Eunuška

Eunuška https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/420091/bmid_eunuska-ksX-420091.jpg 4 12 6

Eunuška (1970) je nekompromisně upřímná analýza situace, v níž se nacházela západní žena na konci 60. let 20. století. V jednotlivých kapitolách (Kosti, Vlasy, Lůno prokleté, Energie, Puberta, Ideál, Altruismus, Objekt mužské fantazie, Rodina ad.) podrobně a s charakteristickým suchým humorem rozebírá, jak se žena prostřednictvím mechanismu podmiňování učí od dětství ženskému stereotypu, poukazuje na jednotlivé aspekty a způsoby, jakým společnost ženy "kastruje", a volá po návratu k přirozenosti a celistvosti, s níž se žena narodila. Kniha je šokující polemikou nejen s freudovským pojetím ženy jako vykastrovaného muže, ale i s "mystikou ženství" a s autoritami všeobecně. Jako dokument sexuální revoluce 60. let propaguje nezbytnost uvolnění ženské sexuální energie, která ženy osvobodí a konečně jim umožní plně využít vlastního potenciálu. Studie se stala milníkem hnutí za ženské osvobození; inspirovala nejen ženy-intelektuálky a ženy v domácnosti, ale i muže - Eunuška totiž považuje muže za stejně nesvobodné jako ženy. Ovlivnila celou generaci, dočkala se mnoha vydání a překladů do řady jazyků. Žebříček amerického časopisu Time ji právem uvádí mezi sto knihami, které se zásadním způsobem podílely na utváření myšlení světa 20. století.... celý text

Žánr:
Literatura naučná , Psychologie a pedagogika

Vydáno: , One Woman Press
Originální název:

The Female Eunuch , 1970


více info...

Přidat komentář

MesLivres
18.11.2023 4 z 5

Knihu je určitě nutné hodnotit v kontextu doby, ve které vznikla. Rozhodně má v oblasti feministické literatury stále svoje místo, i když obsahuje množství již překonaných skutečností a subjektivních názorů autorky.

adorjas
28.04.2021 3 z 5

Myslím, že Matty podo mnou knihu krátko, ale výstižne vystihol- ženy sú eunuchovia, ktorým odstránili sexualitu. Prečítala som pre porovnanie knihu aj Friedanovej aj Beauvoirovej- a ak by som si zo všetkých 3 mala vybrať, tak možno ešte Greerová píše tak najzrozumiteľnejšie.


Sisssi
23.02.2021

Je úsměvné, jak se autorka snaží bořit zažité mýty o ženách a ženství a přitom místo nich předkládá své vlastní. Být feministickou bojovnicí je stejně zoufalé a bezútěšné, jako být hysterickou zelenou vdovou.

amaenium
10.10.2019 5 z 5

Kniha mi dokázala nastavit zrcadlo a mnohé věci si uvědomit, naopak v lecčem jen názory utvrdit. Dočteme se tu o ženách a jejich ženství doslova od buněk, kdy pak pokračujeme přes dětství, výchovu, práci, přes ideály, romantiku, jistotu až k prázdnotě a zášti. Jak už zde bylo psáno, né se vším budete s autorkou souhlasit, ale myslím že v tomhle případě to knize dodává větší věrnost. Tuhle knihu bych rozhodně doporučila všem, jedná se o stěžejní dílo, o kterém by mělo vědět širší publikum. Mužům může pomoci lecco pochopit, ženám si lecco uvědomit.

Alex_Jura
22.12.2018 4 z 5

S Eunuškou nemusíme ve všem souhlasit, přečíst by si ji ale měl každý. Velmi potřebná publikace.

Matty
14.02.2018 4 z 5

Jedna ze stěžejních knih druhé vlny feminismu působí dnes v řadě ohledů překonaně a příliš militantně. Polemizovat lze i s její ústřední tezí, že útlak a nespokojenost žen má primárně sexuální charakter (v opozici k Friedanové, která Freuda obviňuje z rozšíření zcestné myšlenky, že ženy mužům závidějí penis). Líbí se mi ale stále rezonující naštvanost autorčina tónu, boření stereotypů za současného volání žen do boje. Kdo si chce více vychutnat knihy Caitlin Moran a do větší hloubky pochopit třeba tvorbu Leny Dunham, měl by si přečíst Eunušku.

Štítky knihy

ženy feminismus gender osobnost člověka

Autorovy další knížky

Germaine Greer
australská, 1939
2001  85%Eunuška
1996  60%Shakespeare

Kniha Eunuška je v

Právě čtených1x
Přečtených14x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených1x
Knihotéce7x
Chystám se číst38x
Chci si koupit3x