Město přeživších

Město přeživších https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/394016/bmid_evoluce-mesto-prezivsich-qnQ-394016.jpg 4 186 51

Evoluce série

1. díl >

Když Lucie a Jem spolu se skupinou dalších studentů cestují do Spojených států kvůli výměnnému pobytu, ani ve snu by je nenapadlo, co na ně čeká. Po nouzovém přistání letadla na letišti v Denveru si uvědomí, že svět, jak jej dosud znali, již přestal existovat. A to navíc nejspíše opravdu dávno. Přistávací dráha je zarostlá a letištní terminál opuštěný, nikde není ani živáčka. Město si bere zpátky příroda a na každém kroku na ně číhají všemožná nebezpečí. Zdá se dokonce, že se proti nim spikla i zvířata. Co se vlastně stalo? Během své nebezpečné cesty do centra města se dozvídají o nárazu komety a zničení civilizace. Stali se z nich jediní přeživší na ztraceném světě? A mají vůbec nějakou naději, když je proti nim nejspíše celá Země?... celý text

Literatura světová Sci-fi Pro děti a mládež
Vydáno: , Bookmedia
Originální název:

Die Stadt der Überlebenden , 2016


více info...

Přidat komentář

renefer
15.03.2024 2 z 5

V první řadě musím říct, že nejsem cílovka. Žádná z hlavních postav není tak popsaná, aby byla možnost se s ní ztotožnit. Celkový nápad je dobrý, obálka volá přečti si mě, za to dvě hvězdičky, ale jinak jsem měla trochu problém, vydržet u příběhu do konce.

thezelda
10.03.2024 2 z 5

(SPOILER) Nejak jsem se stale nemohl zacist. A najednou jsem byl na konci. I pres natriskanost dejem mi kniha prisla takova prazdna. Postavy nezivotne, k nikomu jsem si nevytvoril zvlastni vztah. Vlastne ani nevim, proc bych mel nekomu fandit. Kdyz nejaka postava odesla, bylo me to jedno (kdo to vlastne byl?). Presto mi prislo, ze ke konci to zacina byt trochu zajimavejsi. Uvidime druhy dil.


petrulka
06.09.2023 3 z 5

Tak...je to takové dětské čtení. Postavami, které asi opravdu svým jednáním odpovídají věku, zápletkou, která je jednoduchá a snadno pochopitelná. Nečekané překvapení bylo nalezení tamní civilizace. Je to celé takové spatlané, proč do takového děje tahat severská božstva a obyvatele alá vikingy, to jsem úplně nepochopila. Uvidíme, co další díl.

sarahmoon
08.08.2023 3 z 5

Audiokniha - Mně teda Marek Holý sedl. Spíš bych řekla, že díky němu jsem se dala do poslouchání. Většinou totiž postapokalyptické příběhy v jakéhokoliv formě beru na zřetel jen v případě nouze :o)... radši se jim vyhnu. Ale Marek mě přesvědčil, ať tomu dám šanci.

Je pravda, že mi trvalo značnou část knihy než mě děj chytl. A často jsem si říkala, že jsem asi dost za věkovou hranicí cílovky. Pár chyb, pár trapných dialogu, několik naivních představ a až komických reakcí. Ale nakonec to takový děs nebyl. Konec mě chytil... Chci vědět víc :o)

rafan65
20.05.2023 5 z 5

Pokud vezmeme o jaký žánr se jedná tak musím přiznat že jsem docela spokojený. Moc tyto knihy nečtu ale tentokrát budu v sérii určitě pokračovat. Děj je opravdu mnohem lepší než jsem čekal a příběh mě docela pohltil a hodně bavil. Téma příběhu je docela děsivé a chvílemi člověk uvažuje jak autor popisuje zkázu lidstva v podstatě reálně k dnešnímu způsobu života.

Dinotrain
27.05.2022 5 z 5

Svizny, zajimavy dej bez hluchym pasazi. Super namluveno jako audiokniha. Moc se mi kniha libila.

