Anjeličkárka

Anjeličkárka https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/265854/bmid_anjelickarka-Clb-265854.jpg 4 948 200

Camilla Läckberg je jednou z najúspešnejších švédskych autoriek vo svojom žánri. Anjeličkárka, detektívka z románového cyklu o Patrikovi Hedströmovi, je jej najpredávanejšou knihou. Na Veľkú noc roku 1974 na ostrove Valö pri Fjällbacke došlo k tragédii: bez stopy zmizla rodina. V jedálni zostal slávnostne prestretý stôl, no všetci okrem ročnej dcérky Ebby sa stratili. O niekoľko rokov neskôr sa Ebba vracia na ostrov, do priestorov bývalého detského tábora, kde jej otec viedol internátnu školu. Spolu s manželom chcú budovu opraviť a otvoriť si v nej penzión. Len čo sa však pustia do renovácie, dom niekto podpáli. A keď v jedálni odstránia starú podlahu, pod parketami nájdu zaschnutú krv. Zdá sa, že tiene zla z minulosti teraz dopadajú na nich. Zo švédskeho originálu Camilla Läckberg: Änglamakerskan, ktorý vyšiel vo vydavateľstve Forum v Štokholme v roku 2011 preložila Mária Bratová.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Detektivky, krimi , Pro ženy

Vydáno: , Slovart (SK)
Originální název:

Änglamakerskan , 2011


více info...

petraj30
petraj30
08.12.2023 4 z 5

Další velmi zajímavý příběh. Jediné,co mě mrzí je, že jsem se nedozvěděla úplně všechno. Nějaké drobnosti budou mít dozvuky v příštím díle, ale něco ještě schází.
Možný spoiler.
Tentokrát se žádná vražda nekonala. Konala, ale jen v historické lince. Nebo to bylo jinak? Malá Ebba byla nalezena sama u svátečního stolu. Ale kam se poděla její rodina, se dozvídáme až o mnoho let později. Příběh se hlavně točil kolem vyšetřovatelů a jejich soukromého života, i to částečně souviselo se zmizením celé rodiny, a do všeho musí strkat nos Erika.
Každopádně jsem byla velmi překvapená, jak příběh skončil. Moc se mi to líbilo, i když to mělo hořkou pachuť.
P.S. Jestli někdy někoho zavraždím, přeji si aby vyšetřování vedla švédská policie. Na mě by určitě nepřišli. Kolikrát se divím, že přijdou na to ostatní.

kallisto
kallisto
07.10.2023 3 z 5

Docela slusna detektivka. Neoslni, neurazi. Konec mile prekvapivy a uceleny, dokonce me v jednom bodu i prekvapil. Slusne odvedena prace.


kolacky
kolacky
01.10.2023 4 z 5

Psychopatický vrah... a psychopatický vrah. Neměli to tentokrát Patrik a spol. jednoduché. Potěšila mě Paula. Nakonec i Mellberg, i když si pořád rád připočítává cizí zásluhy.

BaPe895
BaPe895
30.08.2023 4 z 5

Zajímavá kniha,jen mi trochu vadila Erika.

tami1
tami1
23.08.2023 5 z 5

Začátek komplikovaný spoustou postav, ale časem jsem se docela dobře zorientovala. Zajímavý starý případ, který se neodbytně prolíná s novým vyšetřováním. Střízlivé, uvěřitelné, lidské. Moc se mi to líbilo.

PS: Jen doufám že ve Švédsku mají v reálu o něco schopnější policii.

Vydra57
Vydra57
28.01.2023 2 z 5

Přečetla jsem, ale nenadchla mě. Příliš mnoho postav, vyvstávala ve mně pochybnost o schopnostech švédské policie, příliš mnoho logických a dějových kotrmelců. Znám lepší detektivky.

Hoxer
Hoxer
21.11.2022 4 z 5

Výborně napsaná knížka, která se zprvu velmi pomalu rozjíždí, ale zato posledních 100 stránek uteklo hned. V první polovině knihy mi přišla spíše zajímavá dějová linie okolo Dagmar. Ale postupně se příběh pětice generací děvčat (Helga, Dagmar, Laura, Inez, Ebba) rozzuzluje a zapadá do současné doby. Finální drama bylo peckózní. Avšak slabší mi zase přišel motiv původního vraha z roku 1976. Určitě výborná krimi kniha skvěle rozvíjející příběh našeho hrdiny Patrika.

Kanylka
Kanylka
11.10.2022 4 z 5

Tahle kniha mě bavila

mysce
mysce
23.09.2022 5 z 5

Andělíčkářka je chytrá, napínavá a dobře napsaná detektivka, kde se v různé časové ose odvíjí dva příběhy.
Kriminalista Patrik pracuje na velmi zajímavém případu, který má souvislost s minulostí. A nebyla by to jeho žena, spisovatelka Erika, kdyby se dávným tajemstvím nezačala zabývat na vlastní pěst.
Na sousední ostrov se po třiceti letech vrací mladá žena Ebba s manželem. Chtějí začít nový život, aby se po smrti syna dostali z těžké krize. Brzy se však stanou cílem žhářského útoku, čímž to ale nekončí. Někdo se pokusí Ebbu zastřelit. Souvisí to všechno se zmizením její rodiny?
Byla to více než zdařilá čtenářská jízda. Myslela jsem si, že vím. Na konci jsem zjistila, že nevím. S otevřenou pusou jsem zírala, co kde a jak se stalo. Takže oceňuji velké překvapení! Paráda za pět hvězdiček!

