Kameník

Kameník https://www.databazeknih.cz/img/books/54_/54998/bmid_kamenik-Awu-54998.jpg 4 736 152

V pořadí již třetí mysteriózní román, podle literárních kritik jednoznačně nejvyzrálejší, od v současnosti nejprodávanější švédské autorky detektivek Camilly Läckberg. Autorka v textu proniká hluboko do charakterových rysů postav. I proto jsou romány Camilly Läckberg označovány jako psychologizující. Při lovu humrů objeví místní rybář v moři u městečka Fjällbacka tělo malé Sáry, dcery Eričiny přítelkyně Charlotty, která se sem přistěhovala teprve před několika měsíci. Zpočátku se všichni domnívají, že jde o tragickou nehodu. Pitva však prokáže něco jiného – patolog najde v plicích malé Sáry sladkou vodu se zbytky mýdla. Z toho jasně vyplývá, že dívenku kdosi utopil ve vaně, a teprve pak hodil její tělo do moře. Ale kdo by mohl chtít sedmileté Sáře tak strašně ublížit? A proč?... celý text

Žánr:
Literatura světová , Detektivky, krimi

Vydáno: , Motto
Originální název:

Stenhuggaren , 2005


více info...

Han-nah
Han-nah
02.03.2024 4 z 5

Smutná, ale čtivá detektivka, kde se vše propojí. Vraha čtenář odhadne docela brzy ale knihu potřebuje dočíst., protože současný příběh a druhá dějová linka z minulosti pomůže čtenáři pochopit podstatu činů a proč ....... U linky z minulosti mi velice vadilo písmo, ale to je jen moje poznámka.

Říká se. že v každém člověku je zlo. Otázkou zůstává, kdy vypluje na povrch, aby dotyčný spáchal tak kruté skutky. Má na to vliv výchova nebo okolí. A vyplave to nejkrutější zlo nebo se dá vnitřní silou ovládat.

Terrez93
Terrez93
22.01.2024 5 z 5

První setkání s autorkou a jsem velice mile překvapena, nejdřív mě překvapilo množství postav, takže mi dělalo docela problém se zorientovat kdo je kdo, ale pak už to bylo super. Příběh byl plný zápletek, různých vyšetřovacích verzí, nabízelo se více pachatelů, mělo to spád, bylo to skvělý.
Nejdřív jsem nechápala, proč se vracíme do té minulosti, ale pak se vše krásně propojilo. Z poslední kapitoly mi bylo úzko, fakt hrůza čeho všeho byla za svůj život schopna.

Super detektivka, určitě kouknu po dalších autorčiných knížkách.


Jenny055
Jenny055
18.01.2024 4 z 5

Aj tento diel série bol výborný aj keď sa týkal detských obetí. Niekto v komentároch nižšie písal, že ho baví okrem samotného prípadu sledovať aj život Eriky a Patrika ale mne by Erika asi vôbec nechýbala. Neustále len nariekala a sťažovala sa. Samozrejme mohla mať po pôrode problémy ale bolo toho v knihe priveľa. Matky v tejto knihe boli v hlavnej úlohe a jedna bola lepšia ako druhá.

berila
berila
04.01.2024 3 z 5

Předchozí díl se mi líbil více, takže hodnotím o jednu * méně. Určitě však budu pokračovat ve čtení série.

kalache
kalache
22.12.2023 4 z 5

...jedno staré anglické přísloví říká, "Nejlepší zboží v mužově domě,mrtvá žena pod stolem".Nic proti ženám,ale....

ArwenAragorn
ArwenAragorn
26.11.2023 5 z 5

81%
.

..Když pohlédla na dítě, málem se jí zastavilo srdce a vůbec nechápala, co se stalo. Liamův obličej byl celý černý od něčeho, co vypadalo jako popel nebo saze. V jeho otevřené křičící pusince viděla rovněž kousky popela. Strkal si dovnitř paleček, aby se té nechutnosti zbavil. ...
___________________________________________________________________________
Znovu jsem si po čase přečetla tuto výbornou detektivku. Má opět dvě časové linky: Z minulosti od roku 1923 po rok 1962 a ze současnosti. Detektivové v současnosti vyšetřují vraždu sedmileté Sáry, která nejdřív vypadala jako nešťastná náhoda. Objasnění vraždy je velice překvapivé, navíc nejde o vraždu jednu. Celý příběh je hodně smutný.
Erika s Patrikem by naopak měli mít důvod k veselosti- do jejich rodiny přibylo miminko Maja. Maja je však velice náročné miminko a než zjistí, jak na ni, prožije Patrik a hlavně Erika mnoho těžkých nocí i dnů.