Shaxx
19.05.2022 2 z 5

Asi už nejsem cílovka. Koncept vypadal relativně slibně, ale totálně to odrovnaly křečovité dialogy, naprostý mišmaš všeho možného (ve chvíli, kdy se na scéně objevili drazí Vikingové jsem se zmohla jen na tiché: Co to sakra....). Smutné je, že nějaké pořádné vysvětlení asi bude v dalších dílech, na které nemám sílu.
Byla to zároveň moje historicky druhá audiokniha a jako bonus mi absolutně nesedl přednes, takže to už byl úplný konec.

vladka16
05.03.2022 5 z 5

Neměla jsem žádné očekávání, v době nemoci jsem jen potřebovala- něco. Ale teda toto něco mě pěkně namlsalo, zajímavý příběh, tak že hned jdu na druhý díl. Už se těším a těm mladým lidem držím palce, pěsti a všechno co se dá.

kackahracka
08.02.2022 2 z 5

Nevím, jak se tahle knížka mohla dostat z oddělení dětské beletrie mezi sci-fi pro dospělé. Možná kruté hodnocení, protože být mi dvanáct, jistě bych nešetřila chválou. Jenže už mi není dvanáct a tohle byl podraz. Geniální námět, ovšem naprosto trestuhodné zpracování doplněné velmi prazvláštním překladem:

Plocha letiště vypadala, jako by nebyla v provozu. Beton byl rozpraskaný a z mezer vyrážel vysoký plevel. Podle louží se dalo soudit, že zde před nedávnem prudce pršelo. Jem si neuměl představit, že tohle je Denver International Airport, kde denně přistávaly stovky letadel. Občas se tu povalovaly odpadky. Prastaré plechovky, kbelík, dokonce nákupní vozík, jehož rám tvořily jen tenké rezavé vzpěry.

Pro čtenáře 12-18let doporučuju, ostaní nechť si nechají zajít chuť.

Shinju
17.01.2022 2 z 5

Knihu jsem poslouchala jako Audio. Kdybych jí četla tak jí nedočtu, asi je opravdu pro mladší čtenáře. U hodně pasáží jsem se pobavila, některé pasáže mi přišili divné. Ale přesto chci vědět jak to dopadne, tak si poslechnu i další díl. Jen doufám, že městské děti, které moc nemají kontakt s přírodou se jí nebudou ještě více bát, protože ze zvířat (i těch mírumilovných) zde udělali nepřátele číslo 1.

katallinka
28.11.2021 4 z 5

Velmi zajímavě vytvořený postapo příběh. Nijak složité, ale čtivé.

Belanna
11.10.2021 4 z 5

Jednoduchá dějová linka, lehké a čtivé, vcelku napínavé, styl pro mladé čtenáře. Pro mě pěkná oddechovka.

frantisek8863
16.09.2021 4 z 5

Trochu zvláštní postapo pro mladé čtenáře, ale číst se to dá slušně. Je to srozumitelně podané a děj má spád. Bavilo mě odkrývání informací, jen se Skandinávskou mytologii našroubovanou do USA jsem si nemohl zvyknout. Rozhodně jsem zvědavý na další vývoj.

tessalovesbooks
11.08.2021 4 z 5

Na tuto knihu jsem byla hodně zvědavá, protože je od autora mé milované série Labyrint. Zpočátku jsem z ní měla trochu strach, protože mi přišlo, že je určena spíše pro mladší čtenáře tak kolem těch dvanácti let, ale nakonec jsem byla moc mile překvapena a z Evoluce jsem po dočtení nadšená. Kniha sice není úplně nejoriginálnější, při čtení bylo vidět, že se autor nejspíš inspiroval už nějakými napsanými díly, ale to mi zas až tak nevadilo. Myslím si, že například fanoušci právě Labyrintu, Divergence nebo Hunger games by z Evoluce mohli být opravdu nadšení. Autorův styl psaní mi neskutečně moc sedl, protože prostředí a situace umí popsat tak, že máte pocit, jako byste sami byli součástí knihy. Kniha je velice čtivá, každá kapitola končí tak, že potřebujete číst dál, takže jsem nakonec knihu měla přečtenou za jeden den. Co mě překvapilo, bylo to, že se zde vyskytují i poměrně drsné a "temnější" scény, takže mi i párkrát běhal mráz po zádech. Co bych vytkla, je to, že hlavním postavám zde bylo patnáct let a přišlo mi trochu zvláštní, že na svůj věk už například uměli řídit autobus nebo hacknout umělou inteligenci. Také zde byly občas trochu zvláštní dialogy a postavy se občas zachovaly úplně nelogicky, navzdory tomu, co právě pronesly. I tak se mi to však líbilo a po tom konci, který skončil, jak nejvíce otevřeně mohl, jsem zvědavá na další díly.

