Everest

Everest https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/261310/bmid_everest-jgz-261310.jpg 4 41 9

Od himálajských událostí roku 1996, proslulých jako tragédie na Mount Everestu, uběhlo už mnoho let. Dvě komerční expedice tehdy vsadily na předpověď hezkého počasí a vyrazily směrem k nejvyššímu vrcholu světa. Jedna z nich postupovala pod vedením Scotta Fischera, majitele seattleské agentury Mountain Madness, který zde zahynul. V následujících letech přesáhl příběh obou tragických expedic dalece samotná fakta a přesunul se spíše do kategorie legend. Bylo napsáno mnoho knih, vysvětlujících motivace a jednání průvodců i jednotlivých členů výprav. Everest však není příběh o tom, jak Scott Fischer zemřel, ale jak žil. Je to strhující vyprávění a oslava života prožitého ve výškách, bez hranic či omezení, života charismatického člověka, překypujícího entuziasmem a téměř nadlidskou vytrvalostí. Everest je popis Scottova výstupu z beztvárné krajiny New Jersey až k nejznámějším štítům planety, je svěží a energickou připomínkou toho, že je potřeba stále posouvat hranice a limity, a zároveň poklona muži, jehož vášeň pro dobrodružství se ukázala být nakažlivou snad pro každého, koho v životě potkal.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Literatura naučná , Biografie a memoáry

Vydáno: , Jota
Originální název:

Mountain Madness , 2009


více info...

Přidat komentář

Stanas513
10.01.2022 4 z 5

Zajímavé čtení, nikdy jsem necítila potřebu šplhat do závratných výšek, ale je vidět, že spoustu lidí to láká. Ráda se podívám i na takový dobře zpracovaný film. Tento životopis je krásně zpracovaný a dobře se čte. Do "Výzvy 2022" se hodí určitě.

Amazonka72
17.10.2021 3 z 5

Četla jsem ve volných chvílích, během téměř celého roku... ve chvíli, kdy jsem měla chuť sáhnout po knize, která se věnuje horám. Nebylo to špatné čtení, ale ničím mě kniha neuchvátila. Mnohem více jsem prožívala knihu o neštěstí na Everestu - Peklo blízko nebe - od J. Krakeuera. Ale život Scotta Fischera byl rozhodně velmi dobrodružný a zajímavý. Lidé podobného životního nastavení zkrátka nemohou prožít svůj život klidně a bez dramatických zvratů. Dobrodružství a adrenalin k nim patří, stejně tak neustálá touha "vypadnout někam ven". Jeho život byl krátký, ale určitě naplněný.


michaela.ch
29.10.2020 4 z 5

Krásné vyprávění o dobrodružstvích v době, kdy nebylo možné si hned všechno najít na telefonu (jako jsem já hledala během čtení, fotografie hor, mapy.. ). Občas jsem se ztrácela ve jménech, ale zase se dozvěděla dost věcí, za mě super.

Artep25
26.03.2018 4 z 5

Mám ráda knihy o horách ,horolezcích a jejich věčné touze pokořit vrcholky hor .Jestli jste četli knihu Peklo blízko nebe od Krakauera nebo Výstup od Bukrejeva ,tak vám tato kniha doplní celý obrázek ,jaký byl Scott Fischer .Mně se kniha moc líbila a mohu ji doporučit .

Simona99
26.06.2017 5 z 5

Úžasná knížka! Dokázala jsem si živě představit různé situace z hor. A líbilo se mi, jak zde autor popisoval Scottovu osobnost:)

Silmarien
22.06.2017 4 z 5

Životopisný príbeh Scotta Fischera písaný jeho priateľom Robertom Birkbym. Fischer je pre väčšinu ľudí známy ako jeden z tragédie na Evereste z roku 1996. Birkby osvetľuje jeho život pred tragédiou pomocou vlastných spomienok, kníh, článkov i spomienok iných ľudí zo Scottovho života.

Prvý dojem po dočítaní knihy bol, že potrebujem "siahnuť" po zodpovednejšom prístupe a tak som si otvorila knihu od Scottovho lezeckého partnera Eda Viestursa (mimochodom, Scott je jedným z tých, ktorým je jeho dielo venované). To, čo Birkby popísal ako ďalší Scottov skvelý výkon - aj keď situáciu popisuje objektívne - považuje Viesturs za svoje najväčšie zlyhanie úsudku v horolezeckej kariére. A o tom to celé je. Autor v tejto knihe opisuje život človeka, ktorý mal vlastné hranice nastavené úplne mimo limitov bežných ľudí a aj mimo limitov väčšiny horolezcov. To, čo mu dvadsať rokov vychádzalo napriek mnohým pádom, zraneniam a operáciám, jednoducho na konci nevyšlo.

Inak sa kniha čítala dobre, občas sa Birkby trochu zamotal, ale inak to bol opäť raz zaujímavý náhľad do horolezeckého života nielen konkrétneho človeka ale aj celej generácie okolo neho.

Terrez93
17.03.2016 4 z 5

Kniha se mi moc dobře nečetla, některé pasáže byly až zbytečně zdlouhavé, ale některé byly suprově napsané, ale konec bych si představovala trochu víc rozepsaný... no což, jsem ráda,že knížku mám úspěšně přelouskanou. :)

MahulenaK
10.01.2016 2 z 5

Pro mě jako naprostého laika byla knížka vcelku zajímavá, hlavně první třetina. Pak už se příběh trochu zacyklil, což je sice pochopitelné, ale na téměř 400 stranách už pak celkem nezajímavé, místy i nudné. No, a závěr, co na to říct. Samozřejmě není cílem dojímat čtenáře za každou cenu, ale poslední kapitola mi připadala nejméně zajímavá ze všech a lehce nepřehledná.
Ale na druhou stranu jsem zase zabrousila do mě neznámé literatury, takže díky za to.

mgeisselreiter
29.12.2015 4 z 5

Poměrně čtivé, i když nijak výjimečné vyprávění. Pro neznalce spousta zajímavého, pro znalce asi nic moc nového. Barevná příloha je bonusem, ovšem velmi chudým (8 fotek, z čehož první 2 jsou portréty Scottových dětí).
Původně kniha vznikla v roce 2008, nově vydaná v roce 2015 je doplněna o předmluvu a doslov. 75%, 29.12.2015.