Eugénie Grandetová

Eugénie Grandetová https://www.databazeknih.cz/img/books/28_/280832/bmid_eugenie-grandetova-7s4-280832.jpg 4 199 19

Román jedného z najväčších francúzskych spisovateľov. V tomto diele autor predkladá čitateľom zastrašujúci vzor nenásytného lakomstva Grandeta, ktorého obeťou sa stane jeho jediná dcéra Eugénie. Autor plasticky zachytáva jeho fázy lakomstva a hrabivosti. Jej život, plynúci bez radosti dosiahne vrchol, keď spozná lásku.

Literatura světová Romány
Vydáno: , Tatran (Bratislava)
Originální název:

Eugénie Grandet , 1833


více info...

Přidat komentář

Briv
17.02.2024 3 z 5

Je to už nějaký pátek, co jsem knihu četla a v paměti mi utkvěly hlavně rozvláčné popisy. To nebyl úplně můj šálek čaje.

Nelasp
04.09.2023 5 z 5

Balzac byl na gymplu můj oblíbenec, ačkoliv jeho vyprávění je hodně rozvláčné, jeho knihy mě prostě bavily a Evženie byla jednou z těch, která se mi líbila nejvíc.


Kabuky
15.12.2022 5 z 5

Výborná kniha.

lampernaqui
05.03.2021 4 z 5

Další Balzacova Lidská komedie a znovu další ze smutných příběhů. Máme zde jednoho z mnoha hrabivců, jejichž postavy se prolínají snad všemi Balzacovými romány či povídkami. Bohužel hromadění jmění se moc neslučuje s první láskou, takže v rodině se po příchodu vzdáleného příbuzného objeví první spory.

laura
20.10.2020 1 z 5

Asi jsem už mimo dosah, ale tohle mě nudilo. Děj mi v paměti neuvízl. Jen vím, že už jsem si přála, aby byl konec. A to jsem se na ni tak těšila...

Hanka_Bohmova
11.02.2020 4 z 5

Balzac mě pokaždé znovu překvapí tím, jak strašlivě čtivé jsou jeho knihy, přestože jsou prošpikované naprosto opulentními popisy předmětů a procesů, které mě vůbec nezajímají. Užívám si to. Užívám si jeho ironický smysl pro humor. A nakonec i tu občasnou pohádkovost jeho ženských postav. Představuji si, že vypovídá hlavně o autorovi samém (a proto bych ho za manžela nechtěla).

plejtvák
17.12.2019 5 z 5

Smutný příběh Evženie, která ve své mladé naivitě uvěří na pravou lásku.

Popko
19.05.2018 2 z 5

Četla jsem tu knihu asi před 10 lety, hodně popisování a dej se táhl pomalu...

HannyC
02.11.2017 4 z 5

Jsem rebelka, Vůbec jsem jako mladá žába nechápala chování Evženie. Říkala jsem si: Panebože ta je ale fakt pitomá :) Teď ... po dvaceti letech manželství upřímně doznávám: Jsem stejně pitomá, naviní a doufající jako mladá Evženie :) Stará Evženie a ostatní hrdinové už jsou tak nějak mimo můj okruh :)

Kat9
07.05.2017 5 z 5

Normálně bych téhle knížce 5* nedala, ale na to, že je to skoro 200 let staré a povinná četba, to bylo dost dobré. Dokonce mě to i dojalo a donutilo k zamyšlení, což se mi ani u některé "moderny" nestává. Tak proto nakonec ten plný počet.

Petra88
01.03.2017 3 z 5

Kniha o tom, jak peníze dokaží zničit celý život. Dobré téma k zamyšlení i v dnešní době.

domi88
20.09.2016 3 z 5

Přečtením Evženie Grandetové jsem zjistila, jak má k sobě realismus a naturalismus blízko. Tento typ hrdiny mi vůbec nevyhovuje, ale pokud někdo chce pochopit kritický realismus: postava ovlivňována prostředím, postava z nižší společnosti,objektivní vylíčení doby a charakteru postavy tak tímto se trefí do černého. Stačilo mi. Chci své romantické hrdiny :)

TinaFr
07.04.2016

Od Balzaca jsem četla spoustu románů a stále se nemohu rozhodnout, který se mi líbí více. K Evženii můžu říci, že mi připadala lepší než Otec Goriot, ale zase horší než Lesk a bída kurtizán. Jako u ostatních Balzacových děl však v mém případě platí, že je mám přečtené jedním dechem a ráda se k ním vracím.

