Expert

Expert https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/385958/bmid_expert-DQW-385958.jpg 4 219 24

Tony Beach obchoduje s alkoholickými nápoji a je vynikající znalec vín. Pochází z dostihové rodiny a nedokáže se vyrovnat s odkazem svých předků, které provázela nezměrná statečnost a odvaha, vlastnosti, jichž si Tony velice váží, ale u sebe je postrádá. A zcela nepřipraven se ocitá v situaci, kdy by je tolik potřeboval. Spolu se soukromým detektivem se totiž vydává po stopách velkého podvodu s vínem a whisky, byt od počátku dobře ví, že aby pachatelé za sebou zametli všechny stopy, nezastaví se ani před vraždou...... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Romány
Vydáno: , Knižní klub
Originální název:

Proof , 1984


více info...

Přidat komentář

kalache
02.12.2023 4 z 5

...při čtení této knihy není na škodu otevřít si lahvinku něčeho dobrého,lépe se vpravíte do děje...

HollyUndead
23.09.2023 5 z 5

Bylo to mé druhé setkání s D. Francisem a opět jsem byl nadšeným čtenářem. Kniha byla velice zajímavá, dozvěděl jsem se hodně o víně a whisky, o výrobě, skladování a také o jeho pašování a záměně. Navíc mám whisky i víno moc rád, takže bylo velice zajímavé číst detektivku o téhle tematice. Navíc hlavní hrdina byl opět velký sympaťák a žádný hrdina. Moc jsem si druhé setkání s tímto spisovatelem užil a těším se na další knihu, která mi nabídne další skvělé detektivní počtení z dostihového prostředí.


Luigi1
28.07.2023 5 z 5

Tato kniha se mi moc líbila

Jirka0604
15.06.2022 2 z 5

Můj první Francis a lehké zklamání. Nejsem ale velký fanoušek detektivek. Nejvíce se mi líbil svět vína a whisky a to v prostřední části knihy.

Vlaďkaa4
05.01.2022 5 z 5

Autora jsem četla zase po dlouhé době. A překvapilo mě, že dostihy to byly opravdu jen velmi okrajové. Whisky a víno teklo do slova proudem.

Greenfingers
09.09.2020 5 z 5

Hrdinové Francisových detektivek bývají obvykle sympaťáci - charismatičtí chlápci, kteří se dostávají do svízelných situací a někdy musí riskovat mnohem více než je záhodno.
Tak jako u drtivě většiny autorových knih i tady se jedná o kvalitní "počteníčko".

cukrovka
28.05.2020 5 z 5

Klasika. Čtivá detektivka bez potoků krve. Děj pomalu plyne a postupně se nám odkrývá kdo stojí za podvody s vínem a whisky. Sympatický hlavní hrdina s talentem pro rozpoznání druhů vína i whisky.

Usignolo
31.03.2020 5 z 5

Má druhá kniha od Francise, líbila se mi víc než Hra na fanty. Tato byla čtivější a bylo tam víc vína než koňů, to mi vyhovovalo :-) Hlavní hrdina mi byl sympatický, takové klidné, zároveň napínavé čtení.

sarka.farka
13.07.2019 4 z 5

Celkem zajimava kniha - moje prvni od Dicka Francise. Zajimava zapletka, postupne napinave rozpletani deje.

Melic
10.07.2019 5 z 5

Tuším, že jsem od Francise ještě nic nečetl, takže to, co přijde znalejším jako povědomé schéma autorova vyprávění, pro mě bylo nové. A knížka se mi líbila, docela mi sedí jeho pozvolné odhalování skutečnosti. Dávám mu přednost před neustálým naváděním na falešnou stopu a následným dějovým zvratem u jiných autorů. Hlavní hrdina mi byl sympatický, ve víně ani koních se nevyznám, takže i prostředí působilo svěže.

pingu1
03.03.2019 5 z 5

Místo žokeje či trenéra tentokrát obchodník s vínem - příjemná změna, už jsem se začínala v "dostihových" postavách trochu ztrácet :-) Četla se moc pěkně :-)

Boogie007
20.02.2019 5 z 5

Nejsem dobrý čtenář detektivek. Většinou nezvládám čekat na rozuzlení a brzo po začátku přetáčím na konec a pak zbytek v klidu a pokoji dočtu. Ale tady jsem se nechala unášet proudem. Hlavní postava mi zcela přirostla k srdci - člověk raněný, ale klidný, vědom si vlastních mezí, které ale dokáže v případě nutnosti překročit. S velikou chutí jsem si četla informace o jeho práci - prodeji alkoholu (i když se nejblíž k tomu dostanu jen tak ve formě rozinek v rumu). Tudíž, shrnuji jako čtivou, přemýšlivou, akční i informační záležitost.

