brambory uskladněné ve sklepě...

Doporučuji.

mataaskorice
19.01.2021 4 z 5

Dahlův rukopis nelze přehlédnout ani ve Fantastickém lišákovi. Postavy, které jsou umístěny do extrémně kladných či záporných poloh, nadsázka, humor. Své si mezi řádky najdou i dospělí (třeba Stýbla čtenář dospělák už od počátku podezřívá, že ten jeho mošt nebude žádná šťávička). Otázka ospravedlnění lišákových krádeží se nabízí, ale takových morálních dilemat je v slovesnosti hromada (bohatým bral, chudým dával..., je zlý, tak si to zaslouží...). Lišákovým, Jezevcovým, Krtkovým, Lasičkovým a Králíkovým člověk zkrátka fandí a nějaké to příživnictví na nesympatické trojici jim s klidným srdcem odpustí.

Osice
24.07.2020 4 z 5

Četla jsem podruhé. A poprvé se čtyčletou dcerou. Manžel nám pořídil set Dahlových knih a Barunka šáhla nejdřív po Lišákovi.

Příběh je kraťoučký. Rodina Lišáků žije poblíž tří farmářů, a proto nemá o jídlo nouzi.
„Každý večer, hned jak se setmělo, říkával pan Lišák paní Lišákové: „No, drahoušku, co to bude tentokrát? Kulaťoučká slepička od Soudka? Kachnička nebo husička od Suka? Nebo pěkný krocan od Stýbla?“
Není se co divit, že farmářům jednoho dne dojde trpělivost a rozhodnou se Lišáka sprovodit ze světa. Jenže lišky jsou zvířata po čertech mazaná, tak to nebude jen tak.

Jednu hvězdičku ubírám za černobílé postavy farmářů. Nenašla jsem u nich jedinou dobrou vlastnost. A přiznávám, že mi pan Lišák také není dvakrát sympatický:-) Barunka prožívala urputnou snahu farmářů usilujících o životy liščí rodiny. Věřila, že to s nimi špatně skončí:-) ... Hodně mě bavilo probírat s dcerou otázky, které se v souvislosti s příběhem přímo nabízely. A co si myslí o krádežích pana Lišáka? Podle ní by měl jít nakupovat do obchodu:-) Povídaly jsme si o tom, že se různá zvířata stravují odlišně. O lidech, že jí také maso a zabíjí kvůli tomu zvířata. Narazily jsme i na vegetariánství. Také se zajímala např. o to, jak se lišky loví ve skutečnosti... Mám ráda, když kniha poskytuje odrazový můstek k diskuzím. Fantastický pan Lišák nám jich poskytl slušnou porci. … Fantastický pan Quentin Blake knihu bohatě ilustroval, takže je možné ji číst i s menšími dětmi. Fantastický pan Lišák sice nepatří mezi mé nejoblíbenější knihy od R. Dahla, ale ráda si ho přečtu klidně znovu:-)

carbici
26.06.2020 5 z 5

Prijemne cteni pred usnutim. Tentokrat i pro mensi deti, narozdil od Dahlovych ostatnich knih.

aydam
31.05.2020 5 z 5

Pěkná zvířecí pohádka.

LEGACY
22.05.2020 4 z 5

Poučná jednohubka na večer. Dahl obratně vštěpuje dětem, kam je jaká vlastnost v životě zavede. Věci od něj se mi líbí víc a víc, není divu, že tolik láká filmaře ... "And so far as I know, they are still waiting"

Plysolida
06.05.2020 5 z 5

zábava pro malé i velké- pan Dahl fakt uměl vyprávět skvěle!

FejKýý
28.12.2019 4 z 5

Skvělý příběh pro děti.

michaela7881
11.04.2019 5 z 5

Pan Lišák to má těžké. Naštěstí je dost prohnaný na to, aby našel lišácké řešení. Knížky od R. Dahla nikdy nezklamou.

petrzel
16.02.2019 5 z 5

Četli jsme před spaním a kniha mě moc bavila.

icewind
27.01.2019 3 z 5

Viděl jsem asi před čtyřmi lety film, teď s odstupem času je knižní podoba dějově hodně jednoduchá a přináší poměrně zásadní morální dilema - nepokradeš vs. zemřeš a setkáme se i s primitivní hrubou silou rozhořčených sedláků, kteří kvůli lišce neváhají nasadit veškerou dostupnou mechanizaci včetně nonstop nočních i denních hlídek. Když jsem o tom debatoval po přečtení s potomkem, bylo z dětského pohledu zásadní zjištění, že je lišák mazaný, úžasně oblafnul ty hamouny a nemusel chudák hladovět....nevím proč, ale nějak se mi vybavila kolektivizace venkova :-D