Etiketa a špionáž

Etiketa a špionáž https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/240753/etiketa-a-spionaz-j9y-240753.jpg 4 321 68

Trochu jiný penzionát série

1. díl >

Čtrnáctiletá Sofronie dává svojí mamince pořádně zabrat. Víc než správné vychování ji zajímá rozebírání hodinek a šplhání po stromech a její rodina nemůže než doufat, že nikdy nikdo neuvidí, jak dělá pukrle. Paní Temminicková zoufale touží, aby se z její dcery stala pravá dáma. Proto Sofronii zapíše do Penzionátu mademoiselle Geraldiny pro kvalitní přípravu mladých dívek.Ale Sofronie si brzy uvědomí, že to není tak docela škola, v kterou by její matka doufala. Tenhle penzionát je… tak trochu jiný. Dívky se tu sice učí tanci, jak se správně šatit a etiketě povšechně, ale zároveň i jak se vypořádat se smrtí, jak rozptýlit a odvést pozornost, a hlavně té opravdové špionáži – samozřejmě při zachování nejvybranějších mravů. Sofronie a její přítelkyně čeká vskutku strhující první rok!... celý text

Žánr:
Literatura světová , Dobrodružné , Pro děti a mládež

Vydáno: ekniha , CooBoo
Originální název:

Etiquette & Espionage , 2012


více info...

Přidat komentář

Sss708
21.02.2022 4 z 5

Sice už nepatřím k mladším čtenářům,ale za mě byla kniha svěží, dobře se mi četla a určitě si přečtu druhý díl.

BarkaS
30.10.2021 3 z 5

Tuhle knihu bych si jako mládě jistě přečetla raději, ale nebyla rozhodně špatná, byť se v komentářích níže setkala s nepochopením. Tedy především nepochopením žánru. Přátelé (nebo spíš přítelkyně, pánům a chlapcům to rovnou nedoporučím), jedná se o steam punk, byť takový holčičí, až naivní. Třeba Arabella z Marsu byla malinko lepší, přesto nelituju těch pár hodin, co jsem této útlé knížce věnovala. Je to malé obsahem i příběhem, ale má to nápad a je to milé.


Charmedka
15.05.2021 1 z 5

V knize je snad úplně všechno, co si jen představíte. Na to, že se jedná o nějaký rok kolem 1850, tak v knize je spousta vymožeností, třeba i roboti. Na škole učí vlkodlak a upír a věřím tomu, že ani jednorožci zde nebudou mýtusem.

Navíc všichni měli tak hloupá jména, že ani ke konci jsem pořádně nevěděla, kdo je kdo.

Tohle byla jedna velká slátanina všeho dohromady, jako kdyby pejsek a kočička vařili dort. Kolikrát si řeknu, že kniha není špatná, ale jsem už na ní stará, být ovšem mladší, tak by se mi líbila. To tady říct nemůžu a nemůžu doporučit ani mladším slečnám.

Killlerka3031
05.09.2020 5 z 5

kniha byla zajímavá.

CampHalfBlood
17.04.2020 5 z 5

Takže musím přiznat, že jsem byla dosti skeptická, první stránky mě dost odradily, že jsem knihu odložila a dostala se k tomu opět po dvou týdnech a musím říct, že jsem nehorázně moc ráda! Tahle kniha byla milým překvapením. Byla jsem ráda, že se děj doopravdy točí kolem dívek, internátu a onoho prototypu a není dělaný na romanci, i když slabší náznaky tam jsou, nijak přehnané. Dále jsem ocenila, že každá dívka, která na internátu byla, měla jiné vlastnosti, přednosti a záliby. Byly velmi různorodé, jen mě mrzí, že tam nebylo více z jejich vyučovacích hodin, které jsem četla jedním dechem.

ciaram
20.10.2019 4 z 5

Pro mě milé překvapení. Konečně hrdinka, která nefňuká, ale je zvědavá a jde do všeho po hlavě. Vysloveně nudnou pasáž jsem tam neobjevila. Občas jsem se i zasmála. Takže super odpočinkové čtení.

Boby17
08.08.2019 4 z 5

Steampunková odechovka se mi líbila. Jak nápady s balóny, tak i s učitelským sborem s vlkodlakem a upírem. Sofronie je drzá, mrštná a vynalézavá sympaťačka. A je ochotná překonávat britský kastovní systém. Také popisovaná výuka ve využívání ženských zbraní byla zábavná. Dávám čtyři hvězdy a něco navíc. Časem se určitě pustím do pokračování.

lucygreen
24.02.2019 5 z 5

Hodně mě to bavilo a to jsem tuto knihu chtěla vrátit a nechat ji nepřečtenou. A to by byla opravdu chyba. Líbilo se mi prostředí penzionatu, hlavní hrdinka i Mašinchlup :). Také bylo zajímavé, že se v knize objevuje upír a vlkodlak. Toto téma bylo podle mě zpracováno velmi originálně.

Silmarien
12.02.2019 3 z 5

Steampunkové dobrodružstvo pre mladé dievčatá :-)
Oddychovka o dievčenskej škole, kde mladé dámy pripravujú na to najdôležitejšie - ako správne stáť, ukloniť sa, vybrať si šaty... a popritom vedieť vrhať nože, podvádzať, sliediť, otráviť polovicu hostí a tak podobne. To všetko v super vymakanej vzducholodi, ktorú prenasledujú lietajúci banditi.

