Exit West

Exit West https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/385056/bmid_exit-west-uVz-385056.jpg 4 105 30

Jmenoval se Saíd a ona Nadja. Jednoho dne se seznámili a zamilovali se do sebe. Mohla to být pěkná love story, jenomže. Jenže to všechno začalo v nejmenované muslimské zemi, kde právě propukl ozbrojený konflikt mezi vládou a militantními skupinami. Když se potvrdí, že existují záhadné dveře, díky nimž se ocitnete na jiném místě planety, není proč s útěkem otálet. Hamidův nejnovější román se vloni dostal do nejužšího výběru na Man Bookerovu cenu.... celý text

Literatura světová Romány Thrillery
Vydáno: , Odeon
Originální název:

Exit West , 2017


více info...

Přidat komentář

PPardinio
02.03.2024 2 z 5

EXIT WEST, tato krátká kniha, nám přináší silné příběhy spojené s lidskou migrací. Nejprve jsem si užíval sbližování Nadji a Saída v nejmenovaném městě, které více a více zasahuje válka. Opravdu jsem se bavil, pak pro mě ale v ději nastal zvrat. Šlo o vychvalované dveře, brány do jiných světů, ale pro mě to znamenalo obrat o 180° k horšímu. Vnímal jsem myšlenky autora o problémech spojených s migrací, náboženstvím a láskou, ale moje naladění na knihu se rozplynulo s prvním průchodem dveří. Škoda, začátek mě tak bavil, ale přišel jsem si ochuzený o cestu do jiných zemí, která dle mého k samotné migraci patří stejně jako strach domorodců z nově příchozích.

patricia8137
22.12.2023 4 z 5

Kniha EXIT ZÁPAD je mojim prvým stretnutím s autorovou tvorbou. Pakistanský autor, Mohsin Hamid, rozpráva s hlbokou intímnosťou a s pôsobivou vynachádzavosťou nezabudnuteľný, aktuálny, ale zároveň nadčasový príbeh o láske, oddanosti a odvahe. Príbeh je písaný z pohľadu 2 hlavných postáv - Nadie a Saida, ktorí sa do sebe zamilujú. Okrem romantického vzťahu týchto postáv sa autor zaoberá aj problematikou migrantov, keďže v nemenovanej krajine vypukla občianska vojna. Nadia a Said cestujú magickými dverami do iných krajín, kde ich čakajú neľahké skúšky. Sama som bola prekvapená, s akou ľahkosťou sa mi kniha čítala. Vďaka autorovi som mala možnosť nahliadnuť do mysle migrujúcich osôb, ktorí chceli pre seba a svoje rodiny lepšiu budúcnosť. Musím sa priznať, že v knihe boli časti, ktoré sa mi páčili menej, prvá polovica príbehu ma veľmi bavila, ale ako som sa blížia ku koncu, moje nadšenie opadávalo. Celkovo bola kniha veľmi zaujímavá, donútila ma zamyslieť sa a prečítať si o téme migrantov z iného uhla pohľadu.


Hall3006
10.07.2023 3 z 5

Válka a únik přes tajemné dveře. Začátek zajímavý jak se z normálního města stane bojová zóna. Pak lidé objeví dveře do jiných částí světa a začíná putování po uprchlických táborech, sqotech a utkání před místními, kteří uprchlíky utlačují. Toto vše vidíme skrze příběh zažívající dva mladí lidé. Nebylo mi dobře u čtení, ale není to špatně napsané. Hodnocení * není důležité.

lucisa.n
25.10.2022 2 z 5

Hlavními hrdiny této knihy jsou Saíd a Nadja, mladí lidé z nejmenované asijské země. Sledujeme začátky jejich vztahu, ale taky válečnou situaci v zemi. Po smrti Saídovy matky se oba partneři rozhodnou, že je čas začít jednat. A společně vyhledají pomoc převodníka, který jim prozradí umístění tajemných dveří, kterými se dokáží přemístit na jiné místo na Zemi. Dostanou se jimi od Asie, po Evropu až do Ameriky. Popisuje se migrační krize v jednotlivých zemích, ale taky samotný vývoj vztahu Nadji a Saída.

Musím říct, že s touto knihou jsem se docela natrápila. Nebýt toho, že je kniha fakt krátká a na každý den připadlo pouze pár stránek, asi by mě uvrhla do čtecí krize. Začátek mě opravdu nebavil, v příběhu se poměrně hodně skáče z místa na místo, z postavy na postavu (o které dále už není ani zmínka), špatně jsem se soustředila, popisy války a různé techniky mi byly cizí. Celkově je kniha hodně popisná, samotného děje je tam minimum. Začal mě pořádně bavit až konec, kdy se začal měnit vztah dvou hlavních hrdinů a epilog, ten celkově vylepšil celkový dojem z knihy. Téma války a migrační krize je určitě zajímavé, smutné, k zamyšlení, ale styl psaní mi bohužel nesedl. Na moji první Odeonku teda nic moc, snad další bude lepší.