Wladimirski
21.10.2018 2 z 5

Po sérii dobrých knížek jeden slabší kousek. V první řadě mne zarazil překlad. Když byl poprvé zmíněn "dopravní box", nemohl jsem přijít na to, oč se jedná. Až z dalšího textu jsem pochopil, že to byl přepravník koní. Termín dřevěné nádoby místo dubové sudy či jednoduše barely, kde zraje whisky, zpáteční jízdenka z Austrálie místo letenka a pod. vzbuzovalo velmi šlendrijánský dojem. Nevím zda autor či překladatel použil pro slovutný koňak Hine Antique (XO) označení brandy, ale přestože koňaky jsou podskupinou brandy, žádný "expert", o kterém tato kniha je, by pro koňak honosící se pečetí královny Alžběty obecný termín brandy nikdy nepoužil.
První třetina knihy je takový pall mall, ze kterého čiší laciná snaha rychle zaujmout čtenáře, ale je to v podstatě nezajímavé. Vlastní zápletka se objeví až kolem strany 80, od které je kniha čtivější, ale celkový dojem se nijak výrazně nevylepší. Na detektivku jen o 250 ti stranách bych očekával větší spád, více rafinovanosti
a akce, vlastně "nabitou" každou dvojstránku. Ukládám hluboko do knihovny.

Macicekh
22.09.2018 5 z 5

Napínavý příběh, který se hravě čte a snadno se člověk dostane do děje. Přečetla jsem skoro na jeden zátah.

baacinka
10.03.2018 3 z 5

Klasická Francisovka. Postavy barvité, ale typické - ať už jde o hlavního hrdinu nebo o záporáka. Záplatka pěkná, ale včetně rozuzlení jasná pro každého, kdo od autora už dřív přečetl nějakou jinou knihu. Jako obvykle rozvláčný začátek a posledních 10% knihy, kdy nejde odložit (když jsem v jedenácti letech četla Smrt favorita, nechtělo se mi ho odkládat ani kvůli rozbalování dárků na Štědrý den). Rozvláčné to možná ale připadá jen mě - nečtenáři detektivek - nebaví mě přemýšlet, kdo asi je vrah a rozřešit případ, proto knihy nečtu. Na druhou stranu, v těch dvanácti jsem francisovky četla kvůli těm koním (kterých tam ani moc není), Expert ale vyniká v popisu výroby a ochutnávání vína, whiskey, brandy a ginu tak, že vás to nutí otvírat bar. A taky se člověk v tomto oboru lecčemu přiučí, což se pro dospěláka, buďme upřímní, hodí víc než ti koně :-)

Mellania
07.03.2018 5 z 5

Moje první setkání s panem Francisem a musím říci, že určitě ne poslední. Díky výzvě jsem si našla Experta a nelituji. Kniha měla spád, střídaly se u mě emoce jak na běžícím páse, od smutku, překvapení, strachu, naštvání, radosti až po uspokojení, že to dopadlo, jak dopadlo...jen po dočtení jsem měla sto chutí sáhnout po další knize s Tony Beachem a moc mě mrzí, že žádná další není. Každopádně se těším na další jeho knihu a jak koukám, je jich na výběr víc než dost.

Jack93
26.08.2017 5 z 5

Chcete-li zvolit detektivní jistotu, vytáhněte si z knihovničky (případně zajděte do městské knihovny) Dicka Francise. Netoužíte-li po detektivce, ale oddychovce, jste rovněž na správné adrese. A i když čtete už třeba čtyřicátou "francisovku", nepřestáváte se divit, kam na zápletky a jednotlivé postavy tato dostihová legenda chodila.
Jak už název napovídá, v Expertovi se tentokrát setkáváme s prvotřídním (byť by to o sobě neřekl) odborníkem na alkohol, kterému netrvá dlouho, než přijde na velký podvod. Hlavní postava je vylíčena procítěně, dostáváme se až do samé duše Tonyho Beache, jemuž před pár měsíci zemřela žena. To je velká změna oproti jiným Francisovým hrdinům, jelikož ti pokaždé v průběhu příběhu životní lásku naleznou.
Přiznám se, že děj se mi až tolik nezamlouval, rozhodně nešlo o nejlepší Francisovo dílo, chybělo mi více zvratů a napětí, pět hvězd je ale zasloužených, byť se přiznám, že jsem váhal.
Finis coronat opus neboli závěr korunuje dílo říká se. Přesně tak to v Expertovi bylo. Tony Beach se celý život styděl za svůj strach a vzhlížel k otcově odvaze, kterou odjakživa postrádal, aby se nakonec ukázalo, že i on pochyboval o sobě samém.

Finskej
19.04.2017 5 z 5

U jiných románů pana Francise jsem poznamenal, že spisovatel daleko přesáhl žánr, tento mě však dostal do kolen. Tak strašlivě přesný popis životní ztráty a všech iracionálních, ale naprosto oprávněných pocitů a zábran, které následně duševno provázejí, je... neúprosný. Je hrůzně přesný, a proto krásný, a je o to neobvyklejší, že většinou se v podobném tématu romanopisci zmítají na x-set stranách. Expert tentýž poznatek servíruje plynule a přesně a "bokem". Bolest ze ztráty je ošklivá věc, ale autor, který dokáže jinak nepřenositelnou zkušenost přenést, je... no génius.

hana4834
09.01.2017 4 z 5

napínavá kniha až do konce asi začnu víc chutnat víno :D

Disease
19.12.2016 5 z 5

Díky téhle knize jsem ochutnal Laphroaig :-)

Autorovy další knížky

Dick Francis (p)
britská, 1920 - 2010
1991  88%Smrt favorita
2003  85%Chladná zrada
2008  89%Oheň a bič
1998  89%Až za hrob
2008  88%Drahý čas

Kniha Expert je v

Přečtených414x
Čtenářské výzvě20x
Doporučených22x
Knihotéce197x
Chystám se číst32x
Chci si koupit4x
dalších seznamech2x