Eva a Evička

Eva a Evička https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/296238/bmid_eva-a-evicka-64a04963bb733.jpg 4 16 3

Dva volně na sebe navazující romány autorky, která ve svých dílech zaznamenávala život prostých lidí na Českomoravské vysočině v minulém století. Život opuštěného dítěte, vychovaného jako služka na bohatém statku. Po řadě ústrků najde dívka skutečnou matku a stane se z ní vyhledávaná nevěsta. Jako hospodyně a matka rodiny obstojí bývalá opovrhovaná pasačka lépe, než dcerky z bohatých rodin.... celý text

Přidat komentář

BabaJaga11
17.11.2023 4 z 5

(SPOILER) Útlá knížka obsahuje dvav příběhy, které na sebe navazují. "Pastvica Eva" a "Evička" jsou jedna a tatáž osoba, i když by se dalo říci, že po pádu až na dno a následném nečekaném štěstí, které Evu potká, se z ní stává někdo docela jiný.

Autorka ani zde nešetřila dramatickými momenty – Eva zažije nespravedlivé nařčení z podílu na krádeži a vyhnání ze služby i náhradního domova (skutečný domov neměla, neboť byla opuštěna jako novorozeně), později však i velkou lásku a rodinné štěstí. V. Pittnerová ovšem na příkladu její kamarádky Marušky, původně dcery z bohatého statku, ukazuje, jak štěstí dovede být vrtkavé, zejména pak k těm, kdo nevědí, co by vlastně chtěli. Osud je k ní později krutý a útěchu nachází až v synovi Martínkovi, jehož se jí přece jen podaří před nepřízní osudu uchránit.

kika 13
06.03.2013 4 z 5

Krásná knížka o lásce a štestí.


kika 13
06.03.2013 4 z 5

Pěkně popsané životy na zámku a v podzámčí.Lásce se dá těžko poručit.