Ewraker I

Ewraker I https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/411617/bmid_ewraker-wT6-411617.jpg 4 29 8

Akční výlet do středoevropských dějin počátku 10. století, konkrétně do let 920–921 očima polanského mladíka Bożydara. Pohled na jednu ze zásadních událostí českých dějin, kterou je vražda sv. Ludmily, babičky sv. Václava.

Přidat komentář

nero 13
07.01.2023 4 z 5

Druhý příběh o tom jak se k nám v 10.století dostali vikingští válečníci, známí z legend o prvních Přemyslovcích, který jsem v poslední době četl, první je Legenda o Tunovi a Gomonovi od Milana Nováka. Rád bych oba příběhy hodnotil všemi hvězdami, ale bohužel nemohu, zatímco v knize od pana Nováka mi vadily až moc moderní výrazy na popisovanou dobu, tak v Ewrakerovi chybějící část příběhu, nevím jestli to autor nenapsal nebo to vypadlo v tiskárně, ale strana 57, na straně 56 je kresba, prostě nenavazuje na dění na straně 55, je vidět že tam chybí část textu.

Vestička
09.12.2020 5 z 5

Koupila!!!jsem si audiolnihu, přispěla jsem autorovi, a velká spokojenost. Bylo to ale velmi krátké , nemuselo by to být na 2 díly , a já se moc těším do Prahy (tê z desátého století z knihy , jinak ani náhodou) Drsné sexualní scény a krvavé oběti se krásně hodily k pečení vanilkových rohlíčků a lineckého.


Sitth
30.11.2020 2 z 5

Dostal jsem možnost zakoupit dva díly této knihy od začínajícího spisovatele a jelikož těmto počátkům rád držím palce, neváhal jsem. Komentáře pod reklamou na sociální síti vypadaly přece slibně.
Takže jak bych to shrnul? Mám neodbytný pocit, že někdo vzal vikingský meč a rozsekl slovanského pstruha vejpůl a na hostinu nám předložil pouze kostru z něj, protože s masem a nedejbože s nádivkou neztrácel čas.
Nápad a dějová linka má potenciál, o tom žádná, ale knize jednoznačně ubližuje zřejmě nevypsanost autora. Věty mnohdy holé, stručné. Děj tak rychlý, že jsem měl někdy pocit, že čtu výtah z knihy. Jak krásně by se do knihy dostala atmosféra a vtáhla by čtenáře do děje, kdyby se autor občas pustil do popisu, líčení a vytvoření toho "balastu" kolem.
A i proto mám dojem, že jsem si místo knihy koupil povídku, díky velmi stručnému stylu psaní autora má celá kniha 120 stránek a to kdybych odečetl stránky za příběhem - poděkování, vysvětlivky apod, ilustrace uprostřed knihy - mimochodem velký bonus knihy, ty jsou krásné a převedl font písmen na standardní velikost, tak se nebojím říct, že se dostaneme k 50 stránkám. A to se na mě nezlobte, ale za 300.- je to moc.
Ale na druhou stranu těch peněz nelituji, chápu, kolik stojí peněz a úsilí vydat knihu v takto malém počtu výtisků. A třeba až se autor otrká, tak se dočkáme další hvězdy na našem poli spisovatelů. Ony poslední dvě kapitoly příběhu už mi připadaly čtivější a i proto dávám na konec hodnocení 3 hvězdy.
Doufám, že mě autor nezatratí, ale vždy tvrdím, že pouze kritika posouvá umělce dál...

