Eskejp: Na útěku z kanceláře

Eskejp: Na útěku z kanceláře https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/340430/bmid_eskejp-tIo-340430.jpg 4 174 69

Michal Majer hledá lásku a naplnění, chce žít dechberoucí příběh. Přesto každý den míří do firmy, kde navrhuje reklamní předměty. Společnost mu dělají prokrastinující dredatý grafik Pixel, ovulující recepční Sylva, vlezdoprdelka Patrik, senior account Alfons a další podivuhodné kancelářské bytosti, s necitelným šéfem v zádech. Uvízne tu Majer až do smrti? Co byste dělali vy, kdyby nešlo o peníze? Dřepěli byste osm hodin denně v kanclu a pinkali si e-maily? Bodavě humorná sonda do životů, které jsme si nevybrali, nominovaná na Magnesia blog roku 2017.... celý text

AlisekPac
AlisekPac
28.07.2023 5 z 5

Tak tohle je pecka. Úplně ve všem vidím náš OpenOffice a v každém hrdinovi nějakého kolegu. Cílovka je stopro kancelářská myš v korporátní společnosti. Ostatní může stopro taky pobavit, a nebo vystrašit. Ve svém žánru určitě top kniha.

honza7175
honza7175
31.01.2023 5 z 5

Jedna z mých nejoblíbenějších knih.

Hodně vtipnou formou nastavuje zrcadlo dnešní společnosti a hledání sebe sama. Za mě se dotýká docela hlubokých témat. Ale díky humoru člověku zůstane nadhled.
Pokud máte rádi Charvátův humor, bude se vám líbit i tato kniha.


valeria0031
valeria0031
22.06.2022 4 z 5

Super, naprosto mě pohltilo, za dva dny 3OO stránek pryč.
Do postavy jsem se vcítila jako už dlouho ne.
Avšak myslím, že je to cílené převážně na čtenáře, kteří se s myšlenkami autora aspoň nějak ztotožnují. Tvz pokud jste postarší zarytý kariérista - nic moc pro Vás.

alisie
alisie
03.03.2022 2 z 5

Dlouho jsem měla knihu v záložce k přečtení, zároveň s varováním, že se mi to asi nebude líbit. Začátek byl docela příjemným zpestřením, ale postupně to zpestření přešlo v prvoplánový kalkul. Knihu jsem dočetla, ale kdyby byla o polovinu kratší, nevadilo by mi to.

Tejalangusta
Tejalangusta
15.01.2022 4 z 5

Našla jsem omylem kdysi na netu jako blogísek. Když to vydali, tak jsem to musela mít. Je to výborný, žejo. Tak nějak si představuji svůj poslední den v práci:
"Michale, co nejcennějšího jsi přinesl firmě v posledním roce? Proč bychom si tě tu měli nechat?" (...) Vážně jsem se nad tím zamyslel. Díky mně zaplavily v srpnu svět dva tisíce falických flešek. Minulý týden jsem způsobil celému oddělení masový průjem. Díval jsem se dobrou minutu před sebe a mlčel. Pak jsem vstal a položil na stůl zaměstnaneckou kartičku: "Dávám výpověď."
Šel jsem ke svému stolu, sebral ultrabook a vydal se na střechu budovy.

hrachover
hrachover
01.08.2021 5 z 5

Jirku Charváta sleduji už několik let. Absolvovala jsem jeho copywriterský kurz, poslouchala rozhovory, stand-upy a pročetla jeho blog. Teď konečně jsem se dostala k jeho knize Eskejp.

Jirka Charvát píše, jako si přeje psát každý, kdo se psaním jakýmkoliv způsobem koketuje. Píše svižně, poutavě, rozesměje vás, pohladí na duši a pak přidá existenciální moudro, z kterého máte chuť jít si podřezat žíly... Je těžké si jeho styl nezamilovat. :)

Eskejp je brutální. Svým humorem, který byl občas fakt too much, ale zároveň seděl do celého dění jako prdel na hrnec. Svou upřímností a nejreálnějšími dialogy, které jsem kdy četla. Svou odvahou, důmyslem a hloubkou. (Tou, kterou nemáme rádi, protože jakmile o ní zavádíme, cítíme, že takhle hluboko už jsme každý sám).

Další, co nesmím opomenout zmínit jsou detaily dialogů a myšlenkových pochodů, u kterých jsem se nejvíc řezala smíchy. Jako například přirovnání Chandlera Binga i s jeho padam pam pšš, nebo rybička Dykynka, nebo ... víte co, kupte si tu knihu a uvidíte. A ve finální kapitole ve výtahu budete brečet. Ale ne smíchy.

