F. L. Věk I.

F. L. Věk I. https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/464387/bmid_f-l-vek-i-qVS-464387.jpeg 4 436 62

F. L. Věk série

1. díl >

F. L. Věk je největší pětisvazkové dílo a také umělecky hodnotné a vrcholné Jiráskovo dílo o našem národním obrození. Jirásek dokázal, že jedinec, ale celý lid tvoří dějiny. Líčí život prostého lidu. Všímá si vesnice, venkovského města i Prahy. Události nejsou vymyšlené, autor čerpá z autobiografie dobružského kupce Heka, který popisoval své mládí v Benediktínském klášteře v Praze. Nemluví abstraktně o té či oné vrstvě, ale ztělesňuje ji na osobách. F. L. Věk je veliké klasické a historické dílo naší literatury.... celý text

Přidat komentář

Majto
12.03.2024 3 z 5

Ak mi covid-pandémia dala čosi dobré, isto to bolo sprístupnenie e-kníh Pražskej knižnice. Inak by som sa asi normálne nedostal k titulom od Poláčka, Herrmanna či práve Jiráska. Skúsil som "U nás" a bol som milo prekvapený. Vôbec mi nevadili nekonečné opisy, bo vyvolávali vo fantázii živé obrazy a cítil som vône a počul zvuky. Pri tejto knihe som sa až tak ďaleko nedostal, no zatiaľ mám za sebou len prvú knihu.

Karabach
15.10.2023 5 z 5

Poutavý příběh mladého vlastence napsaný úžasným jazykem. Líbil se mi autorův popis Prahy a studia strávené v klášteře, kde se František věnoval hudbě a četl knihy a pomáhal starému oživlému knihovníku. Potom se trochu osamostnatil a zamiloval. Rozumím jeho vnitřnímu boji, když si nakonec před divadlem a Prahou, vybral život na venkově a vyhověl svým rodičům. V té době neposlouchat rodiče musel být velký hřích.
Zvažují přečíst další díly tohoto rozsáhlého díla.


Monika1717
28.09.2023 5 z 5

Nádherná kniha o době, kdy si lidé vážili svých rodičů a toužili po vzdělání a umění.

martinaandulka
28.07.2023 5 z 5

Po letech jsem se vrátila k této knize,kterou mi babička darovala celou pětidílnou sérii,když viděla jak miluji tento seriál,to bylo v 90 letech kdy se začal seriál znovu uvádět v televizy.Seriál a knihy jsou pro mě skvost naší české řečí,pokory,lásky,ale též zla,prospěchářství a naděje.Pan Jirásek podle vlastence Heka z Dobrušky vytvořil román na pozadí naší historie 18 století.Ke knize se často vracím a vždy jsi z knih vemu něco nového a věkem to vidím jinéma očima.

Tatopulos
31.01.2023 4 z 5

Nedejte na předsudky o Jiráskovi. Je to krásná kniha+ ilustrace Adolfa Kašpara !

douchova11
12.01.2023 4 z 5

Opravdu sem si čtení prvního dílu užila a určitě přidám i další (teda jestli budu stíhat plnit letošní čtenářskou výzvu ).

lenyleny
27.12.2022 4 z 5

Několikrát jsem viděla seriál vysílaný televizí, skoro nikdy jsem si ho nenechala ujít , až nyní mi nějak proklouzl. A tak jsem se rozhodla si román přečíst. A nelituji. Skvělé, skvělé a ještě jednou skvělé. Z knihy mám krásný pocit. D o p p o r u č u j i.

topi80
23.12.2022 5 z 5

Na Youtube se objevilo jako audiokniha dílo, podle kterého vznikl můj nejoblíbenější seriál (ten odpovídá právě prvnímu dílu Jiráskova románu). A tak jsem neváhal. Je tedy pravda, že při poslechu mi před očima běžely záběry z onoho černobílého skvostu, neboť ten je takřka dokonalým detailním přepisem knihy. I když rozdíly tady jsou. Třeba zamilovanost Františka do Paoly, stejně jako z toho plynoucí "rivalita" s Thámem, které jsou ústředním motivem několika kapitol, jsou v seriálu značně zjemněny, stejně jako Františkova mladická nesmělost. Bavilo mě sledovat jak tyto mírné rozdíly, tak i ty doslovné a do detailu do filmové řeči převedené scény. Snad mě to přiměje, abych se pustil do pokračování, které už zfilmováno nebylo.

