Falešné představy o Bohu

Falešné představy o Bohu https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/143867/falesne-predstavy-o-bohu-143867.jpg 4 12 4

Druhé, přepracované vydání. Mnoho kněží, řeholníků a laiků hlásá navenek Boha jako dobrého pastýře, milujícího otce, zatímco v nitru jsou sžíráni úzkostí a falešnými pocity viny. Takové představy o Bohu jsou často potlačovány ze strachu, že bych se musel s tímto nebezpečným Bohem vypořádat. Stejně jako jiné potlačené životní zkušenosti však mohou vést k onemocnění a bránit osvobozující víře a plnému životu. Prostřednictvím mnoha příkladů líčí Frielingsdorf srozumitelným a živým jazykem účinek těchto falešných, démonizujících představ o Bohu a na základě svých dlouholetých terapeutických zkušeností dává návod, jak mohou být odhaleny a překonány. Zpracováním potlačených negativních zkušeností je možné orientovat se na živoucí a uzdravující představy Boha, jak nám ho zjevuje Bible. Karl Frielingsdorf, SJ, nar. 23. 2. 1933; profesor pastorální psychologie a náboženské pedagogiky a vedoucí Institutu pro pastorální psychologii ve Frankfurtu. Mezi jeho díla patří například: Od přežívání k životu.... celý text

Žánr:
Duchovní literatura , Náboženství

Vydáno: , Karmelitánské nakladatelství
Originální název:

Dämonische Gottesbilder


více info...

Přidat komentář

Achillesaželva
01.03.2024 3 z 5

Uf, toto je spíš příručka psychoterapie... Neříkám, že v ní nejsou užitečné informace, ale toto bych opravdu s čistým svědomím doporučila pouze někomu, kdo prošel/prochází psychoterapeutickým výcvikem nebo psychoterapií pod odborným dohledem. Pokud si to chce přečíst někdo za účelem prohloubení vztahu s Bohem, může být docela v šoku a informace mu stejně moc užitku nepřinesou. Pokud ale sám na sobě člověk zažil výcvik atd., pak je kniha poměrně srozumitelná a může být přínosem. S teologií atd. souvisí spíš okrajově, řekla bych.

Sigas
12.07.2014 4 z 5

Jak už název napovídá, je to knížka o falešných představách o Bohu, napsaná na základě pastoračně-psychologické práce s 591 osobami katolického vyznání, aktivně se angažujícími v církvi, se kterými se autor setkal v souvislosti s jejich životními krizemi. Občas je čtení jejich příběhů velice depresivní a skličující, obzvláště když vidíme shrbené postavy hlasatelů radostné zvěsti. O to dojemnější pak je, když nacházejí smíření s Bohem, se svým životem a sami se sebou.
Na začátku Frielingsdorf objasňuje teologická východiska: O Bohu si žádnou adekvátní představu udělat nemůžeme. A přeci je Bůh skutečný, je nám vždycky mnohem blíž, než vůbec tušíme, přináší nám vykoupení a volá nás k plnému životu. Ale co když věříme jen v boha, kterého jsme si sami vymysleli? Co když se naše představa stane jen prostředkem, kterým sami sebe trestáme. Překážkou, kterou si stavíme na naší cestě k Bohu, abychom se mu nemuseli přiblížit? Pomocníkem našeho už od prenatálního období získávaného negativního postoje k životu, našich deficitních strategií přežití? Někdy můžeme najít svobodu od svazující minulosti, jen když se postavíme těmto znepokojujícím otázkám čelem.
Na takovou kupu špíny a bolesti, s jakou se setkáme, je tu možná trochu málo pozitivního poselství. Ale to může být jen můj subjektivní dojem, tím spíš, že knížka vznikla jako doplnění předcházející autorovy knihy Od přežívání k životu, kterou neznám a která snad tenhle nedostatek vysvětluje.


bleska
24.05.2014 4 z 5

"Mnoho lidí se vyhýbá konfrontaci s vlastní minulostí z obavy, že by ve svém nitru odkryli nepřekonatelné "propasti", a ze strachu, co by z temných sklepních prostor budovy jejich života mohlo být vyneseno na světlo. Tak žijí "povrchně", jen v horních patrech svého domu, aniž by blíže poznali "základy", na nichž dům spočívá. Vyjádřeno obrazem stromu života: žijí v horních částech stromu, ve větvích v listech a plodech a nemyslí na kořeny a skrytou vrstvu matky země, v níž je strom jejich života zakořeněn a ze kterého prostřednictvím kořenů příjmá potravu. Tito lidé spotřebovávají mnoho sil a stojí je to velké úsilí, aby se potlačováním, popíráním a odštěpováním, zastíráním, harmonizováním, racionalizováním a jinými obrannými mechanizmy vyhnuli vypořádáním se s minulostí."

nickym
26.12.2013 4 z 5

Kniha se zabývá tím, že si v životě můžeme vytvořit nějakou falešnou představu o Bohu jaký je a jaký není. Může se nám to stát předáním víry od rodičů, vychovatelů, ale i z běžného života, i před narozením nebo že něco začneme svádět na Boha. Tato kniha ukazuje proč to jsou falešné představy o Bohu a jak s nimi naložit, jak se jich zbavit a brát Boha takový jaký skutečně je. V knize se rozepisují i příklady lidí, co žili nějakou falešnou představou a žili v této iluzi spoutání. Může to být např. Bůh jako krutý soudce, Bůh který po nás chce výkony, Bůh tyran, Bůh který odplácí zlým za zlé, a spoustu dalších příkladů. Také ukazuje jak se těchto spoutání a falešných představ zbavit.

Štítky knihy

křesťanství Bůh, Hospodin poznání

Autorovy další knížky

Karl Frielingsdorf
německá, 1933 - 2017
2010  82%Falešné představy o Bohu
2000  80%Agrese vytváří vztahy

Kniha Falešné představy o Bohu je v

Přečtených15x
Doporučených1x
Knihotéce7x
Chystám se číst5x
Chci si koupit5x