Falešná manželka

Falešná manželka https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/484883/bmid_falesna-manzelka-bNR-484883.jpg 4 317 76

Rokesby série

< 2. díl >

Cecilie Harcourtová se ocitá v nelehké životní situaci. Její bratr je těžce zraněn ve válce v koloniích a ona se o sebe musí najednou postarat sama. Zdá se, že má jen dvě možnosti: zůstat svobodná a stát se starou pannou, nebo se výhodně vdát. Cecilie si překvapivě zvolí třetí variantu – vydává se přes Atlantik, pevně rozhodnuta najít svého bratra a vyléčit jej. Místo něj však nachází jeho nejlepšího přítele, hezkého důstojníka Edwarda Rokesbyho, který je v bezvědomí a nutně potřebuje její pomoc. Cecilie přísahá, že s ním zůstane a zachrání mu život, i kdyby si proto musela vymyslet malou lež. Když se Edward po šesti měsících probere, je více než zmatený. Jeho vzpomínky jsou velmi mlhavé, a když mu všichni tvrdí, že Cecilie je jeho žena, věří tomu. Avšak až vyjde pravda najevo, i novou paní Rokesbyovou mohou čekat netušená překvapení…... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Pro ženy

Vydáno: , Ikar (ČR)
Originální název:

The Girl With The Make-Believe Husband , 2017


více info...

Přidat komentář

Senza Jenka
06.04.2024 3 z 5

(SPOILER) Ale jo, nakonec to bylo docela příjemné čtení. Začátek je docela slibný, dál už to bylo přece jen slabší.
Edward se probírá z bezvědomí, je trochu zmatený. Cecilii zná jen z miniatury, dopisů a vyprávění jejího bratra. Na svatbu se nepamatuje, ale je čím dál tím víc rád, že je jeho ženou. Cecilia se v té situaci ocitla spíš z nouze a touhy mu pomoci. Když nemohla najít bratra, ale narazila na jeho přítele a nechtěli ho k ní pustit, prohlásila se za jeho manželku a pak o něj v nemocnici pečovala.
Pak zjistí, že dveře, zavřené před slečnou Harcourtovou, jsou pro paní Rokesbyovou úslužně dokořán. A tak v předstírání pokračuje.
Ráno poté, co se sblíží i fyzicky, se Edwardovi paměť vrátí. Plukovník, který se tvářil, že nic neví, se přiznává. Na výzvědy, kde byl Edward zajat a vězněn a při návratu ho zřejmě převozník majznul po hlavě, aby ho mohl okrást, jeho i Ceciliina bratra Thomase vyslal on. Thomas je už několik měsíců mrtvý.
Cecilie je zdrcená, ale stále se nedokáže Edwardovi přiznat. Když si ověří, že není těhotná, koupí si na poslední chvíli lodní lístek, zanechá svému "manželovi" dopis na vysvětlenou a nastoupí na palubu. Je přesvědčená, že Edward miluje Billii Bridgertonovou a s ní by se oženil jen z povinnosti.
Na lodi se ještě nestihne ani pořádně pohádat se svou spolubydlící, když na dveře kajuty zabuší Edward...
Zbytek je celkem jasný - vyznají si lásku, vezmou se ještě na lodi a pak zamíří na panství Rokesbyů, kde (pro úplnost) zjistí, že Billie si zatím vzala George.

Škoda jen, že většina zajímavých a dramatických motivů je jen naznačená a... nic dalšího (prodavačka v pekárně, plukovník, kmotra). Samotná válka, důvod přítomnosti obou kapitánů v koloniích, je pouze kulisa na pozadí.
K anotaci bych dodala, že v bezvědomí byl Edward asi 2 týdny a z paměti mu vypadly přibližně 3 měsíce.

kuky921
02.12.2023 4 z 5

Klasická červená knihovna. Prima k oddechu . Děj je dost předvídatelný. Další pokus od stejné autorky už dělat nebudu. Jen jsem chtěla vědět, co je to za hit .


