Eutanázie - pro a proti

nehodnoceno
Eutanázie - pro a proti https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/176186/bmid_eutanazie-pro-a-proti-LSs-176186.jpg 0 0 2

Publikace Eutanazie - pro a proti představuje výjimečné a v domácí odborné literatuře ojedinělé dílo. V jistém smyslu je ztělesněním znepokojující a mnohovrstevnaté otázky, zda člověk může ze svého rozhodnutí ukončit svůj život a zda mu k tomu smí napomoci lékař nebo zdravotník. Problematika je prezentována především formou úvah, diskuzí, ale i konkrétních studií a souhrnů předních odborníků z oblasti medicíny, etiky a filozofie, práva, psychologie a teologie. V tomto smyslu představuje dílo, které i nezaujatému pozorovateli dává možnost nahlédnout do hloubky tohoto problému. Všechny příspěvky diskutují problematiku velmi zevrubně ze všech možných hledisek a jednoznačně a zodpovědně zvažují všechna pro a proti, přesto se v podstatě všechny příspěvky a autoři setkávají u jednoho tématu a tím je úcta k lidskému životu. Publikace je vhodná pro lékaře, zdravotníky, psychology, duchovní, ale obecně pro všechny, kteří uvažují o hodnotě lidského života.... celý text

Přidat komentář

vladku
09.01.2023

Eutanázie mě zajímá léta, souvisí s DVP, Dříve vysloveným přáním, s hodnotovým žebříčkem. Tuhle knihu z roku 2019 jsem proto hned popadl v knihovně, jakmile ji uviděl.
Je to víceméně sborník prací různých autorů s pojítkem autanázie. Což má nevýhodu v tom, že některé informace, argumenty se opakují. Je poznat, že je to téma vysoce emoční, v mnoha příspěvcích jsou znát emoce, i když se autor snaží být věcný. S tím souvisí argumentační fauly i prosté argumentační zaujetí. Tedy některé příspěvky jsou výrazně hodnotnější než jiné. Za mě raději příspěvek jasně vyhraněný, než takový kdy se autor snaží být vyvážený, ale je velmi znát na způsobu argumentace, na kterou stranu se přiklonil.
Je otřesné, že stále v ČR se stejně posuzuje trest za vraždu a eutanázii, stejně za dohnání k sebevraždě a pomoci sebezabití někomu, kdo se chce zabít.
Ve všech příspěvcích autorů lze najít většinový motiv, paternalismus, nadřazanost lékařů nad pacienty. Zdá se jakoby většinově nechápali, že lidé jsou různí, mají různé potřeby, různé priority. Sice ví o Dříve vysloveném přání, ale nárokují si víc práv rozhodovat než umožní v Dříve vysloveném přání.
Ale to už bych zapředl do mých názorů na problematiku.

whack
02.09.2018

„Musíme odmítnout iluzi o schopnosti pacienta rozhodnout o svém životě.“ Prial by som si, aby títo bigotní psychopati zažili laterálnu sklerózu, alebo aspoň rakovinu, a potom nech mi to zopakujú. Ak niekto argumentuje tým, že smrť je len v Božích rukách, tak potom by mal byť v jeho rukách aj život, a tým pádom by mali byť zakázané všetky lieky a lekárske prístroje, ktoré udržujú nevyliečiteľne chorých pacientov umelo pri živote a nezmyselne predlžujú ich utrpenie. Eutanázia nie je morálna ujma, ale morálna povinnosť.


Autoři knihy

Radek Ptáček
česká, 1975
Petr Bartůněk
česká, 1939

Kniha Eutanázie - pro a proti je v

Přečtených3x
Čtenářské výzvě1x
Knihotéce1x
Chystám se číst9x
Chci si koupit1x