Žoldnéř

Žoldnéř https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/21560/bmid_zoldner-QAj-21560.jpg 4 44 6

Falkenbergova legie série

1. díl >

1. kniha série Falkenbergova legie. Lidé rozšířili svou civilizaci ke hvězdám a s ní i všechny její nešváry... Expanzi již dávno ukončila neefektivní správa a nedostatek financí a většina mimozemských kolonií je ponechána svému osudu. O zbytek vlivu pozemské kosmické flotily se hašteří politici pozemských národů v OSN. Mocenské vakuum spěchají zaplnit ambiciózní režimy, které Země není schopna účinně kontrolovat. V dobách kosmických letů a paprskových zbraní přicházejí opět ke slovu armády s puškami a děly, které mají jedněm planetám umožnit nadvládu nad druhými. Nebo nespokojencům svrhnout vládu a pod heslem revolučního boje začít dobývat... Země je daleko a intervence na odlehlých koloniích nesmírně nákladná, takže se největší silou těchto meziplanetárních konfliktech stávají malé, skvěle vycvičené skupiny profesionálních vojáků - novodobí žoldnéři. Toto je příběh jedné z nich: nezapomenutelné Falkenbergovy legie.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Válečné , Sci-fi

Vydáno: , United Fans
Originální název:

The Mercenary , 1977


více info...

Přidat komentář

kokrokr
29.05.2020 4 z 5

Celá sága je čtivá a zábavná. Výcvik legie, boje s nepřítelem a řešení různých vojenských situací, to mě hodně zaujalo. Velmi zajímavá a napínavá military sci-fi.

protokol
07.02.2020 odpad!

Ďalšia sra... kde sa amíci ovladať všetko a všetkých je to na figu nuda opilstvo podrazáctvo a hromada polityky s ktorej sa mi chce blejt


ludek.n
26.04.2019 3 z 5

Spousta postav, spousta neprůhledných politických tahanic a vojensko-taktického manévrování, ale jen málo akčních momentů a přesvědčivých bojových scén, to je Pournellův Žoldnéř, první díl ságy o Falkenbergově legii. Zpočátku, kdy jsme seznamováni s politickými poměry Země, problémy Kondominia a obecně fungováním lidské civilizace ve vesmíru, je opravdu velmi těžké se zorientovat ve všem tom balastu, který se na nás ze stránek knihy vyvalí. Jakmile plukovník John Christian Falkenberg začne zachraňovat lidské kolonie, napřed na Hadley a poté i na Novém Washingtonu, je to už mnohem lepší, nicméně stále je to více o poziční taktice a politikaření, než o opravdovém bojovém nasazení. Odměnou za výdrž je nám pak vždy odkrytí oné důmyslné strategie, vedoucí k úspěšnému výsledku, který je podbarven lehce raráškovským podtextem, aniž by přitom tato úlitba veselosti byť jen náznakem snižovala vážnost autorových proklamací. Nemohu si pomoci, ale Žoldnéřovi chybí trochu toho jiskření a výbušnosti, která z military sci-fi opusů dělá nezapomenutelnou akční četbu.

Tazz1
13.01.2018 5 z 5

Klasika žánru. Četl jsem před dvaceti léty na gymplu a líbilo se.

kurcatovium
17.09.2013 4 z 5

Vůbec to není špatné, zvláště jako první setkání s Falkenbergovou legií. Čtyři hvězdičky spíš proto, že další knihy z cyklu jsou přeci jen o něco lepší.

orson
17.01.2013 4 z 5

Zavzpomínal jsem na Fabiána a jeho Mariňáky a dostal jsem chuť na trochu té military sci-fi. Takže jsem si vybral to nejlepší podle legie.info - Žoldnéř je první díl docela dlouhé ságy. Ze začátku trochu zmatek, pak zklamání, že tam není rozepsáno, jak se hlavní postava vypracovává z kadeta na velitele 42. legie, ale pak se konečně objevil hlavní příběh a děj začal mít spád. V půlce příběh skončil a začal druhý. Tak nevím, jsou i ty další knihy podobné? Asi to budu muset prověřit :)

Štítky knihy

válečné sci-fi

Autorovy další knížky

Jerry Pournelle
americká, 1933 - 2017
1995  76%Žoldnéř
1999  76%Pekelná hrozba
1997  79%Tříska v božím oku 1 - Džin v láhvi
1997  77%Janičáři
2001  74%Odkaz Heorotu

Kniha Žoldnéř je v

Právě čtených1x
Přečtených73x
Doporučených3x
Knihotéce63x
Chystám se číst14x
Chci si koupit7x
dalších seznamech1x