Roanna
26.11.2023 1 z 5

Moje první setkání s autorkou se stalo zároveň setkáním posledním. Ačkoliv červenou knihovnu nevyhledavam, po knize jsem sáhla, abych četla něco oddechového, nenáročného před spaním, a také jsem se těšila na pověstný autorčin smysl pro humor, o kterém se zmiňuje dost čtenářek. Nic jsem neočekávala, přesto jsem zklamaná. Bylo to plytké, nudné, fádní. Dívka předstírá že je něčí manželkou a pak se na to přijde. Konec zvonec. Děj se mohl odehrávat kdykoli a kdekoli, postrádala jsem atmosféru oné doby, mravenčení v břiše se také nedostavilo, humor na jedno pousmání, dialogy jak z Večerů pod lampou. Nene, tohle mi zkrátka vůbec nesedlo.

Petass
14.11.2023 5 z 5

Tyhle knihy se dají číst pořád dokola. Když máte rýmu, venku mlha a nevlídno, je Vám jedno, že víte, jak to dopadne, naopak už se těším na oblíbené scény a u tohoto dílu zase přečtu poslední kapitolu snad 5x :D Vždycky po pár dnech se ke knize vrátím a dám si závěr znovu a pak znovu, až si to musím sama sobě zakázat! Miluju ty vtipné dialogy, trochu erotična a prostředí anglické smetánky. Je to kýč, jak bič! A je mi to fuk!! Člověk prostě někdy potřebuje jen něco milého. Příště zas! :)

Petra-1
06.08.2023 4 z 5

Upřímně jsem čekala něco trochu jiného. Zápletka je zajímavá, ale děj téměř žádný. A mně bohužel chyběly plesy, procházky po parcích a Londýn. Ale někdy neuškodí změna prostředí.

miky103
04.08.2023 2 z 5

Autorku mám ráda a často po ní sáhnu, pokud hledám něco odpočinkového, u čeho se nemusí moc přemýšlet.
Tahle mě ale tolik neoslovila. Samozřejmě tento typ knih lidi nevyhledávají kvůli nečekaným zvratům, ale ačkoliv zápletka byla docela slibná a postavy sympatické, zdálo se mi, že děj se skoro nehýbal z místa a neustále se tam omílalo to samé (já ho tady hrozně klamu a co pak budu dělat, až to on zjistí). Za mě tedy spíš průměr.

jitka_dankova
24.06.2023 4 z 5

Nenáročná obyčejná oddechovka, po které sáhnou ženy, které už autorku znají a jen si chtějí dopřát zase další lehce plynoucí příběh vhodný do postele před usnutím. Jestli nemáte přílišná očekávání, myslím, že by se vám příběh mohl líbit. Zápletka je vskutku netradiční - ztráta paměti a předstírání manželství, přesto oceňuji, jak obyčejně, nekonfliktně autorka píše a jak v knize nehrozí žádné přílišné zvraty a spíš vše směřuje k poklidnému závěru.

(škoda jen, že zatím knížka nevyšla v ebook podobě...)

vcielka
21.05.2023 5 z 5

(SPOILER) Zhltla som to ako malinu. Bolo to pekné. Aj keď bratovu smrť som nečakala. Každý krok autorky bol predvídateľný a tým pádom totálne romancové klišé, ale vôbec to nevadilo. Naopak. Zatiaľ čo som, myslím, že len jednej knihe autorky dala plný počet hviezd, toto je druhá, aj keď kniha od Franceske a Michaelovi sa mi stále páčila viac ako táto :)

saez
10.05.2023 4 z 5

Já jsem si to užila, po úplně blbých a vyčerpávajících dnech v práci, je to vítané rozptýlení.

