Evropa na rozcestí

Evropa na rozcestí https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/269299/bmid_evropa-na-rozcesti-269299.jpg 4 32 8

To, co bývá zvykem chápat jako krizi ekonomickou, respektive finanční, je ve skutečnosti celkovou krizí západních společností. Co je vlastně žitým náboženstvím dneška – ekonomie a vzývání Růstu? Neleží jedna z obtíží dneška v potlačené religiozitě? Krize není víc než konec jedné dějinné epochy a začátek jiné. Jak se projevuje současný individualismus a k čemu spěje? Je stát největším dobrem nebo základním prokletím? Je náš osud nějak podobný osudu domácích zvířat, chovaných jako hýčkaní mazlíčkové i brutálně využívaný živý „materiál“? Lze se z chodu dějin poučit, jak historický proces vlastně vzniká? Jak by mohla Evropa vypadat za několik dekád?... celý text

Přidat komentář

lukas9656
20.10.2021 4 z 5

Velmi čtivá kniha, která se dotýká mnoha aktuálních problémů dneška: je to spíš průlet moderním světem, ve kterém se autor dotýká mnoha otázek, politologických, filosofických, sociologických. Osobně jsem si odtamtud "vyzobl" pár postřehů: například o polaritě dnešní společnosti, kde se přesouváme od středu ke krajům pomyslného názorového spektra. Myslím, že se úplně seknul v hodnocení změny klimatu, ale jinak moc dobrá kniha.

pismenkovyJoe
04.06.2020 4 z 5

Na Komárkovi se mi líbí ten jeho přehled a opravdová nezaujatost.


Pablo7
29.12.2018 3 z 5

Tak jsem konečně dočetl. Nečte se to vůbec dobře, což je dáno jednak autorovým jazykem a také spoustou citací typu více v kapitole xy, viz. autor xy. Určitě je tam spousta zajímavých myšlenek a informací, ale přijde mi to, že autor semlel dohromady vše, co ho zrovna napadlo. Knize by prospěl nějaký redaktor, který by autora usměrnil směrem k větší srozumitelnosti.

Zdá se, že hlavní problém je pro autora nízká porodnost Evropy. Stačí se víc množit a vše bude asi OK. Strašení tím, jak Evropu čeká socialismus (když už i Putin prohlašuje, že návrat do času socialismu není možný) mi přijde už dost mimo. Stejně jako představa, jak se z Evropy díky migraci či konvertitům stane brzy muslimský kontinent. Vůbec žádná zmínka např. o nacionalismu, či jak Evropu funkčně uspořádat, jen prvoplánová kritika bruselské byrokracie.

xxtom
18.01.2018 5 z 5

Pan Komárek má neuvěřitelný přehlad o historii, současnosti, politice, prostě o všem. Jeho názory dávají smysl.

sioux
01.05.2017 5 z 5

Intelektuální paráda. Komárek má úžasný rozsah znalostí, jak historických tak současných, je mistrem kontrastů, má odvahu psát se zdravým rozumem o tématech, které jsou v Evropě v mnohém tabu.
Vůbec jsem nevěděl, že člověk takovéhoto formátu v Česku existuje. Podívám se i na jeho další knížky. Jen tak dál, pane Komárek. S úctou Sioux

LordSnape
15.01.2017 4 z 5

Kniha, která se dotýká mnoha témat současné Evropské problematiky. Bohužel je plná různého balastu v podobě citací a poznámek pod čarou. Komárek se nevyhne snad ničemu, co má jakýsi ten palčivý podtón, ale bohužel nenabízí žádné řešení, ale jen nahou pravdu viděnou svojí optikou. Čtení je to dobré, protože podněcuje k zamyšlení a diskuzi, ale není to žádná další bomba jako Střet civilizací.

vajglik
08.11.2016 4 z 5

Opět vynikající Komárek.

ManželéMannovi
25.08.2016 4 z 5

Pěkná knížka. Pro mě trochu těžké čtení, četl jsem to déle než jiné knihy, ale dá se to.

Mann