libuse6749
23.10.2022

Útlá knížka, co ukrývá silný příběh. Nejen příběh Nadjy a Saída, ale i ostatních hrdinů, kteří přibližují i svými osudy rychlou pomíjivost lidského života.
K seznámení Nadjy a Saída bohužel došlo za špatných okolností, v době ozbrojeného konfliktu, který probíhá v nejmenované muslimské zemi, kde oba žijí. V momentě, kdy se stane obětí vyhrocených bojů Saídova matka padne společné rozhodnutí zemi opustit. K cestování světem použije pár několik kouzelných dveří.
Jaký vliv bude mít únik z domova na čerstvě zamilovaný pár, ustojí vztah budování nového života jinde? Kniha nabízí zajímavě podaný pohled na migrační krizi z několika pohledů.
Na konci knihy jsem ocenila doslov, kde bylo mnoho věcí ujasněno a zdůvodněno. Zároveň tam bylo prozrazeno, že autor román začal psát již dávno předtím, než se naplno rozhořela evropská uprchlická krize.

Migrace je jako cesta bez zpátečního lístku – domov, kam byste se vrátili, mezitím přestal existovat.
Stuart Hall: Minimal Selves

Kniha měla místa, která mě bavila méně nebo jsem se trošku ztrácela, přesto však doporučuji jako zajímavou sondu do života migrantů.

EvikU.
22.10.2022 3 z 5

Tahle kniha byla zvláštní. Téma opravdu závažné a zajímavé, ale pojetí knihy trochu jiné než jsem zvyklá. Ač jsem se opravdu snažila, přijít knize na chuť, bavilo mne asi 30 stran okolo 100 strany. Mezitím mi myšlenky utíkaly od knihy pryč a to by se u dobré knihy stávat nemělo.

Problém migrace je zajímavý. A děsivý, nikdo z nás by nechtěl prožít to, že musí s jedním batohem na zádech utéct do jiné země k cizincům a na jednom lůžku s mnoha žít svůj život. Ztratit svůj domov, který ani když se po letech vrátí už není to co bylo předtím.

Domnívám se, že tentokrát knize ublížilo to, že byla na tak málo stran napsaná. Kdyby šla více do hloubky, asi by mě zaujala víc. A také možná mi úplně nesedl styl psaní autora.

Ať tak či onak, kniha si určitě své čtenáře najde a příběh jako takový je potřeba číst. Já hodnotím jako zlatý střed. Nenadchne ani neurazí.

lexikon_tf
19.08.2022 4 z 5

Moje první setkání s autorem a také moje nejnovější odeonka, která mě nalákala tématem i obálkou.
Dva mladí lidé se do sebe zamilují, ale jelikož v jejich zemi vypukl ozbrojený konflikt, hledají útočiště, kde se dá. Objeví se však záhadné dveře, kterými lze projít kamkoli, do jakéhokoli místa na světě.
Autor nám předkládá téma migrace takovým nevšedním až magickým způsobem, a to prostřednictvím kouzelných dveří, které jsou pečlivě střeženy těmi, kdo o jejich existenci vědí. V tomto krátkém příběhu je, kromě lásky a vztahu dvou hlavních hrdinů, také spousta filosofických otázek na téma domova nebo přizpůsobení se v cizím prostředí.
Zajímavě podaný příběh na stále aktuální téma, který jde syrově k věci, zahalený do tajemna magického realismu.
Kdo máte rádi netradiční příběhy, které v sobě nesou otázky k zamyšlení, doporučuji k přečtení tuto útlou knihu.

Driftersoul
03.08.2022 5 z 5

Křehký příběh. Jak uvedeno v recenzi na zadní straně přebalu knihy: "Moving, audacious, and indelibly human./Dojímavé, odvážné a nesmazatelně lidské." Pohled na pocity, problémy a bolesti migrantů zevnitř. Vyprávění má dvě roviny. Především plasticky a současně jaksi umírněně, vykresluje zhoršující se poměry v nespecifikované (dosud dobře fungující) asijské zemi, v neurčitém městě a neurčité době. Změna je způsobena násilným převratem. Bombardování, vraždění odpůrců režimu a rozpad infrastruktury postupně nutí obyvatele odcházet do bezpečí, do emigrace. Oba hlavní protagonisté, Nadia a Saeed, se tak dostávají na řecký ostrov Mykonos, pak do Londýna a nakonec do San Francisca. Druhá rovina se týká pozvolného rozpadu vztahu obou mladých lidí. Jejich láska vyhasíná. Ukazuje se, že mají jiný přístup k životu, jinou filosofii, odlišné zájmy a touhy. Přestávají spolu mluvit, protože necítí potřebu. Přestávají se vzájemně dotýkat.... Styl textu je neotřelý, inovativní. Zasvěceně a srozumitelně vykresluje myšlenky, niterní pocity postav. Zároveň nutí zamyslet se nad našimi vlastními pocity a životními příběhy. Neboť jak autor v jedné chvíli uvádí: "We are all migrants through time./Všichni jsme migranty v čase."

