Král & žoldnéř

Král & žoldnéř https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/21576/bmid_kral-a-zoldner-Sm8-21576.jpg 4 22 4

Falkenbergova legie série

< 4. díl >

4. kniha série Falkenbergova legie. Namísto výcviku nové armády na spřátelené planetě Sparta musí rezervní jednotky Falkenbergovy legie čelit dobře připravenému povstání, financovanému jejich zapřísáhlým nepřítelem velkosenátorem Bronsonem. A tentokrát jsou jejich protivníci díky nájemný technoninjům z planety Meidži mnohem lépe vyzbrojeni, než kdokoli tuší.... celý text

Literatura světová Válečné Sci-fi
Vydáno: , United Fans
Originální název:

Go Tell the Spartans , 1991


více info...

Přidat komentář

ludek.n
30.04.2019 3 z 5

Jestliže předchozí knihy série o Falkenbergově legii na sebe chronologicky ani dějově nijak nenavazovaly, se čtvrtým pokračováním je to docela jinak. Tam, kde Princ a žoldnéř skončil, teď plynule navazuje jeho následník. Jerry Pournelle si tentokrát přizval ke spolupráci poameričtěného Francouze S. M. Stirlinga, s jehož pomocí odložil ústřední postavu plukovníka Falkenberga k ledu a na jeho místo povolal čerstvě povýšeného majora Petera Owensforda. Ani jedna z výše uvedených změn ovšem na meritu věci mnoho nezměnila. Stále tu máme plamenné politické třenice, filozofování o dějinné úloze válek a mohutné takticko-strategické bojové plánování. Díky tomuto schématu je velká část knihy strašlivě fádní a nudná až k zemdlení. Jenže pak jsou tu pasáže, které jsem postrádal v předchozích dílech, kdy se skutečně bojuje tělo na tělo, gatling proti kulometu, ostřelovač proti granátometu, a tyto pasáže jsou jak výtrysk ohňostroje ve večerní temnotě. Pánové se s tím opravdu nemazlí a tvrdě přeorávají držkami zemi. O to větším zklamáním je pak znovu nepovedený závěr, který už zase hází flintu do žita a příběh do kopru.

Tazz1
28.05.2015 4 z 5

Dobrá military scifi. Hvězdu strhávám za na mě až moc spoustu suchého a nezajímavého textu jakýchsi přednášek. Mohlo být více akce na úkor tohoto.


kurcatovium
27.12.2013 5 z 5

Děj je paralelní s Žoldnéřem, tentokrát tedy není v hlavní roli sám Falkenberg, nýbrž pobočník Owensford, což vlastně na celé věci nemění vůbec nic. Stejné schéma jakou předešlých knih: uvedení do děje, přípravy z pohledu jedné strany, přípravy z pohledu druhé strany, akce, akce a ještě jednou akce. A opět to funguje, i když je zde ponecháno pěkných pár vrátek pro následující díl. Možná i díky tomu je to ještě o něco napínavější.

orson
21.03.2013 4 z 5

Ale jo, tenhle díl mi přišel trochu lepší než předchozí, velký spád byl už asi od poloviny knihy. Opět to byla příjemná oddechovka, nic náročného. Asi nakonec celou tu sérii dočtu :)

Štítky knihy

válečné sci-fi

Autoři knihy

Jerry Pournelle
americká, 1933 - 2017
Stephen Michael Stirling
francouzská, 1953

Kniha Král & žoldnéř je v

Přečtených36x
Knihotéce42x
Chystám se číst3x
Chci si koupit2x