Detektivka se moc dobře čte, současnost i minulost je napínavá, úžasné bylo prolínání minulosti do současnosti a určitě vás hodně překvapí závěrečná věta v knize.

Doporučuji.

petraj30
petraj30
27.10.2023 5 z 5

Možný spoiler
Nebylo mi zrovna nejlépe, když jsem po dočtení zpracovávala veškeré dojmy. Byl to bravurně napsaný příběh, kde nechybí napětí. Nicméně mě překvapila tak čirá nenávist vůči ostatním a hlavně dětem, že ještě teď nevycházím z údivu.
Patrik raději uteče od nervózní manželky do práce a věnuje se případu zavražděného dítěte. Sice mi pořád nejdou do hlavy jejich postupy vyšetřování, ale stane se tu tolik zajímavých věcí, že to ostatní je rázem zapomenuto.
Kdo by mohl být pachatelem mě napadlo, až po přečtení jistých kapitol z minulosti, kde už nefiguruje jen Agnes, a k tomu se staly i další okolnosti. Případ sice vyřešili, ale hlavní pachatelky vyvázly moc lacino.
Už další díl bude jistě velmi napínavý, ale myslím, že bylo jasné, jak to s Annou musí dopadnout. O tom zase jindy.
I když to byl ponurý a depresivní příběh, zaslouží si plný počet. Skvělé čtení.

Tučňák492
Tučňák492
21.09.2023 5 z 5

Tento Třetí díl opět nezklamal, čtivý, hodně napínavý, až děsivý. Hlavně mě překvapil konec, ten jsem nečekala. Těším se na díl čtvrtý. Paní Camillo jen tak dál

kolacky
kolacky
13.09.2023 4 z 5

Jak jedna sobecká mrcha zničila spoustu životů... Kde se v takových lidech bere ta jistota, že jen oni vědí všechno nejlíp a jedině jejich názor je ten správný?

85098211
85098211
29.08.2023 5 z 5

(SPOILER) Jako vždy, když jde o tuto sérii, jsem nadšená! Kromě toho se mi tento třetí případ líbil určitě nejvíc a zajímalo mě, jak to všechno bude dál. Autorka zde - nejprve paralelně - rozvíjí dvě časové linie. A sice jednu, která začíná v roce 1923, a potom druhou ze současnosti, kdy probíhá vyšetřování násilné smrti malé sedmileté Sáry. No a vedle toho se Erika s Patrickem sžívají se svým malým miminkem Majou...
Případu se ujímá Patrick, ale je mu přidělený kolega Ernst, kterého z hloubi duše nesnáší, a má k tomu samozřejmě dobré důvody ;-). Po určité době ovšem dojde k útoku na další malé dítě a ještě později dokonce i na maličkou Maju. A vyšetřovatelům je hned jasné, že pachatelem musí být těžce duševně nemocný člověk... Souběžně k tomu autorka vypráví příběh kameníka a jeho pozdější ženy Agnes, který mne - jak musím přiznat, zaujal ještě mnohem víc. Po několika letech totiž dojde ke strašné události, při níž přijdou o život jak on, tak i jeho malí chlapci, čtyřletá dvojčata. Agnes poté odcestuje do Ameriky, kam se chtěli původně vydat jako rodina, aby tam žila svůj vlastní život...
Pokud jde o závěr knihy, už od začátku je jasné, že se obě časové linie propojí v jednu. Abych řekla pravdu, často jsem nechápala a nestačila žasnout, kde se v těch lidech vzalo tolik zla a nenávisti. Hlavně v Agnes, která pro mne osobně byla doslova ztělesněním vší špatnosti a byla mi tak odporná, že se mi z ní dělalo (skoro) nevolno od žaludku. Kameníka a jeho synků mi bylo nekonečně líto, a také poté, co jsem knihu odložila, jsem na jejich krutý osud nedokázala zapomenout... Kniha jako taková si ovšem plný počet zaslouží, autorka psát umí a tento případ byl opravdu strhující, i když svým způsobem zároveň dost nelidský. Ve finále ho ale definitivně doporučuji.

Danilla
Danilla
21.07.2023 5 z 5

(SPOILER) Fakt jsem moc ráda, že jsem tuto spisovatelku a její sérii s Erikou a Patrikem objevila. Kniha se perfektně četla a ač jsem tušila, jak to s popelem je, konec překvapil.