petra5588
19.07.2022 4 z 5

Magický realismus a novodobé stěhování národů zobrazené skrz pocity uprchlíků a částečně i starousedlíků, mně se to moc líbilo. Formát novely tomu pěkně sedí, povídka by byla moc krátká, román zas zbytečně rozvleklý, takhle se autor mohl soustředit jen na to, co sám považoval za důležité, a nemusel děj zbytečně natahovat.

veriszv
09.01.2022 5 z 5

Mistrovsky uchopené téma migrace, problém s asimilací v novém prostředí, nepřijetí, strach z neznáma a jakási snaha o definování domova a toho, co ho vlastně tvoří...

Spousta témat, která jsou ale i v nevelkém rozsahu knihy skvěle zvládnutá, navzájem se prolínají a žádné není upozaděno. Navíc je ještě všechny stmeluje vztah dvou hlavních postav, který je kvůli událostem, kterými musel projít o dost složitější než běžné vztahy.

Autorův strohý styl vyprávění, kombinace magického realismu v podobě kouzelných dveří a aktuální téma, dělají z knihy opravdu mimořádně zajímavé dílo.
Za mě opravdu velké překvapení a silný příběh, který ve mě bude ještě nějakou dobu rezonovat. Takže knihu jen a jen doporučuju!

Maki21
22.08.2021 3 z 5

Zajímavá kniha na zamyšlení, člověk nejen sleduje příběhy hlavních hrdinů ale na závěr je zodpovězeno mnoho filosofických otázek které jednoznačně stojí za zamyšlení.

Dani25
11.07.2021 3 z 5

Po prečítaní Jak nechutně zbohatnout v rozvojové Asii, ktorá ma veľmi bavila, som siahla po druhej knihe autora. Zaujímavý nápad s dverami, ale čakala som viac.

kramver
28.06.2021 3 z 5

Taky bych občas chtěla projít dveřmi a objevit se někde úplně jinde. Ten nápad je úchvatný a možná proto mi bylo líto, že to bylo všechno jen tak načrtnuto. Příběh, který se vešel do útlé knížky se klidně mohl rozrůst a nabobtnat do větších rozměrů. Byť mě kniha zaujala, chtěla bych víc. Kniha nastíní mnohé: téma migrace, hledání identity, vyrovnávání se s novým prostředím, ztráta blízkých, vztah mezi dvěma mladými lidmi v nelehkých podmínkách. Jako bych dostala ochutnat na lžičku a přitom bych zvládla sníst plný talíř.

Barunka_riot
01.06.2021 3 z 5

Nadech sci-fi by mi za normalnich okolnosti nevadil, ale at jsem se snazila, jak jsem chtela, tady jsem se do toho proste neponorila. Mozna mi nesedl styl autora, ale neumelo me to vtahnout do deje a pristihla jsem se, ze nektere zbytecne pasaze preskakuji a jine, ktere by zasluhovaly vice citu a pozornosti, byly strohe a nijake. Davam hvezdy za tema a priblizeni uprchlicke tematiky... Zbytek bohuzel zklamani

Zenithgirl
03.01.2021 4 z 5

Ať už chceš nebo ne, svět se mění, s tvým přičiněním nebo bez něj.

MOu598
06.06.2020 4 z 5

Zaujala mne obálka knihy.
Knížka je zajímavě a hezky napsaná. Bolestné, ale o lásce, odpovědnosti, touze, cestě. O těžkém údělu migrantů a neotevřených dveřích a o nepochopení "domorodců". A zajímavý je nápad s těmi kouzelnými dveřmi.
Těžké je soudit, U me stále převládá strach z jinakosti lidí, kteří chtějí přijít, přicházejí. Ale jsou to LIDÉ.
Citát:
"Stud je pro lidi bez domova zcela běžný pocit."

Jorgito
17.03.2020 3 z 5

Ke konci už trošku až moc přeromatizované, ale první stránky aktuální motiv migrace z pohledu těch, co opravdu musí utéci, škoda toho konce, resp vyznění knihy jako celku

jiri77
31.01.2020 4 z 5

Kniha mě mile překvapila a čtení mě bavilo. Uprchlický příběh ve kterém najdeme, jak lásku,tak příběh o snaze začlenit se do nového domova, a i na pohled z druhé strany,na starousedlíky a jejich obavy o další žití. Hodně se mi líbil nápad s dveřmi.

Disease
29.11.2019 4 z 5

Migrace pohledem z "druhé strany" říznutá magickým realismem. Bavilo mě to víc než Jak nechutně zbohatnout...

petrarka72
19.11.2019 3 z 5

Víc situace než příběh. Vztah Saída a Nadji je spíše než podstatou vyprávění záminkou pro vykreslení světa, v němž je téměř všechno možné, jsme-li ochotní se ledačeho vzdát. A o dveřích a domovech.