špulo
14.04.2020

Mno...
Som si musel nechať jednu noc na premyslenie komentára. A rozhodol som sa, že sa tentokrát rozpíšem. Podporil som vydanie 2.dielu a dotlač prvého na startovači, tak si uzurpujem právo trochu autorovi do toho kafrať ;-).
Tématika starých Slovanov a Vikingov mi je blízka. Preto som bol zvedavý, ako si s ňou poradí začínajúci autor. Zvládol to celkom fajn. Ale!
Je tu veľká snaha o historickú presnosť, čo sa týka vtedajšieho života, zvykov a pod. Odvolávať sa však na Crichtonovu knihu Pojídači mrtvých považujem za trochu ošemetné. Spis o Ibn Fadlánových cestách je síce reálnym a cenným zdrojom informácií pre historikov, zároveň však sami priznávajú, že si pán cestovateľ niečo aj vymyslel a niečo mal z druhej, tretej a iných rúk. Veru, neboli Vikingovia na tom s hygienou až tak zle, ako to popisuje Crichton Ibn Fadlán:)). Skôr naopak. Navyše tu pán Podšera radostne, až doslovne, kopíruje scény z Pojídačov. Ja by som viac ocenil popisy vlastnými slovami.
A tu sa dostávame k forme napísaného. Skratkovité scény, rýchle skoky v deji, takmer nulové opisy prostredia. Presný opak kníh Stanislava Češku, ktorý sa v opisoch všetkého možného zas topí, piškuntál jeden. Chcelo by to učesať, možno aj doplniť a nechať ešte dozrieť v sude. Keď čítam o bitke, musím sa aj ja ako čitateľ ASPOŇ mierne zadýchať. Nie mať pocit, že som okolo nej preletel rýchlikom.
Namiesto faktických poznámok pod čiarou by bolo asi lepšie zvoliť historickú poznámku či doslov na konci knihy. Na mňa pôsobili dosť rušivo.
Akosi mi tam proste chýbala tá prastará dobová atmosféra, ktorou sú nasiaknuté napríklad Štorchove, Niedlove či Cornwellove romány, nehovoriac o Stínu modrého býka. Pár krát sa aj objavila, ale len náznakom. Uznávam, že na 100 stranách je to asi problém zachytiť.
Vlastne, toto je zrejme najväčším nedostatkom knihy. Krátkosť textu, ktorý je v podstate len úvodom do ďalšieho deja, je vecou na pováženou. Kúpil som mačku vo vreci a ono tam bolo slepé mačiatko. Bez druhého dielu ani nemá zmysel púšťať sa do čítania. Preto si myslím, že nemá cenu knihu hviezdičkovo či percentami hodnotiť.
Veľkým plusom sú ilustrácie. Čo mi chýbalo v texte, to mi čiastočne vynahradili. Je ich pomerne hojno a sú parádne. Veľký potlesk.
Napriek týmto výhradám autorovi neskutočne fandím. Zaujal ma, tématicky potešil. Oceňujem aj nadšenie a nasadenie, s ktorými je toto dielko spísané. Z knihy ten zápal pre vec žiari. Teším sa na druhý diel a veľmi. Pretože, kde si Slovania s Vikingami navzájom šklbú perie, pri tom ja musím byť :-DDD

jaroiva
12.04.2020 5 z 5

Má to jednu velkou chybu: Je to krátké! Podpořila jsem na Startovači druhý díl, netušíc, jaký byl ten první. Teprve teď vidím, že můj malý příspěvek měl smysl a těším se na pokračování.
Původně jsem myslela, že půjde o nějaké history-fantasy. Ale ne, a to pro mě bylo milé překvapení. Je to pěkný staroslovanský příběh, teda možná spíš jeho začátek. Kde že je ten druhý díl?
(Poslouchala jsem jako audioknihu, doporučuji.)
Ale i doprovodné obrázky J. Housky se mi moc líbí, takže ideálně to chce audio + minimálně PDF, neseženete-li papírovou...

koty78
09.12.2019 5 z 5

Napínavý příběh o souboji mezi Slovany a Vikingy. V prvním díle jsou představeni hlavní hrdinové, syn polanského knížete Bozydar a vikingští bojovníci Tuna a Gommon. Příběh slibuje být předehrou k líčení raných českých dějin. Autor si dal obrovsky záležet na studiu historických detailů a souvislostí, kombinuje smysl pro detail s citem pro nenadálé zvraty.

Bobash
05.12.2019 5 z 5

Poutavý příběh, který nejenže vtáhne do děje, ale také čtenáře nenápadným způsobem naučí více o českých dějinách a o tom, jak to bylo s Viking v Čechách.

OlafSveinsson
01.07.2019 3 z 5

Mám rád raný středověk a tohle mi přišlo jako zajímavý námět, kvůli kterému jsem se rozhodl tuhle knihu podpořit na startovači. Je vidět, že si autor dal práci se studiem podkladů a snaží se nabyté znalosti předat dál. Příběh je docela vyvážený, ale na můj vkus je hodně osekaný a nedává moc prostoru na vysvětlení, proč zrovna tohle postavy dělají. Ale autorovi fandím a jsem zvědavý, jestli dotáhne i druhý díl.