4,5⭐/5⭐ I přes některé chybičky jsem byla opravdu mile překvapena. Pokud máte rádi postapo knížky, tak Evoluci určitě zkuste, myslím si, že rozhodně stojí za přečtení.

Ronnie37
09.07.2021 5 z 5

Já jsem naprosto spokojená s touto knížkou. Po něčem takovém jsem se dívala už delší dobu, a jsem moc ráda že jsem se k tomu dostala. 10/10! Těším se až si přečtu další díly. :33

Vesmich
10.06.2021 3 z 5

Chvíli mi trvalo, než jsem se naladila na slovník cílové skupiny a nějak se do toho režimu přepnula. Dokud se mi to nezdařilo, přišlo mi to zbytečné a slaboduché. Po přeladění o něco méně. Je to taková novodobá Verneovka, takové Dva roky prázdnin, anebo spíš bez prázdnin. Příběh teče a překlad je lehoučký, nicméně u té četby nesmí člověk myslet. Zatímco samotná zápletka je snadno akceptovatelná, detaily už ne.

Anett525
13.05.2021 5 z 5

Mně se to líbilo. Taková oddechovka, napsané lehce,ale pro mě zajímavě. Zápletka mě držela v napětí, protože mě zajímal důvod toho,proč zmizeli lidé. Takže za mě fajn a určitě se vrhnu na další díly.

cziss
13.04.2021 3 z 5

(SPOILER) Kdybych to měl vzít do důsledku, tak dám 2 hvězdy, ale protože se to dobře čte, tak dávám 3, s odřenýma ušima. Problémy: Děj je až moc přímočarý. Hrdinové překvapivě bezproblémově akceptují to, že se dostali do budoucnosti, a to špatné budoucnosti. Situace je přesto moc nezasáhla, to se mi prostě nezdá. Nicméně to by bylo ještě OK.

Spoiler + zásadní problémy: Technika v novém světě je až moc pokročilá. Když vezmu, že rozdíl v pokroku je nějaký 30 let, tak je to moc velký skok (hologramy, myslící automaty...). Když vezmu v potaz ale, že tamní technika je 500 let stará, tak je úplný nesmysl, aby vůbec fungovala. Co taková degradace materiálu? Není možné, aby ten jejich autobus měl použitelné baterie nebo pneumatiky + desítky dalších obdobných chyb. Stejně tak není možné, aby mohli konzumovat tamní balené potraviny nebo vodu. Další problém vidím v tom, že ze zhruba 300 cestujících se v příběhu v podstatě na 290 cestujících zapomnělo a kniha jen o malé skupince dospívajících.

Crozz
10.04.2021 3 z 5

Za mě průměr, děj mě moc nezaujal.

Turlogh
26.01.2021 3 z 5

Takové ucházející postapo. Skupinka omladiny, coby hlavních hrdinů, se společně s cestujícími dopravního letadla dostane jakousi časovou smyčkou do budoucnosti. Vcelku podivné vztahy mezi skupinkou hlavních hrdinů, jedna rádoby romance a dle "blbce" Marka usuzuji, že autor románu zřejmě nemá rád skauty. Dá se to vcelku číst, ale žádná pecka. Howgh.

Štítky knihy

sci-fi postapokalyptické romány

Autorovy další knížky

Thomas Thiemeyer
německá, 1963
2018  73%Město přeživších
2012  67%Nebra
2019  75%Věž zajatců
2020  77%Pramen života
2007  79%Podzemní chrám

Kniha Město přeživších je v

Právě čtených4x
Přečtených264x
Čtenářské výzvě34x
Doporučených7x
Knihotéce51x
Chystám se číst110x
Chci si koupit37x
dalších seznamech2x