Chrastění kostí

Chrastění kostí https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/358409/bmid_chrasteni-kosti-enI-358409.jpg 4 109 34

Etta Fitzroyová série

1. díl >

Sériový vrah až do morku kostí. Psychopat mnohem děsivější než Hannibal Lecter. Plánoval dobře. Vede dva životy. V jednom je stejný jako kdokoli jiný. Ale v tom druhém je správcem morbidního muzea své rodiny. Nyní nastal čas na rozšíření sbírky. Je připraven nasytit svou posedlost, a je na lovu. Jakey Frith a Clara Foyleová mají něco společného. Mají něco, co on potřebuje. Začíná děsivá hra na kočku a myš mezi hrozivým sběratelem, Jakeyho otcem a Ettou Fitzroyovou, utrápenou detektivkou, která náhlý příval únosů vyšetřuje. Příběh knihy Chrastění kostí Fiony Cummins je zasazen do londýnské čtvrti Blackheath a zkoumá ten šev temnoty, který prochází námi všemi; zápas mezi světlem a stínem, vykoupením a pomstou. Je to náhled do mysli psychopata. A je to také příběh o nevzdání se naděje ve chvíli, kdy se zdá, že veškerá naděje je již ztracena.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Pro ženy , Thrillery

Vydáno: , Baronet
Originální název:

Rattle , 2017


více info...

evvva
evvva
05.09.2023 4 z 5

A mně se to líbilo, i když jsem si předem přečetla hodnocení, stejně jsem si chtěla udělat vlastní názor. A nelituji toho. Kniha mě chytla od začátku do konce...kde ovšem marně hledáte další stránku,kde by bylo rozuzlení "jaksepatří"...proto hvězda dole, za tu "tečku"!

moudivlacek
moudivlacek
09.05.2022 4 z 5

Asi půjdu proti davu, ale mně přišla kniha zajímavá. Zas jsem se dozvěděla o jedné zvláštní dědičné smrtelné nemoci. Psychopatů na světě i v dílech je hodně, a určitě něco podobného jsem už někde četla, ale přiznám se, že mně zaujala "rodinná povinnost" vraha a právě vývoj nemoci u chlapce Jakeye. A docela věrohodně tu je popsán život rodiny po únosu někoho z rodiny, ten náhlý úpadek a beznaděj či naopak chytání se každého stébla. Konec otevřený mi napovídá, že by měl být na obzoru další díl. A ten bych si určitě přečetla.


čef
čef
26.02.2022 3 z 5

Nejsem touto knihou nadšen. Další variace na psychicky nemocného sériového vraha, kterou se autorka snažila vykrmit spoustou psychologie a literárních triků tj. různými odskoky v čase a ději. Chápu snahu po odlišení od mnohých podobných, ale mne to spíše odrazovalo. Autorka zřejmě těsně před psaním absolvovala kurs psaní, takže můžeme doufat, že se po této prvotině osmělí k něčemu svému a lepšímu.

Monni
Monni
18.01.2022 3 z 5

Kniha byla celkem fajn. Děj dobrý, anomálie taky super, ale je to prostě prvotina a je zde ještě prostor pro vylepšení. Knihu bych si asi znovu nepřečetla.

Metla
Metla
17.05.2021 2 z 5

Prvotina autorky se nezapře: neučesaný, trochu chaotický styl, nahodile přeskakující mezi postavami a jejich vzpomínkami, neznalost policejního prostředí maskována lacinými vulgaritami v dialozích, k tomu zmatek v probíhajících událostech, vše korunováno rozmělňováním zápletky takovou záplavou emocí (převážně utrpení, mizérie, deprese), až čtenář váhá, zda čte detektivní thriller nebo psychologickou romanci.
Spoiler Alert! Hlavní hrdinka Etta Fitzroyová je osoba natolik duševně křehká, nevyrovnaná a zcela neschopná čelit zločinci, že bych ji coby nadřízená nepustila z kanceláře snad ani na záchod, natož ji po totálně zpackaném zásahu ještě chválit za dobrou práci. Prokázala jedině ochotu útočit zákeřně na nic netušícího člověka, nebo na spoutaného pachatele (přičemž mi chybělo objasnění, koho vlastně napadla v prvním případě, kdy si vysloužila kariérní vrub). Hrdinnějším charakterem se ukázal být neambiciózní, trucovitý taťka Erdman Frith, ovšem v závěru jsem z popisu akce kupříkladu vůbec nepochopila, jak přišel ke svému zranění hrudníku? Rezistenci zúčastněných vůči úderům kladivem do hlavy by záviděl i Terminátor. Posledních 10-12% knihy je celkově nesoudržný slepenec podivného chování, diletantství, nepravděpodobných náhod, nejasností a nevěrohodnosti, musela jsem zredukovat počet hvězdiček pod původně zamýšlený průměr. Navíc se případ neuzavřel a já pochybuji, že se mi bude chtít pouštět do dalšího dílu, i když mám „Sběratele“ půjčeného z knihovny.
Za zmínku stojí ne zrovna ideální překlad: pod pojmem „detektivka“ rozumím detektivní žánr, nesetkávám se s tím, aby takto byla oslovována policistka. „Detektivní seržantka“ mi taky vytahovala oči z důlků, prozatím jsem i u žen narážela na nepřechýlený tvar „detektiv seržant“. Pokud vidíme někoho trpět, cítíme účast, soucit či lítost, nikoliv sympatie, ty mají v češtině odlišnou konotaci... a tak dále, nepoznačila jsem si veškeré nepasující obraty, v hlavě mi utkvěly jen ty často opakované.
Zkrátka nezvládnutý, ukňouraný thriller s psychopatem relativně klasickým, nemocnými dětmi, zničenými rodiči ve vachrlatých manželstvích a s hroutící se vyšetřovatelkou na prd. 40-45%

