Exil

Exil https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/364365/bmid_exil-Kjg-364365.jpg 3 9 1

Exil je útěk, útěk před denními hrůzami, násilím a smrtí, která nás obklopuje, útěk vyjádřený drobnopisem událostí. Exil je mozaika, mozaika střepin zdánlivě nesouvisejích příběhů tvořící temnou plochu každodenní skutečnosti, skutečnosti o které se dovídáme v dením žurnálu zpráv, skutečnosti, která teprve v osobních příbězích se stává bolestnou až k nesnesení. Exil je kniha úděsu a děsu. Sbírka je malou antologií příběhů inspirovaných krátkými zprávami, jež člověk většinou jen přelétne očima, když ráno při kávě listuje novinami. İlhanová tyto příběhy zaznamenává velmi úsporným jazykem, kde nic není nadbytečné, a tak i tato drobná, zdánlivě nespojitá vyprávění dostávají podobu velké epické fresky.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Povídky

Vydáno: ekniha , Dauphin
Originální název:

Sürgün , 2010


více info...

Přidat komentář

Teckovana
12.07.2018 4 z 5

Krátká, ale brutální kniha. Strohé věty bez ornamentů, které člověka donutí zamyslet se nad existencí násilí v mnoha různých podobách. To, co v televizních zprávách vnímáme jako statistiku, získává najednou velmi osobní rozměr.
PS: Pod optikou této knihy by se autorka mohla zdát až příliš vážná, ale z vlastní zkušenosti mohu potvrdit, že ve skutečnosti docela má smysl pro humor. :-)

Štítky knihy

turecká literatura

Autorovy knížky

Çiler İlhan
turecká, 1972
2015  69%Exil

Kniha Exil je v

Přečtených12x
Čtenářské výzvě1x
Knihotéce1x
Chystám se číst14x
Chci si koupit5x