Mrazivá noc

Mrazivá noc https://www.databazeknih.cz/img/books/73_/73855/bmid_mraziva-noc-CcJ-73855.png 4 77 17

Erlendur série

< 7. díl >

V Reykjavíku je jednoho mrazivého zimního dne nalezena mrtvola dítěte. Kriminalisté jsou doslova šokováni. Chlapec tmavší pleti, který leží v zamrzlé kaluži krve, byl zcela evidentně brutálně ubit k smrti. Jak mohlo k tak hrůznému činu dojít? Případu se ujímají Erlendur, Sigurdur Óli a Elinborg. Nejprve se soustředí na bezprostřední okolí chlapce: učitele, spolužáky a rodinné příslušníky. Právě zde by měl být totiž nalezen klíč k celému případu...... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: , MOBA (Moravská bastei)
Originální název:

Vetrarborgin , 2005


více info...

Přidat komentář

Lenka.Vílka
31.01.2022 5 z 5

Dost jiný Erlendur!

Co je hlavní, že tady nejsou dvě dějové linky. Je zde pouze vyšetřování v přítomnosti úmrtí malého chlapce. Syna ženy z Thajska, který byl zabit bodnutím do břicha. Čili podstatnou část knihy zabírá stále dokola se opakující výslech svědků, jenž je skládáním drobných střípků do mozaiky příběhu. Klasická policejní práce. A vy jako čtenář poustupujete s nimi. S Erlendurem, Sigurdurem Óli a Elinborg. A to hodně pomalu. A teď jde jenom o to, zda vás bude bavit I tohle. Mě to bavilo.

A byť pouze jedna linka, je zde dost nedorozumění, předsudků, nepochopení právě kvůli původu obětí. Ale na druhou stranu je zde dost faktů tím směrem. Takže tady taky ok.

Mrazivá noc je skvělá kniha. Ale musíte na ní mít chvilku času, protože si žádá vaší pozornost. Není akční, není překombinovaná. Prostě klasická policejní práce, kde není jedna kniha o jednom případu se zakončením šokovaným "wow" a honičkou, korunováno přestřelkou jako...jako z nějakého románu, no, ale tohle je jako z reality...přeci jen...kdo, proč a jak zabil toho malýho kluka...zbytečný, tak, sakra, moc zbytečný...

Je to klasický Erlendur, ale zároveň dost jiný Erlendur. Děkuji  :)

Sahir
06.07.2021

autor se mi líbí jeho romány jsou skvělé


March
02.04.2019 2 z 5

Na mě zdlouhavé, napětí pro me zadne, na můj vkus bez šťávy...možná jsem už preindridasonovana...několikáta kniha za sebou, musim si dát od něj pauzu.

Merlinit
25.10.2018 4 z 5

S tímhle dílkem jsem neměla problém. Nemohu si však stále zvyknout na přímočaře naivní postoj vyšetřovatelů a kostrbatě stavěné dialogy.

Niu
18.09.2018 4 z 5

Tento díl byl trošku slabší v té linii krimi. Byla tam řada odboček k jiným případům a čtenář (aspoň já) do toho spadne a ani vlastně neví, o čem že to je řeč. Trošku musím být skeptická na rychlost, jakým byl řešen tenhle případ, když přihlédnu k dílu Hlas, kde několikatýdenní odhrabávání mrtvoly bylo každému jedno. Aktuální téma se mi líbilo. Jen si říkám, jestli ta morálka na Islandu je skutečně taková včetně tak mírných trestů. Pro mne teda nepochopitelné. Autor vykresluje Island spíš v tom černém světle - drogy, prostituce, každý se stará sám o sebe. Přitom když se zaměřím na vyšetřovací tým, tak je to vykresleno jinak, lidštěji. Je mi líto Mariana, toho jsem měla taky ráda. Byl hodně záhadný a ten konec ... Erlendur má zvláštní dar - ač ho někdo sebevíc naštve, tak ho dokonale uzemní bez násilí a nadávek. Trošku nechápu jeho děti, že se ho neustále snaží konfrontovat s jeho minulostí. Jeho dcera si do svého života nenechá mluvit, ale sama jeho rozhodnutí nerespektuje. Vlastní zločin jako by byl tak trochu upozaděn a to, jak to dopadlo, je takové nijaké. Vlastně platí obrat ... ve špatnou dobu na špatném místě. Snad nikde v knihách nebylo tolik hloubky, tak pravdivá zamyšlení, jako u knih Indridasona. Jen ta věta - kolik je potřeba stromů na jeden les ... V knihách je pravda, skutečně.

