Matky matek

Matky matek https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/12871/bmid_matky-matek-66092346f236a.jpg 4 47 14

Románový příběh ze současnosti, jehož tématem jsou rodinné a manželské vztahy. Hlavní hrdina, submisivní úředník Kamil, žije v neutěšených vztazích se svojí ženou, která je traumatizována vyčerpávající péčí o postiženou dvacetiletou dceru. Společné trápení totálně zdevastovalo jejich vzájemné soužití. Kamil se sbližuje se svou spolupracovnicí Ilonou, která je zoufalá z tyranského manžela alkoholika. Jejich snaha vymanit se z pout nepřízně osudu a promarněného života však jen urychlí tragické vyvrcholení příběhu.... celý text

Žánr:
Romány , Literatura česká

Vydáno: , Eroika
více info...

Přidat komentář

Nofar197
14.04.2023 5 z 5

Marie, kterou jedna chyba a dobové konvence donutily vstoupit do manželství bez lásky a vzájemné náklonnosti. Václava, plod nechtěného manželství, která cítila matčin chlad a jako obranu zvolila potřebu mít vše pod kontrolou. Její dcera Ilona, neplánovaná druhá dcera, která se v osmnácti letech pokouší o vytvoření vlastního rodinného zázemí, bohužel s agresivním alkoholikem. A Ilonina dcera Monika, milovana matkou i prababickou Marii, ale odmitana babičkou Vaclavou. Podaří se jí zlomit jakési rodové prokletí a vytvořit harmonickou rodinu?

lil320
19.07.2022

Kniha se mi moc líbila, četla jsem ji jedním dechem. Depresivnější knihy ze života čtu nejraději, mnohem raději než s nereálnými romantickými konci, alaaa červená knihovna... Tuto knihu považuji krom Houbařka, za top. Oceňuji, že na rozdíl od ságy od Dubské byly osudy jednotlivých ženských postav přehledně sestavené, člověk věděl "kdo je kdo, kdo je čí"


poter
09.10.2021 5 z 5

Kniha mně velmi oslovila,možná proto,že se nenacházím zrovna v příjemném období.V jedné hrdince jsem se našla,ledovou královnu znám jednu velmi osobně,neubránila jsem se slzám,knihu jsme přečetla na jeden zátah,nedalo se od ní odtrhnout

jana14
08.06.2021 4 z 5

Hodnotím knihu kladně. Dobře napsaný psychologický román o rodinných a mezilidských vztazích. O domácím násilí, o útěku z toxického vztahu, o alkoholismu. Výchova postiženého dítěte je vždy náročná. Jak se zachovají oba rodiče? Kdo má pravdu ?

dulenka
05.04.2021 3 z 5

příliš velká deprese :-(

Dela111
25.03.2020 4 z 5

Kniha je o rodinných vztazích - manželských a hlavně vztazích mezi dětmi a rodiči. Není tu jedna hlavní postava, příběh je střídavě vyprávěný z pohledu všech zúčastněných, v jedné rodině tady jsou dokonce čtyři generace.
Celkově kniha vyznívá spíš smutně. Vztahy jsou tu složité a propletené. Každý má nějak nastavený žebříček hodnot a podle toho se i rozhoduje. Ovšem důsledky většiny činů mívají dvě stránky - jednomu pomůžou, druhému můžou ublížit.
Příběh je napsaný poutavým stylem, takže zaujme od první stránky.

lapagerie
08.09.2019 5 z 5

Prababicka, babička, vnučka, pravnucka. Marie, Václava, Ilona a Monika. Matky a dcery. Všechny poznamenané životem s někým, kdo si jich neváží, kdo je využívá, manipuluje. Sem tam vysvitne naděje, ale na jak dlouho?

minirock
31.07.2019 1 z 5

Přečteno v rámci Výzvy 2019, pro mě to ale nebyla výzva, spíš utrpení. Tak depresivní knihu jsem už dlouho nečetl. Všechny ženský největší chuděry, všichni chlapi největší darebáci, všechny vztahy špatně, myšleno v téhle knize. Asi jsem nebyl cílová skupina ...

Zorka
22.07.2019 4 z 5

Kniha o lidských vztazích - o lásce, ale taky sobectví, lakotě, manipulaci, osamění, odvaze se vymanit i o tom, kam mohou vést dlouhodobě neutěšené vztahy v rodině. Kniha o přebírání vzorů z rodiny, o nedostatku komunikace, ale také o naději, že může být lépe, jen chtít...

RADOST
12.07.2019 4 z 5

Kniha o vlivu matek na jejich potomky. O tom, jak se podpisuje matčina povaha, její životní postoje a síla či absence mateřské lásky na jednání jejích dětí. Kniha o vztazích, poukazující na příčiny jejich pozdějších selhání. Smutná kniha ze života.

simona1742
18.04.2019 5 z 5

Výborná kniha

intelektuálka
10.11.2018 4 z 5

Kniha ze života - procházející několika generacemi...

Postavy, které zvažují, zda zůstávat ve vztazích, které nejsou funkční...

Zodpovědnost rodičů k postiženému dítěti... hledání úniku v alkoholu...

Stáří - osamělost - materiální přístup k životu...rodiče a děti...

Tolik otázek otevírá autorka v této knize - návaznost toho, co předává matka dceři - budoucí matce ?

A závěr ? Každá máma ví, jaké má štěstí, když je její dítě zdravé...
A vztah dítě - rodič - ten by měl fungovat napořád...

Velmi doporučím ženám - určitě zde najdete něco pro sebe.

alcarott
17.10.2018 5 z 5

Krásná kniha.

BUBINA1971
13.09.2014 5 z 5

Moc se mi líbila.Vztahy mezi matkou,dcerou,mezi manžely.Doporučuju