Expanze na pozvání

Expanze na pozvání https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/425591/bmid_expanze-na-pozvani-IjY-425591.jpg 4 5 1

Jan Eichler se řadí k našim předním bezpečnostním analytikům. Tématem jeho knihy je rozšiřování NATO směrem na východ a jeho dopady na bezpečnostní situaci v celé Evropě. Veřejnosti předkládá osobitý a fundovaný pokus o aplikaci neorealistické teorie na reflexi vztahů mezi Spojenými státy a Ruskem v postsovětském prostoru po skončení studené války... celý text

Přidat komentář

Jelitovna
30.01.2023 5 z 5

Celá kniha je, cituji, "psána jako theory testing a zároveň i jako policy evaluative. Základem je holistická teorie, v jejímž rámci převažuje holismus nad individualismem. Ve světle jasně vymezených kritérií se to konkrétně projeví následovně: především převahou objektivního přístupu nad subjektivním, vnějšího pohledu (outside scoop) nad vnitřním pohledem (inside scoop). Za druhé, problematika rozšiřování NATO po skončení studené války bude více zkoumána z pohledu institucí a zejména pak z pohledu vývoje statu quo nežli z pohledu konkrétních lidí a jejich úlohy. Zároveň s tím usilujeme o vyrovnaný přístup mezi materialismem a idealismem.
Pokud jde o způsob psaní, byla zvolena metoda detailního vyprávění (narace). Jedná se o podrobně vyprávěný příběh v chronologické formě, jehož hlavním smyslem je vysvětlit čtenáři, jak se zkoumané události odehrály, proč k nim došlo a jaké byly jejich důsledky. Tento způsob psaní je také nazýván analytickým vyprávěním o vývoji i příčinných souvislostech zvoleného případu. Jeho základem je analýza jakožto "dekompozičně rozkladová metoda"."