Díky Jirko.

mrsterezz
mrsterezz
11.03.2021 5 z 5

Úžasná, oddychová, vtipná kniha. Moc sem si ji užila. Od Jiřího Charváta miluju i stand-upy. Je to velice zajímavý a přemýšlivý člověk, s opravdu neobvyklým náhledem na svět a živo celkem.

michal2601
michal2601
08.02.2021 5 z 5

Velmi vtipná kniha jdoucí na dřeň současného konzumního způsobu života a současně nastavující otázky po skutečném smyslu bytí. Doporučuji. :-)

Valenis
Valenis
11.11.2020 5 z 5

U knihy jsem se nahlas smála a to se mi nestalo snad od Aristokratky. Dost jsem si ji užila. Jsou to takové spíš krátké vtipné epizody, zastřešující příběh je docela volný.

timelady
timelady
26.10.2020 5 z 5

Mě tak neuvěřitelně baví Charvátův existenciální pohled na svět!
Trochu doufám, že jednou veřejně prohlásí "Viděl jsem Sysifa a byl šťastný." Pecka!

Hawkey
Hawkey
20.09.2020 5 z 5

Tohle bylo uzasnyyy! Uz dlouho mi neco tak nesedlo jako Eskejp a styl autorova humoru..parada. A v sestinedeli..humor bodne :D
Kapitolky jsou pomerne kratke, blaznive, ctive, pro ty, co jsou kancelarsky krysy, jako jsem byvala ja, je to jak delany.
Libily se mi chytře zasazene uvahy o zivote a jeho smyslu do vtipneho deje. Podle me to ma vic do sebe a ma to vetsi ucinek, nez vyzivne davky uvah z duchovnich knizek, co maj pomoct cloveku se najit.
Proste to sedlo. Doporucuju! I mrknout se na autorovo vystupy na YT.

Lasombra
Lasombra
29.07.2020 4 z 5

Kniha je boží! Zatím jsem v půlce a čte se jedním dechem. Už jen proto, že vím, jaké to je pracovat v korporaci, ve které autor skutečně působil. A zážitky jen přetvořil do knihy.
Postavy jsou šťavnatě napsané a společně s peprnými historkami tvoří hodně vtipné storky.

Mar-tyčka
Mar-tyčka
13.03.2020 5 z 5

Skvělá (i druhá polovina))! Miluju všechny postavy (včetně uchyláka Pepého a účetní))). Prosím o pokračování. Poděkování Tomu, který není ;).

AlEn2187
AlEn2187
21.01.2020 1 z 5

Čekala jsem oddechovou knihu ve stylu Hartla popřípadě bláznivou knihu typu Mládí v hajzlu od C.D.Payne. Zvládla jsem asi 15 stran. Upřímně netuším, protože kniha již byla 'předána' do veřejných budek na přečtené knihy v mém městě. Naprosto vyhozené peníze, ani bych to nemohla nabídnout okruhu svých přátel, protože máme stejný smysl pro humor, styl atd. a to, že mně odumřelo pár set mozkových buněk po přečtení těch pár stran neznamená, že se pokusím mučit i je. Děj i téma je posazeno pro člověka 25+ (je to cílovka?) , jazyk odpovídá stylu Pewdiepie (má YT kanál) a vtipy? 'Vtipy' á la Babovřesky tomu dodaly naprosto šílené grády. Skutečně jsem se nechtěla mučit dál. SPOILER. Po té, co se hlavní hrdina dostane do práce (asi se zpožděním tuším a po rozchodu) a recepční (nebo tak něco), ho obejme a řekne že je ráda, že to není on, kdo skočil pod metro jsem definitivně zaklapla a doufám, že to v té budce najde max. 15 leté dítě. A i pro něj to možná bude trapné.
Btw: je mi 32.

Fidelnifion
Fidelnifion
31.12.2019 3 z 5

Oddechová knížka, která může místy působit lehce depresivně, ale je správně odlehčena humorem.

cube6
cube6
13.10.2019 4 z 5

Skvělá oddechovka napěchovaná humorem, popkulturními odkazy, vtipnými situacemi i postavami (především Pixel) , pěknými ilustracemi i nějakým tím zamyšlením o dnešní společnosti. Já se bavil královsky. Ovšem především první polovinu, druhá polovina je malinko slabší a proto musím dát o hvězdu méně. Jinak se ale jedná o výbornou knihu, ze které by mohl vzniknout - pod správným dohledem - solidní sitcom.

