Fámy

Fámy https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/48472/mid_famy-Iwa-48472.jpg 4 15 6

Do odlehlé vlámské vesnice se v polovině šedesátých let vrací z vojenské služby v Kongu na smrt nemocný dezertér René Catrijsse. Dosud poklidný život obce naruší nejen jeho vzpomínky na zvěrstva páchaná armádou v Africe, ale i nakažlivá nemoc, která se po jeho příchodu začne vesnicí šířit. Neočekávaný návrat navíc oživí temnou kapitolu rodinné minulosti - René, oficiálně potomek bezvýznamného Vláma, je ve skutečnosti synem vlámského příslušníka SS a jeho matka působila jako ošetřovatelka v nacistické polní nemocnici. Pro své dílo typické tíživé téma vlámské válečné kolaborace a následků neuzavřené minulosti obecně podává Claus v sérii krátkých kapitol živým, trefným i poetickým stylem, potvrzujícím jeho renomé nejlepšího moderního vlámského prozaika.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Paseka
Originální název:

De geruchten , 1996


více info...

Přidat komentář

DendousSKS
16.09.2023 1 z 5

Pochybování je zdravé. Pochybnosti dokazují, jak málo reality zvládáme."

lencin
23.08.2020

Belgie. Mladý muž se vrací do své vesnice poté, co bojoval v Africe. Neporozumění a nepřijetí. Tragédie. Velmi syrové. Neslučitelné světy. (2006)


Palivo
01.09.2017 3 z 5

Bom džorno. Nejprve něco o autorovi: jmenuje se Hugo Claus. A teď už k samotné knize: Fámy jsou o belgičákovi, co přijde zpátky domů potom co v Kongu skalpoval černoši. Máti byla za války kolaborantka a tak není divu, že z toho kolabuje. Brácha je trochu Forest Gump protože spadl z kola a táta Dolf se chce přejmenovat, páč to zní jako Adolf. Do toho tam jsou dvě běhny sestry, který mají v pískovnách den otevřených dveří a taky vyšetřovatel, listonoš, falář a sousedi, prostě tolik lidí, že mi to dělalo problémy, protože na to nejsem zvyklej. Já mám tři kamarády a víc lidí mi přijde jako diskotéka. Každopádně pak hlavní rodince přistane na zdi domu hákenkrojc a městečko začne umírat na záhadnou nemoc. No a pak vzniknou fámy.

Vypadá to jako žůžo a chvílemi to žůžo i bylo, ale nějak mě to nenadchlo. Střídání desítky vypravěčů mě taky chvilku bavilo a chvilku ne. A celkově to bylo takový jo a ne. Škoda, že nejsem belgičan co kopal za FC Hitler, to by mi kniha asi dala víc. Každopádně ji hodnotím 7/10, protože mi rychle utekla, a to jsem si myslel, že knihy nemají nohy. LOL.

Merlinit
17.04.2014 3 z 5

Kniha je psaná formou velmi krátkých kapitol, které umožňují čtenáři vidět příběh očima jednotlivých zúčastněných a zároveň posouvají děj kupředu. Pro mne rozhodně zajímavé počtení, trochu jakoby příběh vlámského Sekala, jehož je třeba zabít.

bondula
10.04.2014 4 z 5

Belgické nočné mory. Koloniálne krutosti a druhá svetová vojna. Do toho náčrt flámskej dediny, s jej postavičkami a mentalitou. Knižka je písaná z pohľadu viacerých zúčastnených osôb, na jeden problém ukazuje rôznou optikou, no čitateľ sa takto dozvie aj veci, ktoré sú pred ostatnými postavami príbehu skryté. Okorenené trochou temna a fantastična. Príjemné čítanie.

hory2
25.11.2012 5 z 5

Ačkoli nejsem (až na výjimky, např. Palahniuk) velký příznivec současné beletristické literatury, tuto knihu, ke které jsem se dostal náhodou, vřele doporučuji. Claus píše stylem, který mám rád - žádná věta v knize není zbytečná, každá má co říct. To se o všech současných autorech říct nedá (budu trochu provokovat - King, Houellebecq).

Štítky knihy

belgická literatura

Autorovy další knížky

Hugo Claus
belgická, 1929 - 2008
1974  79%Pět belgických novel
2005  71%Fámy
2023  76%Smutek Belgie
1983  60%Úžas

Kniha Fámy je v

Právě čtených1x
Přečtených16x
Doporučených1x
Knihotéce10x
Chystám se číst9x
Chci si koupit3x
dalších seznamech1x