Evropa – Dějiny jednoho kontinentu

Evropa – Dějiny jednoho kontinentu https://www.databazeknih.cz/img/books/63_/63180/bmid_evropa-dejiny-jednoho-kontinentu-k55-63180.jpg 5 23 4

Rozsáhlá syntetická práce profesora historie Londýnské univerzity patří k nečetným dílům, která se v jednom svazku snaží zhostit celku evropských dějin od prehistorických počátků až po pád komunismu počátkem devadesátých let. Daviesova práce je pozoruhodná především tím, že provádí skutečnou syntézu politických, náboženských, kulturních a sociálních dějin Evropy a zároveň přináší ohromné množství objevných analýz a sond do málo známých nebo zapomenutých jevů evropských dějin. Kniha je vybavena rozsáhlými dodatky obsahujícími data, statistické přehledy, tabulky, mapy a grafy.... celý text

Literatura naučná Historie
Vydáno: , Prostor , Academia
Originální název:

Europe: A History , 1996


více info...

Přidat komentář

Kuža007
27.06.2022 5 z 5

Typická a zároveň krásná přehledová práce. Norman Davies dokázal na pouhých, zhruba, 1 500 stránkách dějiny našeho kontinentu od pravěku, přes první starověké státy, zrod Evropy ve středověku, až po moderní dějiny a současnost, respektive po dobu, kdy autor tuto knížky napsal. Pět hvězd už jen za počet stránek.

plejtvák
29.12.2020 4 z 5

S touho knihou jsem strávil dobrých několik měsíců. Věřím, že někdo by ji mohl přečíst podstatně rychleji, nicméně vstřebat veškeré informace, které v ní jsou obsažené, vyžaduje pomalé čtení. Kromě hlavního textu je kniha doplněna i desítkami rámečků, které se často zabývají zvláštními tématy. Pro mě často text v rámečků byl více překvapující než zbylé povídání. Na konci knihy je potom ještě spoustu map a grafů v chronologickém pořadí. Autor je navíc polyglot, takže citace z různých děl uvádí často v originálním jazyce. Kromě toho se také vyzná v hlavních filozofických a sociologických proudech posledních let, což posouvá knihu na vyšší úroveň.

Na publikaci je vidět, že musela zabrat spoustu práce, především v době před internetem. Knihu takového rozsahu by klidně mohl napsat kolektiv autorů. Autor v ní často vyjadřuje vlastní názor na určitou událost. To na jednu stranu text obměňuje, na druhou stranu je však v některých tématech zaujatý – zvláště v otázkách okolo Polska, o němž napsal své předešlé publikace, a Velké Británie. Ostatně sám se tím netají a je si toho vědom. To je ale také jen jedna z mála vad, které lze těmto Dějinám jednoho kontinentu vytknout.


Ozzy86
25.11.2020 4 z 5

Komplexní pohled na historii našeho kontinentu. Někde mě vadil nejasný překlad, ale pro knihu takového rozsahu to bylo v akceptovatelné míře. Líbilo se mi, že autor kromě popisování faktů přidává i svůj názor historika.

Wolf_1
30.12.2011 5 z 5

Velmi pěkně čtivá enciklopedie.