kacenka0239
23.09.2022 5 z 5

Vždycky jsem si myslela, že Jirásek je nuda. Aha, není.
F. L. Věk se skvěle čte a rozhodně je to dobrá volba do seznamu knížek k maturitě z češtiny.

mistrikova
12.07.2022 5 z 5

Dost často jsem slýchávala, že přečíst F.L.Věka je výzva. Už jen kvůli tomu, že jde o rozsáhlé dílo z doby národního obrození, psané A.Jiráskem, jehož styl psaní bývá náročný ke čtení. A ani bych neřekla. Jen musí čtenář ke čtení mentálně dorůst. Moc mě bavil příběh i popis života lidí a doby národního obrození. A v duchu jsem porovnávala děj knihy a seriálu.

Arkagas
16.04.2022 5 z 5

je potřeba něco dodávat k téhle naší obrozenecké klasice? Myslím, že snad ne a že se s F.L.Věkem, ať už v psané nebo seriálové formě setkal každý. Příběh malého Františka, který odjíždí do kláštera za vzděláním, ale ten je mu po pár letech násilně zavřen. Jeho cesty vedou na studia do Prahy, kde se pozná s krásnou Betty, doktorem Thamem, který ho vede ve filosofii a přesto ho okolnosti vedou k divadlu a muzice, až po setkání s Mozzartem. František sní o divadelním životě, ale jeho kroky vedou domů za otcem a matkou, kde na něj čeká hospodářství, které nemá kdo převzít. Toť ve zkratce obsah 1.dílu tohoto skvostného díla. 
Četla jsem po několikáté a pořád to miluju stejně :)
Moje hodnocení: 10/10

jaromir2255
22.12.2021 5 z 5

Přečetl jsem po cca 35 letech podruhé předtím jako povinnou četbu. Seriál jsrm viděl alespoň 10 krát. Prvních pár stran trvalo, než jsrm si zvykl na přeci jen starší češtinu a styl, ale potom to odsejpalo. Klasika Teď už čtu 4.dil, který v seriálu už nebyl.

SueD
23.10.2021 5 z 5

Ono se často říká, že tuhle knihu nikdo nikdy nepřečetl, že je to zkostnatělá nuda a že je to za trest. Ale já s tím nesouhlasím, všechny díly jsem si užila, je sice pravda, že se to čte pomalu, neodsejpá to jako severské detektivky, které jsou psány lehkým jazykem, ale o to větší radost jsem z četby měla. Je to taková starosvětská knižní dobrodružná série o tom, co bylo pro lidi důležité několik století zpátky a moc to všem doporučují.

Evina.Cetba
16.06.2021 5 z 5

Hezky se čte. Pěkně se na něj dívá v TV. Dá se to přečíst i několikrát. Chytlo mě to za srdce. Naše historie a dramatické osudy k tomu, mně se prostě tenhle pětidílný román z doby národního obrození vždycky hodně líbil.

Marci70
24.05.2021 5 z 5

Kus naší historie..

helenkan
10.05.2021 5 z 5

Tak trochu jsem měla obavy. Jirásek není zrovna lehké čtení, ale kupodivu žádný problém. Dokonce mě to fakt bavilo a v pohodě jsem si to vychutnala. Paráda.

Superzakova
13.04.2021 5 z 5

Krasne čtení, mnohem lepší než seriál. Moc mě to bavilo, vůbec jsem se nemohla odtrhnout.

Kontryhelka
14.03.2021 5 z 5

Za mně opět požitek z Jiráska. Pěkné vykreslení doby a života lidí v době národního obrození. Pěkně je i natočený seriál, kde si člověk dohromady s knihou dá vše dohromady a hodně věcí si ujasní.

Adele02
18.09.2020 3 z 5

Upřímně, podle toho, co jsem od gymplu slýchávala na Jiráskův účet, jsem čekala daleko větší terno. F. L. Věk se čte příjemně, Jiráskův jazyk je srozumitelný a děj pěkně plyne, alespoň ve srovnání se svými dalšími vrstevníky.

lampernaqui
25.05.2020 4 z 5

Dočetl jsem U nás a přišla řada i na další obrozenecké dílo - na slavného Františka Věka. Je zbytečné se rozepisovat - pokud jste někdy četli jakékoliv Jiráskovo dílo, určitě víte, co očekávat. Pokud se Vám líbilo, jednoznačně se Vám bude líbit i Věk. V první mdíle sledujeme osudy během jeho studií, první lásky, radost z jazyka českého i nepochopení rodiny.