Hodnocení: 8/10

Chytuš
Chytuš
13.09.2019 3 z 5

Co ze začátku vypadalo jako lehká šustící zábava začalo od zhruba poloviny dřít tak, že by tomu ani Vagisan nepomohl. Znáte to, když se něco moc natahuje, nemusí to úplně dopadnout dobře... Zvlášť když se do toho natahování začnete kromě všemožných (šustících a kancelářských) vtípků snažit dodat sebepoznávací a sociologickou hloubku...
Nicméně pokud by ČT/NOVA/Prima přepsala knížku do scénáře pro nový sitcom, byla by to myslím docela koukatelná kombinace IT crowd a HIMYM. Blbinka, která pobaví a některé hlášky se mohou stát i legen - počkej si - dární...

bosorka
bosorka
16.08.2019 3 z 5

Od Jiřího Charváta jsem před časem četla mnohokrát dokola Chladnou hlavou, proto jsem byla potěšená, když jsem narazila na Eskejp. A musím říct, že jsem se bavila velmi. Autor fakt umí psát vtipně. Figurky, které zasadil do prostředí korporátu, jsou výborné. Je to vlastně celé taková praštěná hovadina, ale velice zábavná. Akorát bych možná utnula dříve, cca od 3/4 knížka bředla, i když i tady se našly dobré momenty, ale zkrátka už mi to tak neodsýpalo. Škoda za to natahování, jinak bych dala za 4, takhle 3 a půl, ale můžu říct, že od Jiřího Charváta si klidně zas něco přečtu, minimálně si po čase zopáknu Chladnou hlavu.

Lorain99
Lorain99
14.08.2019

Knížka zaměřená na stereotypy a nešvary společnosti 21. století. Staví na prototypu člověka, který "hledá ke štěstí lásku a naplnění". Reálně ale usiluje o nevázanost a odproštění se jakékoliv zodpovědnosti.
Michal veškerý svůj čas věnuje korporaci, ve které nevidí smysl. A proto se rozhodne změnit svůj život. Tak zní anotace díla. Fakt? Celý průřez příběhem je výčtem humorných hlášek, které často bohužel působí spíš dojmem laciné komediální soap-opery. Potřeba napasovat na každou postavu jeden z archetypů nešťastných existencí je celkem přímočará a netají se snahou o absurditu, která mě ale svou křečovitostí brzo unavila.

V průběhu děje se postupně objevují náznaky rozjímání nad údělem člověka “ve spárech” korporátu, které jsou ale stejně plytké jako předchozí snaha o zkonstruování překombinovaných humorných scén.

Když pominu hlavní náplň knihy, která (zámerně?) nechává své postavy sebestředné, bezcharakterní a odpírá jim vývoj, slibovanou pointu z pohledu nalezení sama sebe jsem čekala pojatou hodně jinak. Překvapuje mě, kolik lidí se s tímto dokáže ztotožnit.

Celkově na mě Eskejp působí jako snaha zavděčit se mainstreamu s využitím soudobého humoru, hashtagů a rádoby vtipných glos vázajících se na aktuální televizní scénu. Autorovy starší povídky (Chladnou hlavu) byl hodně jiný šálek kávy a mrzí mě, že podobně nenucený a břitký humor jsem osobně nenašla i tady.

orinka3
orinka3
11.07.2019 5 z 5

Čtenáři se dostane lekce, která může otřást jeho jistotou, v jak fantastickém virtuálním světě si to žije. Konkrétní situace v reklamní firmě není zas až tak daleko od pravdy. Nadsázka je tu sice v každé kapitole, ale pod šaškováním probleskují vážná varování. Knížka je asi především pro mladé čtenáře, ti budou rozumět všem těm jazykovým patvarům a zkratkám, které se v rozhovorech používají. Ale i dříve narození, jestli se aspoň trošku orientují v prostředí sítí, se pobaví. Konec je jen logické vyústění všech kotrmelců, které náš hrdina v knize předvedl. Mlýnice ho vyplivla naštěstí ještě živého:)

Štítky knihy

humor 21. století hledání smyslu života humoristické romány blogy stereotypy kancelář

Autorovy další knížky

Jiří Charvát
česká, 1984
2017  80%Eskejp: Na útěku z kanceláře
2019  91%Zase je dneska
2017  84%Qejci: Existenciální sperma komiks

Kniha Eskejp: Na útěku z kanceláře je v

Právě čtených5x
Přečtených235x
Čtenářské výzvě18x
Doporučených17x
Knihotéce46x
Chystám se číst108x
Chci si koupit34x
dalších seznamech1x