Audrina
10.04.2023 5 z 5

Nejsem takový znalec žánru, ale je jisté, že Julia Quinn historické romance umí. Příběh jsem si vzala na dovolenou a za necelé dva dny jsem ho přelouskala. Děj plyne, postavy jsou sympatické a mají mezi sebou zábavné dialogy. V rámci žánru určitě super čtení

miruska1
21.03.2023 4 z 5

První díl sa mi líbil víc. To prostředí Bolo také neobvyklé u této autorky, ale tie dialogy.... Prostě super. Závěr sa mi moc líbíl, som zvědavá na další díl.

Pedruska01
10.02.2023 5 z 5

(SPOILER) Na druhé pokračování jsem se těšila. Už jenom kvůli tomu konci prvního dílu této série, který mě dost navnadil a zvědavost převládla. Proto jsem po knize sáhla neprodleně poté. Četlo se to velmi dobře a rychle. Opět musím zmínit ten příjemný styl autorky, který si zvolila a který mě baví. Už teď mi je jasné, že toto nebude naše poslední setkání a to nemluvím o této sérii ani o té její nejznámější. Již dávno se autorka řadí mezi mé oblíbenkyně.
Hlavní hrdinkou, opravdu překvapivě nebyla žádná slečna z rodiny B., jak by se dalo čekat, ale úplně někdo jiný - Cecilia. Jednalo se o velmi odvážné děvče, které samo přeplulo oceán kvůli bratrovi. Cecilia byla skromné děvče, které to nemělo doma jednoduché a bylo mi ji líto, proto jsem ji přála skoro od začátku něco víc a něco lepšího. Byla i statečná a já ji prostě musela držet palce, protože ta hra, do které se vlastně dostala omylem a spontánně, byla vcelku nebezpečná. Nejsem si jistá, zda bych se zachovala jinak, protože se odkrýt prostě nebylo jednoduché. Měla jsem ji velmi ráda a nedokázala jsem se odtrhnout od jejího vyprávění.
Druhý hlavní hrdina byl Edward Rokesby, další syn z rodiny, o kterém jsem se při prvním setkání nic moc nedozvěděla a o to jsem byla zvědavější. Líbil se mi, čestný, charakterní, loajální člověk v armádě. S Edwardem jsem se setkala na jiném kontinentu, v Americe a bylo to velmi zajímavé setkání, když se probral z bezvědomí. Velmi rychle jsem si ho oblíbila. Možná mi bylo trošku líto, že se probral do lži, ale zase jsem to chápala ze strany Cecilie. Poznala jsem ho bez ovlivnění jeho rodiny, pokud se to tak dá říci a měl jako všichni z jeho příbuzných srdce na správném místě. Ne-li víc. Jednoznačně si mě získal.
Těm dvěma jsem fandila a líbili se mi. Bavili mě, ačkoliv to nebylo vyloženě vtipem. Museli se k tomu dopracovat, ale pěkně to mezi nimi jiskřilo. Milé, upřímné, reálné, povedené. Každou stránkou víc a víc si mě točili kolem prstu. O to větší zajímavější, že nic nebylo jisté, až skoro do samotného konce, kdy to bylo velmi napínavé.
Příběh byl trošek jinačí, byl těžší. Přeci jenom, prostředí "války" a armády - myslela jsem si, že to bude hodně, respektive, že by mě to nemuselo tolik bavit, ale naopak. Nebylo to v takové míře, spíše jen okrajové, a tak se to dalo snést. Taky byl příběh protknut tragédií a milými úryvky dopisů, což bylo trochu smutné, ale zároveň hezké zpestření. Povedený nápad a dobré zpracování.
Myslím si, že se kniha velmi zdařila. Bavilo mě to, líbilo se mi to. Nenašlo se nic, co bych snad vytkla. Pěkně vyvážené vážné téma s romantikou. Ukázka sblížení dvou lidí, v neznámém a vylhaném prostředí. Jsem spokojená a těším se, co bude dál. Určitě doporučím, o tom žádná a hodnotím plným počtem, jelikož si to zaslouží. Další povedené pokračování a já chci víc. :)

Přečti_si
30.12.2022 4 z 5

Čekala jsem průměrný román ze série prequelů k Bridgertonovým, ale toto bylo příjemné překvapení! Jasně, bylo to celkem předvídatelné, ale příběh se velmi dobře četl a skončil jak jinak, než dobře. :) Pohladilo na duši.

