Písně temných věků (8 povídek)

Písně temných věků (8 povídek) https://www.databazeknih.cz/img/books/28_/28047/bmid_pisne-temnych-veku-Ep4-28047.png 4 21 3

Vraťte se s námi do věků našich předků, jejichž kosti už dávno pohltila věčnost země! Pro období prvního milénia po Kristu se vžilo označení „temná staletí". Byla to krutá doba, smrt si nevybírala a drsné podmínky dělaly z jedinců hrdiny. Lidé bojují o holé životy, obětují rozezleným bohům, hrdinské skutky střídají magické rituály. Fantasy povídky zasazené do tohoto prostředí napsali přední čeští spisovatelé. Každý svůj příběh pojal jinak. Kniha předkládá barvitou mozaiku dobrodružných, akčních, detektivních či humorných povídek. V rukou Jaroslava Mosteckého, Leonarda Medka, Františky Vrbenské a dalších suverénů fantastické literatury vyrostla na prastarých mohylách nová kytice příběhů věčných jako lidstvo samo. Sestavil Ondřej Jireš.... celý text

Přidat komentář

avalonek
02.11.2017 5 z 5

Přečteno tedy až na druhý pokus,ale nakonec přečteno..Kniha povídek,kde si každý vybere tu svou..Některé jsou slabší,jiné vás vtáhnou do svého krásného děje..U mě vyhrál Ďuro Červenák a Alexandra Pavelková..Je zvláštní,že jsou oba slováci,ale pro mě moc dobří spisovatelé..Ale ani Jana Šouflová nebyla špatná..Takže mám zase typy na knihy od těchto autorů..

trudoš
15.06.2017 3 z 5

Ondřej Jireš tentokrát představuje antologii povídek historické fantasy. Naneštěstí se zdá, že subžánrové mantinely překvapivě sebraly mnohým autorům vítr z plachet. Místo gejzíru imaginace dojde na pár fantaskních motivů a vypointované závěry ustupují řemeslným koncům. Ovšem literární stránka, to je jiná věc. Díky výběru ze spisovatelské elity se prakticky nedočkáte jediného případu, kdy by vás čtení nebavilo pro samotnou stylistiku. Jaroslav Mostecký, Leonard Medek, Františka Vrbenská i všichni další směle dokazují, že oblibu si nezískali náhodou. Osobně mě pak zaujaly především tři texty - kouzelná Řeka Alexandry Pavelkové, zábavní Přátelé se neopouštějí Jany Šouflové a do třetice akční Strážce hvozdu Juraje Červenáka.
Na závěr musím ocenit ještě dvě třešničky. Vsuvky od Veroniky Válkové jsou takovým historickým souhrnem skutečných událostí, jež netradičním způsobem doplňují samotné povídky. A pak samozřejmě výtvarné zpracování Jany Šouflové, která zase jednou odvedla precizní práci.


Ladygeront
16.11.2016 5 z 5

Naprosto perfektní antologie. Přečteno jedním dechem. Autoři, počínaje Červenákem, konče třeba Vrbenskou. Autor vybral skutečně velice dobře.

Část díla

všech 8 částí díla

Autoři knihy

Ondřej Jireš
česká, 1983

Kniha Písně temných věků (8 povídek) je v

Přečtených29x
Doporučených1x
Knihotéce23x
Chystám se číst12x
Chci si koupit2x