Evoluce³

Evoluce³ https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/443714/bmid_evoluce3-JIV-443714.jpeg 3 5 2

Monografie přístupnou formou pojednává o několika zásadních otázkách moderní evoluční biologie. Soustředí se zejména na problematiku evolvability a dokládá, že evoluci podléhá i samotná schopnost se vyvíjet. Jak si přitom všímá „tuzemská“ teorie zamrzlé evoluce, evoluci evolvability ovlivňuje řada zajímavých procesů zahrnujících mimo jiné hromadění dále neproměnlivých prvků. Právě nejednoznačná povaha těchto procesů může být vysvětlením (ne)samozřejmého faktu, že se na Zemi setkáváme s tak různorodými produkty biologické evoluce.... celý text

Přidat komentář

NGC6715
21.06.2021 5 z 5

Naprosto souhlasím s předchozím příspěvkem (a to se mi často nestává). Kniha ukazuje určité trendy v evoluci (vývoj komplexity, mezidruhové a vnitrodruhové disparity). Rozvíjí model přežití stabilnějších a jeho důsledky pro tradiční darwinistické přežit nejzdatnějšího. Dále se zabývá zamrzáním některých konkrétních věcí, například tělních plánů, které zamrzají snadněji. Zajímavá je i zmínka o teorii Gaia, kterou však autor zdaleka nebere jako fakt, ale spíš jako zajímavou úvahu. I přes jisté nedostatky (některé pojmy autor vysvětluje teprve, když je několikrát před tím použil), je kniha cekem srozumitelná a vysvětluje mnoho zajímavých problémů v evoluci. Na jednom místě mě dokonce autor pobavil, ale nevím, zda šlo o vtip úmyslný nebo ne. Popisuje jeden test ve dvou formulacích a píše zhruba toto (strana 165): „V této formulaci … … vyřeší úlohu každý. Zkušenost dokonce ukazuje, že po kratším či delším zaučení je podobného výkonu schopná i většina policistů.“ Takže úlohu vyřeší každý (předpokládám že každý člověk) i bez zaučení, ale policisté potřebují zaučení, a někteří to nezvládnou ani pak? Existuje pro to nějaké evoluční vysvětlení?

Gimli
27.07.2020 4 z 5

Konečně tu máme teorii zamrzlé evoluce zasazenou do širokého kontextu se všemi jejími důsledky. Čas ukáže, jestli obstojí, ale v této formě je vskutku lákavá. I když je Flegr čtivější, Toman zde konečně jde do větší hloubky.


Štítky knihy

evoluce

Autorovy další knížky

Jan Toman
česká, 1988
2020  60%Evoluce³
2015  0%Pohlavní rozmnožování optikou evoluce

Kniha Evoluce³ je v

Přečtených5x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených1x
Knihotéce10x
Chystám se číst17x
Chci si koupit11x
dalších seznamech2x