Evka27
29.10.2022 2 z 5

Taky už mě to nebaví.....

lucie3944
25.09.2022 3 z 5

Řeknu něco, co jsem zatím u Julie Quinn neřekla. Mně to nebavilo a dočetla jsem jen s vypětím. A abych se mohla vrhnout na další díl.

Monik91
22.09.2022 2 z 5

(SPOILER) Musím dať len za 3. Horšia ako prvá časť.
Ľahko a dobre sa to číta (poznáme autorku, že vie písať) a potenciál to malo. Ako postavy fajn. Námet veľmi dobrý, ale absolútne nevyužitý. Podstate sa tam nič nedeje a väčšinu času trávia na jednom mieste. Človek tam vidí toľko príležitostí, ako by dej mohol byť živší, aby tam niečo robili a nič... Až na konci príde záživná časť, ktorá skončí skoro.



PREZRADZAM: napr. Majú ísť na ples, zháňajú šaty a nakoniec tam nejdú lebo hrdinka nechcela, aby jej klamstvo videli na verejnosti. A pritom by ples mohol byť spestrenie,kde by mohli nastať rôzne situácie. Ďalej som myslela, že to autorka potiahne až k rodine, keď to bude hrdinka tajiť. Ale za rodinou prídu až v epilogu na pár strán.

whiolet
30.08.2022 4 z 5

Prostě skvělá oddechovka.
Sympatické postavy, fajn děj.

LenaWirus
15.08.2022 3 z 5

Trochu horší než první díl, ale i tak čtivé. Zajímavá zápletka, nicméně neuvěřitelně mi drásalo nervy to, že hlavní hrdinka držela svou lež až do konce knihy. Doufala jsem, že maximálně do půlky příběhu bude pravda venku a dále si budou tyto křivdy mezi sebou řešit. Bohužel tot rozuzlení si nechala autorka až na konec. Jinak opět sympatické postavy a čtivě napsaná romantika.

PetkaS.
13.08.2022 2 z 5

(SPOILER) Po prvním fantastickém dílu této série pro mě byl druhý díl obrovským zklamáním. Autorka se snažila přijít s něčím novým a tak přesunula děj na jiný kontinent a do jiné atmosféry, což jsem myslela že bude ku prospěchu věci. Bohužel, děj složený z pavučiny lží mě vůbec nezaujal, nedokázala jsem se do knihy začíst. Když potom autorka nechala zemřít Thomase, což mi tedy do oddechového čtení za které jsem knihy autorky počítala vůbec nesedělo a ještě ke všemu způsobem jakým to proběhlo, musela jsem se hodně přemáhat abych knihu vůbec dočetla.

cérka
25.07.2022 2 z 5

Pomalu, ale jistě si začínám uvědomovat, že jsem od této série čekala mnohem více. Celkem mě udivuje ten propastný rozdíl v kvalitě a propracovanosti příběhu oproti sérii Bridgertonovi. Opravdu, stále ještě uvažuji jestli to autorka myslí vážně.

Zápletka je strašně jednoduchá. Celou knihu se vlastně nic moc neděje, kromě neustálého lhaní a vymlouvání. Cecilie je naprosto nesnesitelná a Edward to moc nezachraňuje. Otrava jahodou byla pro mne vrcholem trapnosti a naivita Edwardových nadřízených, tak tady mi došla všechna přirovnání.

Jo, jsem zklamaná a na mém komentáři je to znát. Hold tady chybí duch staré dobré Anglie. Ameriku už prosím ne.