Etika pro dnešní svět

Etika pro dnešní svět https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/470266/bmid_etika-pro-dnesni-svet-s9Z-470266.jpg 4 8 2

Jeden z nejvýznamnějších myslitelů současnosti, tibetský duchovní vůdce dalajlama, předkládá v této knize výsledek svých celoživotních úvah o člověku, jeho životní cestě a hodnotách, které mu mohou pomáhat. Ačkoli čerpá ze zdrojů vlastní náboženské tradice, jeho pojetí etiky překračuje hranice náboženství a je univerzálně srozumitelné a přijatelné. Základními kameny jeho etického systému je soucítění, které je vlastní všem lidským bytostem, ale také kritické myšlení a spravedlnost.... celý text

Žánr:
Duchovní literatura , Náboženství , Filozofie

Vydáno: , Vyšehrad
Originální název:

Beyond Religion. Ethics for a Whole World


více info...

Přidat komentář

Petrush
13.04.2023 4 z 5

Optimistické, idealistické, sociální. První část knihy se věnuje sekulární etice - ukazuje nenáboženské důvody, proč se chovat morálně (eticky). Druhá část knihy je praktičtější, věnuje se bdělosti, emocím, několika typům meditace apod.
Četlo se to dobře. A ano, určitě by to tu vypadalo úplně jinak, kdyby takovým způsobem přemýšlelo více lidí.

"Ten nejpodstatnější problém, myslím, spočívá v tom, že věnujeme příliš mnoho pozornosti vnějším věcem, hmotným stránkám života, a zanedbáváme etický rozměr a naše vnitřní hodnoty."

"... musíme si však být vědomi toho, že potíže nikdy nevyřešíme jenom tím, že se zavedou nové zákony a nařízení. Zdroj problémů totiž spočívá v rovině jednotlivce. Když lidé postrádají integritu a morální hodnoty, žádný systém zákonů a nařízení nebude stačit. Pokud lidé upřednostňují materiální stránku věci, pak budou stále přetrvávat nespravedlnost, korupce, nerovnost, nesnášenlivost a hrabivost - vnější manifestace zanedbávání niterných hodnot."

majáček
30.01.2022 5 z 5

Výňatek z knihy:
... V etice nezáleží jen na poznání, ale především na tom, jestli podle toho jednáme. ... Žít etický neznamená jen vědomě přijmout soubor etických zásad, ale také usilovat o rozvíjení a uplatňování vnitřních hodnot v běžných životních situacích. ...
Tři aspekty života jsou:
1. nepůsobit druhým lidem škodu
2. etika cností - pozitivní vlastnosti a vnitřní hodnoty ( rozvíjení a kultivace
3. etika altruismu- zaměřit svůj život beze zbytku a nesobecky k prospěchu druhých

Nejen naše činy i naše myšlenky by měly být v souladu s etikou.