VercaV
VercaV
01.04.2021 2 z 5

Výjimečně jsem si přečetla dřív hodnocení knihy, než knihu samotnou. Od knihy jsem nic moc neočekávala, spíš jsem nečekala témře nic. Kniha mě překvapila, nebyla až tak špatná jak jsem si myslela, že bude. Děj byl zbytečně zdlouhavý, zvláštní styl psaní a vždy mi chvíli trvalo o kom je zrovna řeč. Příběh jako takový byl zajímavý, ale jak říkám, bylo to zbyetčně zdlouhavé a chvílemi nudné.

marketa1694
marketa1694
05.02.2021 3 z 5

Příběh si mi líbil, ale velmi mi vadil styl psaní autorky. Po druhém díle už proto nesáhnu.

Janík511
Janík511
18.10.2020 1 z 5

Vzdávám to, po skoro 100 stranách jsem se nedokázala začíst a vlastně mě to ani nebaví. Tohle nestojí za to se tím vůbec prokousávat. Vezmu si do ruky raději něco záživnějšího.

Tabby
Tabby
17.10.2020 2 z 5

Psychopat děsivější než Hannibal Lecter.
Tahle věta na obálce mě docela dost navnadila, a nedostala jsem to co jsem čekala.
Víc jak polovinu knihy jsem se nudila a přemýšlela jestli to mám vůbec dočíst. Přeskočila jsem pár desítek stránek (což nedělám) a dočetla jsem to.
Nudné scény, únos, vyšetřování, nudné scény a trošku akčnější konec, tak bych asi shrnula celou knihu. :)

HelenBarbora
HelenBarbora
10.07.2020 2 z 5

Divná kniha, vskutku... Ale závěr mě překvapil :d

Ridley
Ridley
12.01.2020 5 z 5

Podle mě taková normální detektivka...ale hodně mě na ní bavilo dozvídat se o těch kosterních vadách...

ArwenAragorn
ArwenAragorn
02.11.2019 2 z 5

V anotaci se dozvídáme, že nějaký hodně, hodně zlý člověk unesl dvě děti (já bych rovnou řekla zvrácený psychopatický h.jzl, ale motiv má docela originální), pátrá po něm policie v čele s neúnavnou Ettou Fitzroyovou. Její touha dopadnout únosce se dostává na téměř osobní úroveň. Tuto ženskou jsem si jako jedinou docela oblíbila.
Nejdřív jsem si ke knize nemohla najít cestu, postupně mě ale zaujala, jenže ten závěr se autorce nepovedl - příliš těžkopádný a bez napětí. Je to tak na 2 a půl *. Rozhodně se řadím k těm čtenářům, které příběh neuchvátil. Pokračování si nechám pravděpodobně ujít.

cornetka
cornetka
20.10.2019 5 z 5

Nedopatřením jsem četla nejdřív druhý díl a s odstupem několika knih tento první díl. Ve finále mi to nevadilo, protože jsem měla přehled o lidech, kteří v příběhu vystupují. První díl se mi líbil víc, byl více napinavější.

Ihivanka
Ihivanka
10.10.2019 4 z 5

Kniha se mi líbila. Četla se mi dobře. Konec byl otevřený, takže jsem zvědavá na Sběratele. Pro mě je ale Hannibal Lecter děsivější ;-)

Petronela16
Petronela16
04.08.2019 5 z 5

Velmi dobre!Kniha sa mi pacila od zaciatku az do konca,ani chvilu ma nenudila.Velmi zaujimava a velmi desiva podstata deja.Zacinam citat dalsiu knihu-Sberatel.Dufam ze ma nesklame.

josska
josska
23.07.2019 4 z 5

Kniha se mě líbila a dobře se četla ,už se těším na další díl,,skončilo to moc otevřeně....

hanka9238
hanka9238
05.04.2019 4 z 5

Tak za mě super, napínavý a zase úplně jiné téma než jsem zvyklá. Mě se to moc líbilo.

petrsema
petrsema
23.03.2019 2 z 5

relativně slušný příběh sráží absolutně amatérský, příšerný překlad

lenka7679
lenka7679
13.02.2019 3 z 5

Bohužel mě kniha nezaujala, přišlo mi, že je v ní minimálně o sto stránek více, než potřebovala. Příběh byl uskákaný a neseděl mi. I když je konec otevřený, já si jistě druhý díl nepřečtu.

anndy
anndy
24.01.2019 3 z 5

Děsivější než Hannibal Lecter určitě ne, ale krimi dobrá. Bohužel s dosti otevřeným koncem, takže čekám na další díl, který si zase ráda přečtu

Štítky knihy

anglická literatura thrillery napětí

Autorovy další knížky

Fiona Cummins
anglická
2018  71%Chrastění kostí
2019  75%Sběratel

Kniha Chrastění kostí je v

Právě čtených1x
Přečtených159x
Čtenářské výzvě10x
Doporučených8x
Knihotéce133x
Chystám se číst104x
Chci si koupit14x
dalších seznamech1x