Devid
06.02.2019

Hlital jsem stránky jak něco, takovou školu by se mi líbílo mít a jedním slovem :úžasný čtení

Andreanis
22.01.2019 4 z 5

Rozvernost. Toto slovo naprosto přesně vystihuje, jaká tato kniha je.

Po celou dobu jsem hledala složitou zápletku, ale kniha je velmi jednoznačná a konec zrovna moc nepřekvapí.

Na druhou stranu mě uchvátilo zvolené prostředí a po nějakém čase i hlavní postavy.

Abych to tedy shrnula. Nečekejte závratné zápletky ani promyšlený děj. Tato kniha je jednoduché příjemné čtení. Naprosto ideální pro vyčištění hlavy a odpočinek.

Jass
14.12.2018 2 z 5

Nevím, jak mi tahle knížka unikla z přečtených, ale asi to bylo tím, že nestála za moc... Když jsem to napsala, tak mi to přijde trochu tvrdé a možná bych měla jiný názor, kdyby mi bylo... 10-12, ale... zkrátka nápad mi přišel dobrý, takže jsem od toho něco očekávala, ale ani zlomek z toho něčeho se nedostavil. Skoro nic si z toho nepamatuju, jen ten pocit, že se mi to nechce číst, protože je to hrozná nuda... Je značně nepravděpodobné, že se někdy pustím do pokračování...

Kačkaknihomol
05.11.2018 2 z 5

"Steampunková verze Harryho Pottera?" To těžko. Tahle fialová knížečka nesahá HP ani po kotníky. Upřímně, sáhla jsem po ní bez žádného očekávání, takže jsem potom nebyla ani zklamaná. Dílko je to trochu dětinské, u knihy jsem několikrát protočila oči v sloup.

Kniha má vcelku hezky našlápnuto, já penzionáty celkem ráda, takže fajn. Jenže potom se to nějak zvrtlo: Sofronie jako kdyby se pořád jen motala v kruhu, zápletka se neposunovala. Vyzrazení celé hlavní linie autorka podala na posledních cca. deseti stránkách, k tomu pěkně neohrabaně a bez větší smysluplnosti. Sofronie mi celou dobu lezla na nervy, to jak se proplížila i tam, kam nikdo jiný, přestože byla v špionážní škole teprve jeden rok... Nevím co mají pořád autorky s těmi geniálními děvčaty. Hlavní ozvláštnění by měly představovat hlavně lekce. Ano, jsou dostatečně zajímavé, takže jsem se přeci jen zabavila. Ale, autorka s nimi už více nepracuje, nechává je pouze jen jako vatu.

Nic pro mě, kniha asi poputuje dál za někým, koho doopravdy potěší.

Fazulajda
29.10.2018 3 z 5

Knížku jsem četla na táboře po dočtení té své a zjištění, že přes polovinu tábora to bez knihy nevydržím. Nebylo to nejhorší, ale rozhodně jsem čekala víc. Obzvláště na začátku, kde se poprvé předvedla hlavní hrdinka. Já ani nemůžu říct, že jsem zklamaná, protože mi ta kniha v podstatě ani nezůstala v paměti zakotvená, navíc jsem ji četla po dočtení jedné nesrovnatelně lepší knihy. Pro mě průměrná, ale myslím, že spoustě lidem by se líbit mohla.

Local_Bunny
30.07.2018 3 z 5

Strašně mě zaujala myšlenka a steampunkové prostředí. Po pár stránkách jsem začala litovat, jelikož autorka má takový zvláštní a atypický styl psaní a chování Sofronie mě v některých momentech pomalu nutilo knížku odložit. Určitě zkusím další díly, ale že by to bylo něco, co bych doporučila dál, se bohužel říci nedá.

heliiinka
17.05.2018 3 z 5

Co říct? Bylo to čtivé a rozhodně to nepostrádalo vtip. A ty nápady a prostředí? Top! Hned bych se tam stěhovala ♥ Ale způsob psaní byl dost hrůza. Autorka se neobtěžuje s popisy a to bylo dost na škodu. Nevysvětluje souvislosti, prostě jen píše a najednou si uvědomíte, že vlastně vůbec nechápete o co go a jaký je podtext té zápletky.
Možná by to chtělo trošku promýšlet souvislosti a občas něco sdělit čtenářům.

Farri
06.04.2018 3 z 5

Možná jsem se na tuto knížku těšila až moc a čekala jsem něco více.
Nicméně: fajn pohádka a rychle se čte.

Jája92
03.02.2018 4 z 5

Kniha, která mě odpočátku zaujala, četla se mi dobře a jsem zvědavá na další díl.

mikela
10.11.2017 5 z 5

Dva díly byly úžasné. Sympatická, silná hrdinka, zajímavý nápad a skvělé zpracování. Bohužel však je to trilogie a jak u nás začíná být zvykem, poslední díl se asi nebude vydávat, což mě velmi zklamalo.

JennieeW
01.08.2017 5 z 5

Absolutně netuším co k tomuto pokladu napsat... takže tady je pár bodů, které zachycují, proč jsem si tuto knihu zamilovala a proč si myslím, že by jí každý měl dát šanci :d
- muž s cylindrem je povinnost
- vlkodlaci a upíři (neděste se však, od Twilightu mají hodně daleko)
- fantasy zajímavý námět, který se jen tak nevidí
- hlavní hrdinka, která není okoukaná
- skvělé, vtipné vedlejší postavy
- a nakonec, čte se sama (já jakožto pomalý čtenář jsem jí zvládla za jeden den:))