Erotický potenciál mé ženy

Erotický potenciál mé ženy https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/42877/bmid_eroticky-potencial-me-zeny-FEW-42877.jpg 4 41 9

Hektor, vášnivý sběratel, jenž kromě jiného sbíral párátka na jednohubky, volební odznaky, obrazy lodí zakotvených v přístavu, zaječí packy, zvuky z pěti hodin ráno, chorvatská přísloví, koule schodišťových zábradlí, první stránky románů, sýrové etikety, hračky z Kinder vajíček, chvíle strávené s tebou, oprátky, se zamiloval a oženil. A začal sbírat svou ženu. Vtipný román plný laskavého humoru na absurdní strunu, přeložený do mnoha světových jazyků, ověnčený cenou Rogera Nimiera.... celý text

Literatura světová Humor Romány
Vydáno: , Argo
Originální název:

Le Potentiel érotique de ma femme , 2004


více info...

Přidat komentář

broskev28
01.05.2023 5 z 5

Erotický potenciál mé ženy mě rozhodně zaujal mnohem více než Něžnost, první Foenkinosova kniha, kterou jsem přečetla. Velmi strohý a přitom precizní styl, kterým se čtenář svižně seznamuje s postavou Hektora, s jeho rodiči, s bratrem Ernestem a s Hektorovým dosavadním životem, svědčí o autorově rozhledu, vzdělání i o zcela originálním smyslu pro humor. Sdružení anonymních sběratelů, Cestovní kancelář pro mytomany, boží, navíc v jednu chvíli se k mystifikacím skvěle přidala i překladatelka Danuše Navrátilová (s.51), bavila jsem se opravdu přenáramně!
Přesně jak uvádí komentář leona333: v dnešní době, kdy knižní sex rozhodně není tabu, naopak, otevřené a místy i brutální sexuální scény knihu velmi dobře prodávají, působí Foenkinosův provokativně nazvaný románek - či spíše novelka - velmi milým a úsměvným dojmem. Když mi můj dospělý syn knihu půjčoval v knihovně, téměř se styděl, což mě přivádí k zajímavému přirovnání z této knihy: Cítil se tak samozřejmý jako limuzína před východem z letištní haly.
Skvělé, velmi vtipné a přitom trefné postřehy, ať jde o manažera pro lidské zdroje (s.38) či dílo T. Manna (s.84), dokonce se zde se objeví i česká stopa, byť v nechutných souvislostech (s.108). Doporučuju, a to tak, že velmi!
P.S. A co teprve Hektorova matka a její polévky! Anebo pingpongová přebornice Laurencie!

"Smrt má své nedostatky, ztěžuje život živým a zdravým, když jim zůstaví pozůstalé. Například matku. Lidé by měli umírat vždy po skupinách, jako by odjížděli na zájezd."

Leona333
30.09.2020 4 z 5

Kdo si rád občas přečte něco lehce pikantního, bez závanu strohého sexu, který se v dnešních, milostných knihách preferuje..., tak tahle knížka je tou pravou. Vtipná, místy až komická s velkým prostorem pro vlastní fantazii. Kniha mě bavila opravdu moc. ; )


lentolog
10.04.2018 3 z 5

Woody Allen presadený do Francúzska mínus 30% účinku.

Damato
09.03.2018 3 z 5

Tak asi fakt stárnu ( a blbnu), knihu jsem dostala jako (trochu ironicky stavěný) dárek a nějak jsem se do knihy nezačetla. A nebo už nejsem tak praštěná, jak před lety. A to je velká škoda . Mému okolí se asi hodně ulevilo, ale začínám se bát, že ze mě za pár let bude nesnášenlivá, věčně kritizující a nespokojená taková ta paní domácí z prvorepublikových filmů pro pamětníky. No to jsou vyhlídky :-), Bože chraň. Radši se pokusím za pár měsíců ke knize vrátit, třeba to byla jen momentální indispozice :-)

niika
08.11.2017 3 z 5

Hmm, když ten komentář nenapíšu hned, co jsem knihu dočetla, a stane se, že jsem zapomněla, že jsem ji četla, musím snížit hodnocení. Jak si tak zpětně vybavuji, nebyla zase tak špatná. Když jsem přivykla tomu stylu vyprávění, těm postavám a celkově té knize, docela mě to i chytlo. Přesto jsem byla ráda, že je kniha tak tenká. Dohromady, ztráta času to není, ale vracet se ke knize určitě nebudu.

Šánka
11.04.2016 4 z 5

Ulítlá, milá, vtipná, to vše je tato útlá kniha. Hektorův příběh mě mockrát rozesmál, a někdy až absurdní humor bavil. Na odreagování super !

magnolia
28.09.2014 4 z 5

Tak to byla dobře ujetá (nebo po staru: praštěná:) kniha! Ale vtipná, jen co si člověk zvykl na hrdinu a způsob vyprávění. Taky je asi dobře přeložená, těch různých přirovnání a slovních hříček je tam dost a jsou trefné. Mě to pobavilo.
A taky má knížka sympatický formát (i použitou vazbu), dobře se při čtení
drží.

Pett
25.08.2014 5 z 5

Nemám moc ráda vtipný a absurdní knížky, ale téhle jsem neodolala- na doporučení... a je snad první, u které jsem se opravdu smála nahlas :) Paráda!

Ivaksa
08.03.2014 5 z 5

To byla prča, bože! Začátek vypadal depresivně, příběh neskutečný úlet, který vygradoval do št'astného a veselého konce. A moje hodnocení vygradovalo též.

Štítky knihy

humor francouzská literatura manželství sběratelé

Autorovy další knížky

David Foenkinos
francouzská, 1974
2012  78%Něžnost
2018  76%Záhada Henriho Picka
2009  73%Erotický potenciál mé ženy
2013  63%Naše rozchody
2015  57%Hlava v oblakoch

Kniha Erotický potenciál mé ženy je v

Přečtených58x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených3x
Knihotéce14x
Chystám se číst30x
Chci si koupit4x
dalších seznamech2x