Lejdus
Lejdus
17.07.2023 5 z 5

Dalsi bomba autorky! Opravdu skvely pribeh. Kniha lze cist i oddelene od predchozich, ale nektere veci z minulosti je dobre vedet. Tesim se na dalsi "dil". Mozna jen prozradim, ze v zaveru knihy vlstne neni napsano "proc" k tomu vsemu muselo dojit. I kdyz se tam rozpitvavalo kdeco, mozna az moc zdlouhave. Posledni radky velmi napjate na dalsi pokracovani!

kristie
kristie
14.06.2023 5 z 5

V Kameníkovi se řeší těžká témata a tak čtení nebylo jednoduché. Jak jde o děti, není to nikdy lehké čtení. Nicméně i přes to nebo právě pro to, bylo těžké knihu odložit. Po tomto díle jsem definitivně lapena a rozhodně si přečtu celou sérii. Kromě samotného případu mě baví sledovat život Eriky a Patrika. Oceňuji i to, že jejich život se ubírá takovým tím běžným způsobem a autorka se v této dějové lince dotýká dalších témat, jako je nová role rodiče a že toto obecně radostné období vždy nemusí být jen zalité sluncem.

KK22
KK22
19.04.2023 5 z 5

(SPOILER) Třetí díl série a dle mého názoru zatím díl nejlepší. Že je v knize hodně postav a střídá se vždy vyprávění z pohledu každé postavy, to už jsem si zvykla a dokonce bych řekla, že díky tomu je kniha i zajímavější.
Když na konci knihy zazvoní u Eriky a Patrika doma telefon a zavolá Stockholmská policie (víc nebudu prozrazovat), nutí to čtenáře ihned sáhnout po čtvrtém dílu série. Už ho mám nachystaný, tak jsem zvědavá.

Janaves
Janaves
18.02.2023 5 z 5

Skvělá detektivka, doporučuji.

JaniMa
JaniMa
12.01.2023 4 z 5

Sérii čtu postupně a tohle byl dosud asi nejlepší díl. Vše fungovalo. Zápletka zajímavá, postavy propracované, ... přesto jsem při čtení neměla pocit, že držím v ruce výjimečnou detektivku. Chybělo mi něco, po čem bych řekla: WOW! Snad proto, že jsem tak nějak předem tušila vývoj? Nevím. Další knihu si ale přečtu ráda.

monte
monte
09.01.2023 5 z 5

Tak toto byl hodně povedený díl

jitka1585
jitka1585
04.01.2023 5 z 5

Za mě lepší díl než Kazatel.Kniha se mi moc líbila,zvlášť prolínání minulosti s přítomností a víc nebudu prozrazovat,jen že kniha stojí za přečtení.Jsem zvědavá na další díl.

mysce
mysce
29.07.2022 5 z 5

Patrik má plné ruce práce s případem úmrtí sedmileté holčičky Sáry a trápí ho i poporodní krize Eriky, která se přátelí s matkou zavražděného dítěte.
Při vyšetřování vychází najevo, že všichni ze Sářina okolí mají svá temná tajemství. Za idylickou fasádou se skrývá skutečnost plná sousedské a rodinné nenávisti, ubližování a deviací. Hlavní protagonisté prožívají své rozmanité osudy a je velmi zajímavé pozorovat, jak s nimi autorka pracuje a předkládá nám jejich psychologický vývoj.
V knize nahlížíme také do dávných časů, jejichž následky přetrvávají dodnes. Osobně mě fascinovala dějová linie odehrávající se v minulosti. Tomu říkám ďábelská bestie!
Vylíčení lásky a nenávisti dostává v příběhu hrůzyplnou podobu popisující vliv výchovy a její přenos z generace na generaci.
V závěru knihy se dějové linky přítomnosti a minulosti propojí a vedou k zajímavému až děsivému rozuzlení.
Jsem nadšená a vrhám se na další díl této skvělé série!

soukroma
soukroma
05.06.2022 3 z 5

(SPOILER) Typicky provázaný, vyvázaný, odvázaný (?) příběh z předminulého století vrcholící vraždou dítěte ve Fjällbace. Ten ústřední zločin není zrovna příjemný ani v detektivních thrillerech, navíc na osmiletém děvčátku byly shledávány další nepříjemné až destruktivní vlastnosti, což paradoxně bylo ještě horší než čistá miloučká oběť... V rodině bylo ale víc patogenů, jak se postupně odhalovalo až k jednomu opravdu zlovolnému zdroji. Krom toho ovšem autorka nechala rozehrát mnohem více krimi i psycho-příběhů (i čerstvě mateřských náročných zážitků) na malém městě (i policejní stanici).
Nepatří k mým oblíbeným švédským autorům, nevyhledávám její sérii, jen čas od času zkusím něco dalšího, staršího či novějšího. Jako obvykle se mi to jevilo předlouhé, překombinované, nevěrohodné, zůstalo mi vlastně hned po zavření knihy pár otázek proč a jak, takže nemohu hodnotit víc než průměr.