Evropská jižní observatoř a česká astronomie

Evropská jižní observatoř a česká astronomie https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/495261/mid_evropska-jizni-observator-a-ceska-a-N2W-495261.jpg 4 1 1

Evropská jižní observatoř (ESO) je v současnosti nejvýkonnější pozemní astronomickou observatoří na světě, která byla vybudována z příspěvků dnes již dvanácti zúčastněných evropských zemí. Česká republika usiluje o vstupu do ESO již od roku 2004 a jednání by měla vyvrcholit na letošním Valném shromáždění Mezinárodní astronomické unie v Praze. Publikace Petra Hadravy mapuje dynamickou historii ESO a její důležité role coby prostředníka návratu evropské astronomie na scénu současného vysoce konkurenčního prostředí vědeckého světa. Druhá a neméně důležitá linie knihy se zaměřuje na komplexní vývoj astronomie v českých zemích a jeho zařazení do kontextu světové vědy.... celý text

Přidat komentář

parxel
20.06.2022 4 z 5

Tato kniha popisuje historii astronomie v ČR a spolupráci českých astronomů s Evropskou jižní observatoří. Podle mého názoru je zajímavá zejména pro fanoušky a nadšence do astronomie, ale pro běžného čtenáře není moc atraktivní.

Osobně se domnívám, že to je trochu škoda. Podobně zaměřených knih od českých autorů není mnoho a pokud už nějaká kniha vyjde, tak je škoda promarnit její potenciál. V případě této publikace se domnívám, že se mohla mnohem více zaměřit na probuzení zájmu o astronomii, a nepůsobila tak suchopárně.

Poznámka: Kniha je napsána dvojjazyčně, tzn. vlevo je český text a vpravo anglický text. Lze ji tedy použít i jako učebnici k procviční astronomických pojmů v angličtině.