Faina aneb Příběh klavíru

Faina aneb Příběh klavíru https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/147141/mid_faina-aneb-pribeh-klaviru-cjz-147141.jpg 4 10 5

Fainina babička Nuca i matka Oliko se vdávaly v šestnácti – babička však už po dvou měsících ovdověla, když jejího muže zastřelili jako nepřítele lidu, matka zase utekla z domova s demobilizovaným vojákem, jehož sotva znala. Také Faina zatouží po sňatku ve stejném osudovém věku, první sňatek však překazí strýcova smrt, z druhého ženicha se vyklube homosexuál, a navzdory dívčiným vnadám se zdá, že jí nebude přán. Spleť intimních rodinných vztahů obklopuje autorka magickými okolnostmi i krutou realitou sovětské a postsovětské éry a svou hrdinku po všech tragických i komických útrapách nezbavuje naděje, že vše se v dobré obrátí.... celý text

Přidat komentář

broskev28
05.08.2022 5 z 5

Nevěřila jsem, že tahle knížečka bude dobrá a čtivá, ale byla!
Už jen ty skvělé zmínky o Leninovi, Stalinovi, Brežněvovi, Černěnkovi, Andropovovi (přičemž jména posledních dvou se v knize vůbec neobjeví) a samozřejmě Gorbačovi stojí za přečtení. Libor Dvořák odvedl skvělou práci: bomby s rozbuškami (anebo jen rozbušky), ty mě dostaly. Bekkerija, špinavé ponožky pod matrací, anonymy - na každé straně perla, nebo aspoň perlička, podaná úžasným stylem. Kraťoučké, ale hutné a místy velmi úsměvné; doporučuju převelice a děkuju všem pochvalným komentářům, které mě přiměly tenhle utajený poklad v nakladatelství Paseka zakoupit !
P.S. A víte, že gruzínština nezná písmeno f?

"Andro Kobaidze nikdy nemluvil ani o válce. Na frontě stejně jako Stalin nebyl. Pracoval jako účetní v dole, kde se rubalo uhlí pro frontu, dostával svůj potravinový příděl a mlčel. A psal úhledným písmem. Proto si ho Nadia zamilovala. A proto ho taky hned po válce poslali do Berlína. Sestavoval tam seznamy. Jeden voják zůstal za svou jednotkou, jiný uvízl v polní nemocnici a ještě další se zase dostal ze zajetí a nepamatuje si, kam se to má vrátit. Nebo pamatuje, ale vrátit se nechce. Protože už ho nebaví přemýšlet o osudu národů a rád by se zamýšlel nad svým vlastním. Město bylo rozloupané na několik kusů jako ořech, ale zeď tu nestála, takže si člověk mohl vybrat, kam se vydá."

Acamar
19.09.2021 4 z 5

Půvabná, úsporně zhuštěná, přesto pestrá a chutná gruzínská jednohubka ...


Makrela Liška
02.10.2020 5 z 5

Číst Fainu bylo trochu jako sledovat Kusturicu. Tragedie střídá frašku jedna za druhou v klopotném tempu, a přitom se postavy nebojí užívat si život plnými doušky, jít za svým a být své. Nechybí hromada humoru a absurdity, a to vše na docela malé ploše šedesáti stran, kdy s úsměvem vydechnete až na poslední stránce.

netopýr088
26.05.2020 4 z 5

malá, ale hutná kniha, s vlastnou atmosférou.

SuperSojka
05.11.2017 4 z 5

Krátká, čtivá, zajímavá kniha.

Štítky knihy

Sovětský svaz svatba Gruzie absurdní humor gruzínská literatura

Autorovy další knížky

Jelena Bočorišvili
gruzínská, 1961
2018  75%Hlava mého otce - Čtyři stenografické romány
2008  76%Faina aneb Příběh klavíru

Kniha Faina aneb Příběh klavíru je v

Přečtených10x
Čtenářské výzvě2x
Knihotéce5x
Chystám se číst5x