Exotičtí ptáci a jejich chov

Exotičtí ptáci a jejich chov https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/34167/exoticti-ptaci-a-jejich-chov-34167.jpg 4 6 2

Další kniha z vyhledávané edice OKO, „rodinného stříbra“ nakladatelství Albatros, se zaměřuje na exotické ptáky, a to jak ty běžně chované v českých domácnostech, tak ty raritní a vzácné. Renomovaní přírodovědci Martin a Lea Smrčkovi v knize přehlednou formou poskytují základní informace o jednotlivých druzích, jejich chovu, životních podmínkách atd. Na našem trhu představují Exotičtí ptáci a jejich chov ojedinělou publikaci: podobná původní česká kniha, zaměřená na neodbornou veřejnost, zde dosud nevyšla. Jejím základem je přehledný, nádherně ilustrovaný atlas exotických ptáků se základními informacemi o jednotlivých druzích, doplněný zasvěceným obecným úvodem.... celý text

Terva
Terva
25.06.2022 4 z 5

„Začneme
u peří.
Protože
s tím bývají
velké problémy.“

Tato kniha se ke mně vrátila asi po čtyřech letech. Znáte to: Už svou knihu nechceš? Tak jí někomu půjč. Já to udělal a skoro se tak stalo. Je zpět, vrátila se jako tažný pták, i když jí to trvalo čtyři roky. Ale k obsahu. Tohle je naprosto jednoduchá, leč vyčerpávající příručka, jak pěstovat exotické ptactvo. Od andulek, přes Aru až po páva. (Pěkně abecedně seřazeno) Ano, na konci knihy jsou i podrobnosti kterak pěstovat na zahradě Páva korunkatýho. Zvýrazňuji to „na zahradě“, nejlépe na hradě nebo v podzámčí. Tohle do žádné klece nedávejte.

Malá ochutnávka:
Co asi cítil John Gould, když pronikal do nitra kontinentu Austrálie a seznamoval se s neznámými zvířaty, tvořil jejich popisy a maloval je? S jakou láskou asi obdivoval překrásné amady, (Amada Gouldové) že je pojmenoval po své manželce?

Já kdysi začínal s andulkama. Nejsou zrovna moc náročné, ale je důležité vědět, co jedí a hlavně, jaký potřebují prostor. Později jsem měl Papoušíka Fischerova, ale toho v této knížečce najdete pod Agapornis fišeri. Ten měl rád Zlaté stránky. Když tohle dostal do klece k narozkám nebo na Vánoce, měli jste od něj měsíc klid. To zapomínal i jíst a pít, dokud celou tu bichly nerozkousal. Zároveň s ním jsem vlastnil Papouška zpěvavého (Psephotus haematonotus) Živej papoušek, kamarádskej, má jen jeden problém – fixuje se na jednu osobu v domácnosti, ostatních se tak trochu bojí. Nutno jen dopsat, že každej papoušek žil ve svém pokoji. Klec byla nutná jen na noc.

Citát: Počet vajec snesených jednou samičkou kolísá od jednoho k několika desítkám.

V této knížce najdete opravdu základní, ale potřebné věci k pěstování nějakého exotického ptáčka. Pokud vám v prodejně prodají ptáka, koupíte klec a dostanete nějaké umělohmotné žrádlo a budete tomu opravdu věřit, že mu to stačí, brzy zapláčete. Tak že tuto nebo podobnou knížku je nutné si opravdu pořídit, například místo malé klece. A pamatujte spousta těchto zvířátek má ráda čerstvé zelené a spousty ovoce. Nějakou tu směs pro papoušky. A někteří mají rádi i červi, terminty – něco pro holky. Hlavně nekrmit jen slunečnicí – ta je v malém množství dobrá, ale ve velkém škodí. A nebo nechat slunečnici vyklíčit a podávat jen to zelené. Tak papouškům zdar. ...a pávům taky.

Citát: Tuto knihu věnujeme našim stejně „postiženým“ kamarádům.
(Martin a Lea Smrčkovi)

Phoenix16.cz
Phoenix16.cz
29.09.2015 5 z 5

Skvělý miniatlas, který obsahuje na malém prostoru spoustu informací. Díky tomu je kniha základním přehledným průvodcem známých i méně známých ptačích druhů a nevěnuje se pouze papouškům, ale i droboti a hrabavým. Tím autoři obsáhli širokou cílovou skupinu a každý si tu najde to, co je mu z chovatelství ptactva nejbližší.


Štítky knihy

ptáci, ptactvo

Autoři knihy

Martin Smrček
česká, 1956
Lea Smrčková
česká, 1961

Kniha Exotičtí ptáci a jejich chov je v

Přečtených4x
Doporučených1x
Knihotéce9x
Chci si koupit4x