haki34
04.03.2018 5 z 5

Vím že Indridason nebere zrovna plné počty, ale já nemůžu jinak - mně se totiž úplně ztrefuje do gusta, vkusu, myšlenek, pocitů....
Aktuálně řešíme téma přistěhovalců na Islandu a k tomu se paralelně črtá další příběh - zmizelá manželka, a abychom v klidu neusli, ještě jedna linie - polobedomovec-alkoholik Andrés a jeho trauma z dětství...(případ rozuzlen v Propastech)
...a samozřejmě se probere rodinný život hlavní trojice všetřovatelů, zejména opět Erlendur a jeho děti, pak jeho trauma z dětství - ztráta bratra v bílé tmě...
...Erlendur a jeho vztah k Marianu Briemovi (mimochodem, další moje oblíbená postava)...vztah který už nadobro končí...
...Erlendur a jeho soucit...
...nevrlí nespolupracující Islanďné, opět znázorněni jako národ negativistů se sklony k alkoholu, drogám, lhostejnosti už od dětství..a odtud je jen krůček k vraždě ....

rekon
26.09.2017 3 z 5

Taková oddechová krimi, spíše průměr.

sackrebleu
31.05.2016 3 z 5

Trošku iný Indridason, keďže sme takmer do konca nevedeli, kto je vrah. Príbeh bol zaujímavý a dobrý, ale ničím výnimočný.

dalia1769
18.05.2016 3 z 5

Průměrná detektivka, trochu mi vadila ona neblahá politická korektnost, která zřejmě ovládá islandskou veřejnou sféru, ačkoliv kniha vznikla ještě před současnou migrační krizí. Je znepokojivé sledovat, jak je například učitel Kjartan v knize ostouzen jako jakýsi zavrženíhodný "fašista", ačkoliv vyjadřuje pouze celkem racionální a legitimní obavy...

konicekbily
28.03.2016 2 z 5

Moc to rozebírá do šířky a poměrně jednoduchou zápletku řeší na dlouhé lokty. Děj se podle mne neúměrně vleče.

astroweb
01.03.2015 4 z 5

Opět víc příběh, než napínavá klasická detektivka. Líbilo.

Paja Ch.
17.08.2014 3 z 5

Detektivka nebyla špatná ale pořád mi v knihách chybí napětí.

šipek
28.12.2013 3 z 5

Tak jsem to přečetl,ale nijak moc mě to neoslovilo .Samé výslechy svědku a nějak zdlouhavé.V každé druhé větě jméno o koho se jedná.

Ra-Amon
07.10.2013 5 z 5

Mrazivá islandská detektivka opět nezklamala, opět nijak přehnaná, prostě taková jak má správná detektivka být. Pomalými krůčky, výslechy svědků se pomalu a jistě skládá mozaika vraždy a čtenáře nutí až do posledních chvil přemýšlet kdo bude vrah. Indridason čtenáře nepřekvapí závěrem jako třeba J.Deaver, oboje má svý kouzlo. Je krásný pocit knížku číst pěkně v teple u topení s kávou, když z knížky vystupuje mrazivá islandská noc či mlžný deštivý den.

Zara
03.08.2013 4 z 5

Mně se právě tato krimi zdá z celé série nejvydařenější. Zatímco u jiných autorů bych děj označila jako "statický", díky páně Indridasonovu výstižnému vylíčení ledové atmosféry Islandu (doslova i přeneseně) jsem se (ač fyzicky uprostřed žhavého léta) zcela sugestivně ocitla uprostřed "Mrazivé noci".

vilemina
24.05.2013 3 z 5

Z autorových detektivek mi tahle prisla jako nejvic staticka. Odehravala se v jedne casove rovine, v okoli jedne skoly a byla plna zdlouhavych pasazi o vyslesich svedku. Myslim, ze dost mozna byla nejbliz realite policejni prace, cteni ale trochu nuda.

Alma-Nacida
08.11.2012 3 z 5

No jo, islandská detektivka... Je mi z ní zima, poněkud temná, jinak dobrá. Opravdu si všichni na Islandu tykají?