Esa na obloze

Esa na obloze https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/239684/esa-na-obloze-g8B-239684.jpg 4 29 4

Esa... Od vzniku stíhacího letectva v letech první světové války elita leteckých sil všech bojujících států. Pro přiznání statutu esa musel stíhací pilot sestřelit pět nepřátelských letadel. V letech druhé světové války se tohoto úspěchu podařilo dosáhnout hned devětadvaceti československým pilotům. Letci jako Kuttelwascher, František, Vašátko, Peřina, Mansfeld, Chábera, Klán, Doležal, Bobek, Hanuš či Šrom bojovali na všech frontách války, proslavili se ale především na nebi bojující Francie a Velké Británie. Kniha Jiřího Rajlicha, renomovaného leteckého historika, přináší portréty všech těchto mužů...... celý text

Přidat komentář
jan.para
jan.para
10.12.2021 5 z 5

Kniha popisuje osudy čs. stíhacích es v době druhé světové války, popisy soubojů a také samotnou problematiku počítání sestřelů.

Ivan F
Ivan F
16.08.2020 4 z 5

Kniha, ktorá sa mi do rúk dostala úplnou náhodou, ale časť môjho srdca vyhradenú pre letectvo predsa len zasiahla. V podstate je to taký dokument, kde je vysvetlené, ako sa hodnotili zostreli, prípadne poškodenia protivníkových lietadiel v britskom, francúzskom a nemeckom systéme, pričom napr. ak by boli všetci naši piloti hodnotení francúzskym systémom, tak máme leteckých es viac. K tomu je ku každému pilotovi pripojený stručný životopis, vymenované zostreli resp. poškodenia, vyznamenania a nejaké najzaujímavejšie pasáže z leteckých súbojov. Ako celok je kniha pomerne sterilná, nie je to román, ale faktografická literatúra. Celkový dojem nadpriemerný, ale sú na danú tému aj o niečo lepšie knihy.


pavels36
pavels36
04.08.2019 5 z 5

Výborný dokument, skvěle napsáno a absolutně věrohodné příběhy všech československých letců. Moc se mi v knize líbilo detailní zpracování vzdušných bitev i konec jejich osudů. Takovou to knihu bych dal jako povinné čtivo do škol. Kniha si právem zasluhuje plný počet hvězd a děkuji autorovi i hrdinům za II. světové války.

Honza75
Honza75
11.12.2016 5 z 5

Zajímavé ucelené čtení.