Fakt

Fakt https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/459010/bmid_fakt-3yc-459010.jpg 4 21 4

Kniha FAKT je výsledkem několikaletého pátrání po těch nejzajímavějších faktech z různých oblastí našeho světa. Možná si myslíte, že už vás nic nepřekvapí, ale věděli jste třeba, že kokosovou vodu můžete v případě nouze použít jako krevní transfuzi, protože má podobné složení jako krevní plazma? Napadlo by vás někdy, že existuje živočich, který dokáže omládnout? A přemýšleli jste někdy nad tím, co se stane, když Pinocchio řekne „teď mi poroste nos”? Kniha zahrnuje pečlivě vybrané a ověřené zajímavosti o všem, co nás obklopuje – od zvířat, přes jídlo až po lidské tělo. Ambicí publikace je dát podnět k zamyšlení se nad věcmi, o kterých by vás možná nikdy nenapadlo přemýšlet. Kniha slibuje nejen zdroj zajímavostí, které jistě pobaví vaše kolegy při polední pauze, ale také možnost se na okamžik zastavit a zjistit, že se stále můžete nechat překvapovat světem kolem vás.... celý text

Přidat komentář

IHT
31.12.2022 2 z 5

Miluju podobne knihy, mam jich doma spoustu.
Diky tomu mohu rici, ze tato je spise pro "zacatecniky". Rada veci v ni je pomerne bezne znama, radu jsem cetl v jinych knihach, videl v dokumentarnich serialech, ci slysel ve skole (treba zrovna tu o vode z kokosu). Nektera fakta nejsou prilis prekvapiva a jsou lehce dohledatelna - treba (relativni) velikosti jednotlivych kontinentu a oceanu jsou zakladnim ucivem fyzicke geografie. Podobne notoricky zname jsou informace o velikost zornice s ohledem na rozpolozeni cloveka (siroke zornicky prozrazuji zajem - proto si divky rozkapavaly oci atropinem, aby byly pritazlivejsi), nebo nejvyssi hora sveta (havajska Mauna Kea, sest kilometru vysky je pod hladinou oceanu), ruzove zbarveni plamenaku souvisejici s jejich potravou atp.
Krome toho jsou nektere veci zastarale ci prilis zjednodusene (prumerna delka zivota je 72 let), ci zmatecne ("muzi pachaji sebevrazdu 4x casteji nez zeny"....? lze spachat sebevrazdu vicekrat? pokud jde o pokusy o sebevrazdu, tak tam je vyssi vyskyt u zen, pokud jde o dokonane sebevrazdy u muzu jako celku, tak je mnohem vhodnejsi napsat "sebevrazdY" - protoze jde o hodne muzu a hodne sebevrazd). Podobnost rostliny s organy, ktere leci, je bizarni z prstu vytazena souvislost - rosltinne alkaloidy ovlivnuji biochemicke deje, ktere se projevuji v rade organu, mezi jinymi i v tech citovanych.
S terminologii jsou autori obcas nastiru :"potravinovy retezec" neni totez, co retezec potravni, oznaceni "aminokyselina glutamova" rozesmeje nejen chemiky...

Autori tvrdi: "V knize si najde sve uplne kazdy, kdo se zajima o svet, chce vedet vice...". No, ti, kteri se takto chovaji uz nejaky ten rok, toho v knize az tak moc nenajdou. :(

Hvezdicku pridavam za graficke pojeti knihy. Bez nej by slo o tenoucky sesitek, ale tlusty papir, pekna grafika a pouzity font vyrazne zvysuji hodnotu knihy.

trefic
27.02.2021 4 z 5

Pěkná kniha, která byla dobře zpracovaná. Přelouskaná asi za hodinu.


Michal_
28.12.2020 3 z 5

Pár informací omílaných neustále dokola. Doba snadno přístupných informací vede k přehršli autorů "opisovačů".

Dorry
10.12.2020 5 z 5

Skvělá kniha plná zajímavostí a faktů. Super třeba jako dárek! Je rozdělená na témata zvířata, jídlo, lidské tělo... Toto mne přesvědčilo k nákupu, přesvědčí i Vás?
“ věděli jste třeba, že kokosovou vodu můžete v případě nouze použít jako krevní transfuzi, protože má podobné složení jako krevní plazma?”

Autorovy knížky

Tomáš Komárek
česká, 2010
2020  80%Fakt

Kniha Fakt je v

Přečtených27x
Čtenářské výzvě8x
Doporučených1x
Knihotéce3x
Chystám se číst8x
Chci si koupit11x