Plútarchos
07.10.2015 4 z 5

Mé pocity při čtení Balzacových románů jsou rather pozitivní. Uměleckým způsobem čtivě popisují lidskou potřebu lásky a citu, sílu peněz a moci, touhu po štěstí, souboj duše mezi láskou a nenávistí, morálku a rozdíly v tehdejší francouzské společnosti. Felix Grandet mi přišel celkem sympatický, úspěšný podnikatel z dnešního pohledu, nerozhazuje peníze na všechny strany ale naopak investuje. I když samozřejmě uznávám, že ho Balzac musel vykreslit moreless jako despotu, aby vynikly rozdíly. Evženii Grandetovou si zase zapamatuji jako mladou holku, slepě zamilovanou do prvního hejska; týpka, který se mihnul venkovským Saumurem - bratrance Karla. Nevyznám se v ženské duši a vím, že láska je slepá, ale takový způsob rezignace, opičí lásky, sebemrskačské obětování, to je snad příliš. Z dnešního pohledu čtenáře tedy spíše oceňuji u Balzaca vykreslení charakterů postav, jejich citů a pocitů, společeské morálky a hierarchie života tehdejší Paříže. "Ruka této ženy obvazuje tajné rány všech rodin. Evženie kráčí k nebi v doprovodu dobrých skutků. Velikost její duše mírní nedostatky výchovy a návyky z mládí. Taková je historie ženy, která žije uprostřed světa a přitom do něho nepatří, která byla stvořena, aby byla skvělou manželkou a matkou, a přitom nemá ani muže, ani děti, ani rodinu."

zbt81
27.07.2015 5 z 5

Eugénii mi bolo veľmi ľúto. Doplatila na svoju dobrotu a naivitu možno ešte viac ako na otcovo lakomstvo, ktoré jej ničilo detstvo a mladosť. Po jeho smrti sa z nej stala rozprávkovo bohatá žena, nebyť jej prílišnej charakternosti, naivite, dôverčivosti a zásadovosti, mohla byť oveľa šťastnejšia. Kniha sa čítala veľmi dobre-nebolo tam veľa opisov a odbočení ako je u Balzaca zvykom a tie čo tam boli mali svoje opodstatnenie. Určite je to román poučný a aktuálny aj dnes, keďže stále platí "za dobrotu na žobrotu".

Al.lio
27.03.2015 1 z 5

Pro mě zcela iritující kniha. Věc názoru, ale u mě během čtení vznikla absolutní antipatie vůči všem postavám, která mé hodnocení samozřejmě značně ovlivňuje.

Vevica
14.05.2014 4 z 5

Na jednej strane nádherný hĺbkový opis mamony a lakomstva starého Grandeta, ktoré ničia celú rodinu, na druhej strane pravý opak v postave jeho dcéry Eugénie.
Citácia: "V čistom a jednotvárnom živote dievčaťa príde raz rozkošná hodina, keď im slnko vlieva lúče do duše. Keď kvetina vyslovuje ich myšlienky, keď tlkot srdca prenáša do mozgu svoju horúcu zúrodňujúcu moc a keď myšlienky vyznievajú do neurčitej túžby; je to deň nevinnej melanchólie a strastných radostí. Keď deti začínajú vidieť, usmievajú sa: keď dievča tuší v prírode cit, usmeje sa, ako sa smialo, keď bolo deckom. Ak je svetlo prvou láskou života, nie je láska svetlom srdca? "

immortal-party
08.07.2012 3 z 5

na rozdíl od "Kurtizán" byla Evženie stravitelnější, co se týče květnatého a obsáhlého líčení zevnějšku a povah postav.
uvědomila jsem si (ač je to zjevné stovky let), že peníze je důležitá složka v životě člověka, který chce mít uznání, postavení, respekt, popularitu a být žádaný.
ve větší míře ale nepřináší radost ani štěstí. pochopitelně do budoucna mě to nikterak neovlivní.

ELKA.
11.10.2011 2 z 5

Tato kniha se mi z počátku nelíbila, protože díky častým popisům je velmi zdlouhavá, ale ke konci dochází k rychlému spádu událostí, takže již děj není tak nudný.