VeronikaZ
VeronikaZ
18.09.2022 4 z 5

V tomhle díle si autorka ukousla trochu moc velké sousto. Mnoho vedlejších postav a jejich načatých příběhů, které ale nestihla rozvést víc, i když by to byly příběhy určitě zajímavé.

veronika4001
veronika4001
05.09.2022 3 z 5

Mnoho postav, které sice mají různé osudy, ale přesto se mi vše smíchalo dohromady a já přestala vnímat rozdíly. Každý, resp. každá dvojice má svůj životní úděl a uplyne dost času na to, aby se kniha začala zaobírat tím, k čemu příběh směřuje. Ze začátku bych skoro řekla "mnoho lidí, ale žádný děj". To knize nepomáhá. Jakmile jsem se proklestila všemi jmény, začalo to být zajímavější.

adulik23
adulik23
24.08.2022 5 z 5

Tento diel sa mi veľmi páčil, dobre sa to čítalo, zaujímavý námet...

petgona
petgona
07.07.2022 5 z 5

Najprv som sa nevedela uplne zacitat, co mohlo byt sposobene aj tym, ze citat seriu od stredu moze byt trocha matuce, aj ked na seba jednotlive diely nenadvazuju. Kazdopadne, zo zaciatku ma dost vyrusovalo, ako vela postav tam bolo, na kazdej strane som sa zoznamila s niekym novym - ci uz to bol niekto zo stalej "posadky" alebo novych postav, predstavenych kvoli pribehu. Ale postupne, musim povedat, mi ten pretlak mien prestal prekazat, lebo pribeh ako taky, bol zaujimavy, velmi sa mi pacilo, ako to bolo cele pekne prepletene a ten zaver bol pre mna necakany a prekvapivy. Musim povedat, ze nakoniec som bola knihou velmi nadsena.

princesse
princesse
02.06.2022 4 z 5

Mě to opět bavilo. Zatím celá série. Každý z dílů má nějaké mouchy, takže nějaká hvězdička padne, ale celkově mě to moc baví. Zápletky skvělé i prolínání rodinného života do příběhů. Určitě sérii dokončím a doporučuji. Jsem spokojená.

mataj
mataj
05.05.2022 4 z 5

Příběhy celé série jsou velmi dobře vystavěny, sahají většinou do daleké minulosti a všechny vlákna se v závěru knihy spojí do zajímavého rozuzlení. Tyto odbočky ze současnosti umožňuji pochopit osudy a povahu postav a odhaluji motivy jejich jednání. V tomto díle se jedná o záhadu dávného zmizení jedné rodiny z ostrova Valö, kde tehdy byla internátní škola pro chlapce. Po letech se vrací jediná přeživší, která v té době měla rok a vypadá to, že se ji někdo snaží zabít.
Kniha čtivá i napínavá, zároveň ale musím říct, že hlavní postavy série, hlavně Erika, Patrik i Anna, mě pomalu ale jistě začínají svým chováním rozčilovat.

moudivlacek
moudivlacek
29.04.2022 3 z 5

Moc jsem se těšila na Eriku a Patricka, ale tenhle příběh byl pro mne takový zmatený. Hodně jmen, která se mi pletla, plno dějových linek, a i když se na konci protnou, bylo plno nevyřčeno doslova a plno událostí pro mne bylo matoucích. Každopádně Erika je přesně tou známou z minulých dílů, nikdy neposlechne Patricka, plete se do vyšetřování a dostává se do nebezpečných událostí. Překvapil mě mile policista Gösta, je vidět, že někdy nevidíme v člověku vše, co v něm je. Každopádně historická událost, události na internátní škole a soukromá událost Ebby byli na tuhle knihu dost. Stačilo by mi mnohem méně.
Ale i tak to nebylo špatné. Jsem zvědavá na další díl. A hlavně na dvojici Anny a Dana.

Fazolecek
Fazolecek
10.04.2022 5 z 5

Paráda. Tuhle sérii je potřeba číst postupně od prvního dílu. Budete tak mít přehled o tom kdo je kdo a zvyknete si na skoky v časových liniích. Kniha byla perfektně promyšlená a vše do sebe zapadlo. Líbila se mi, bavila mě a nic mi v ní nechybělo 5*

Péťa1950
Péťa1950
27.02.2022 4 z 5

Ze začátku trochu zmatek v postavách. Postupně se vše spojilo v zajímavý konec. Všechny postavy měly své místo. Sérii čtu na přeskáčku podle dostupnosti v knihovně, ale nevadí. Tato kniha je ze čtyř, které jsem četla, nejlepší. Doporučuji.

Prateri
Prateri
18.01.2022 3 z 5

Tři hvězdičky jsem dala, začátek mě i trochu nudil, ztrácela jsem se ve jménech i příbězích jmenovaných. Asi to bude tím, že jsem měla ve čtení velké prodlevy, no a pak jsem zapomínala kdo je kdo a s kým. Ale pak to jelo, nudu vystřídalo napětí a osoby se mi už nepletly. Konec se mi nabízel jiný, než nabídly poslední stránky knihy. Ale ano, dobré to bylo (jak ve škole - na trojku).

munka
munka
04.01.2022 4 z 5

Tri dejové línie dali zabrať, ale je to Läckberg tak som si na to už zvykla. Napínavý príbeh a prekvapujúce zvraty. Teším sa na ďalšiu knihu.