Čarodějnice

Čarodějnice https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/371883/bmid_carodejnice-PlT-371883.jpg 4 607 162

Ze statku nedaleko Fjällbacky zmizí za bílého dne čtyřletá Linnea. Na povrch vyplouvají tragické vzpomínky, před třiceti lety totiž ze stejného statku zmizela malá holčička, kterou později našli zavražděnou. Tehdy byly za její smrt odsouzeny dvě třináctileté kamarádky, vzhledem k věku však unikly vězení. Jedna z nich vede tichý život v městečku. Druhá se poprvé od dávné tragédie vrací do Fjällbacky, nyní jako slavná herečka, která zde má natáčet film o Ingrid Bergmanové. Obyvatelé Fjällbacky se zapojí do pátrání a nakonec Linneu najdou u jezírka v lese, na stejném místě, kde byla nalezena i první ztracená dívka. Městečkem se šíří strach. Jsou snad i další děti v ohrožení? Patrik Hedström navzdory počátečním pochybnostem začne s kolegy vyšetřovat, jestli není mezi oběma případy nějaká souvislost. Pomáhá jim Erika Falcková, která o dávné vraždě už dlouho shromažďuje materiály pro novou knihu. Vyšetřování otevírá mnohé staré rány a začíná hon na čarodějnice, který přinese strašlivé následky…... celý text

Žánr:
Literatura světová , Detektivky, krimi , Pro ženy

Vydáno: , Motto
Originální název:

Häxan , 2017


více info...

Přidat komentář

Simi
27.01.2024 5 z 5

Velmi drsný příběh odehrávající se ve třech časových liniích, i když jedna, ta současná, je hlavní a nejrozsáhlejší. Druhé dvě pouze příběh doplňují. Příběh není jen o dvou podobných vraždách malých holčiček, ale také o aktuálních otázkách. Přistěhovalectví, výchova dětí a mentální zdraví společnosti. I pro mne je děsivé, když ten, kdo způsobil smrt nevinného vyvolává velký soucit. Možná si jednou konečně uvědomíme, že zdraví nejenom téhle planety, ale hlavně lidí na ní je ohroženo ze samotné podstaty lidství, kdy se to -vím, co je dobré, vím, co je špatné, nevím, jak to vím, ale vím to máloplatné - vytrácí v nepřeberném množství informací a produkovaných názorů všeho druhu. A jak si pak mají vybrat děti, slabí nebo ti, kteří ztratili cestu. Jak vidíte - žádný spoiler, ale k hlubokému zamyšlení mě tato kniha přivedla. Každopádně, celou sérii doporučuji. Jen legálně koupená elektronická verze knihy tedy kvalitativně pokulhává.

petraj30
26.01.2024 3 z 5

To byl hodně tvrdý oříšek. Moc stránek, moc příběhů, moc všeho. Chtělo by to zredukovat. Historická linka ze 17. století. byla podle mě zbytečná, stejně jako název knihy.
Možný spoiler: Příběhy, kde umírají malé děti nejsou zrovna lehké čtení. Na vraha jsem nepřišla. Ale nemusela si z toho dělat těžkou hlavu, protože policie dlouhou dobu taky ne. Některé pasáže byly složitě a nevěrohodně popisované a někdy jsem nevěděla která bije, protože se pořád někam v minulosti vraceli a začala mi splývat všechna jména. A na závěr...velké bum.
S přibývajícími díly vidím čím dál větší neschopnost policie vyřešit zdárně jakýkoliv případ. Doufám, že ta neschopnost je psaná jen na papíře. Kdyby švédská policie tak před deseti patnácti lety dělala co měla, tak by dnešní policejní stanici zvládl Mellberg sám.
Mně se to celkem líbilo, až na nějaké nesrovnalosti. Teď mi nezbývá, než čekat na další díl Pat a Mat.


kalache
25.01.2024 4 z 5

...Kolem osmé se převlékla do noční košile,vyčistila si zuby a pak jsem jí přečetla pohádku. Četla jsem možná půl hodiny? Její oblíbenou knížku, tu o krtkovi, co se mu někdo vykakal na hlavu."
To snad je špatný překlad!!!!

moudivlacek
04.01.2024 4 z 5

Po dlouhé době jsem zase četla příběh této série. Na konci jsem brečela a za slzy se nestydím.
Už podle názvu je to příběh z dávné minulosti o "čarodějnici" a jejím procesu. Pak také příběh podivné vraždy malé holčičky, kterou prý zabily 13leté dívky. A příběh vraždy malé holčičky dnes! Je tu ale otázka rasismu ve Švédsku ohledně uprchlíků, rovněž i šikany mezi dětmi. Rovněž utajovaná láska a zakázaná.
Je tu toho dost. Dost bolesti a nenávisti, ale i nečekané pomoci a solidarity. Prostě emocí až nad hlavu.

Knižní střípky
17.12.2023 5 z 5

Strašně moc ráda jsem se vrátila do jedné z nejlepších thrillerových sérií, které mám rozečtené. Ještě větší radost mám, že mám k dispozici aktuálně nejnovější díl a tou je Kukačka. Ideálně bych poprosila ji co nejdříve namluvit.

Butterfly340
04.12.2023 2 z 5

Od autorky už jsem několik knih četla (vlastně by se i dalo říct, že téměř všechny už mám přečtené) a na Čarodějnici jsem se upřímně těšila. Bohužel ta má očekávání rozhodně nesplnila a zatím je to pro mě autorčina nejhorší kniha...

Problém je především množství témat, která se v knize řeší. Kromě vyšetřování vraždy Linnei, vzpomínání na vraždu Stelly a současný život tehdejších domnělých pachatelek, tak můžeme v knize nalézt historický exkurz do čarodějnických procesů, problematiku imigrantů, šikanu v dětském kolektivu a mnoho dalšího. Každému z těchto témat je věnována slušná porce stránek a výsledkem je, že kniha váží asi tunu. Plus, mínus. Přitom by to nebylo nutné. Všechno to tam je, jen aby to tam bylo, hlavní děj to nikam neposouvá a ani s ním nesouvisí. To mi přijde úplně absurdní.

Další, co se klidně mohlo vyškrtat a bez čeho by se kniha jistojistě obešla, jsou ty patetické kecy, které tvoří až neprostupný marast. Všichni vzdychají, jak je vražda holčičky strašná, jak jsou unavení, ale tohle přece musí dovést do zdárného konce! No a vzdychají takhle celých 650 stran. To kdyby náhodou někdo zapomněl na to, jak hrozně současný případ snáší.

S tím souvisí i to, že většina postav je jak přes kopírák. Protože vedou ty stejné řeči. Takže rozlišit od sebe třeba Martina a Patricka, to je nadlidský úkol.
Jediný, kdo z toho vyčuhuje, je Mellberg. Ten sice má občas idiotský nápady a není nejostřejší pastelka v penále, ale aspoň má nějakou osobnost a jako postava se vyvíjí. V tomhle ohledu jsem si ho oblíbila.

Kdyby kniha byla o polovinu tenčí, absolutně nic by se nestalo. Takže tak.

kolacky
03.10.2023 4 z 5

Pěkně zamotaný příběh. Vlastně tři. A v každém je hodně smutku. Jen jsem ráda, že hlavní hrdinové, tj. Erika a spol., jsou spolu a spokojení.

Teraesa
01.10.2023 5 z 5

Toto bude možno trochu dlhší review, než zvyknem písať.

V prvom rade, asi sa snáď ani nemusíme baviť o tom, že zápletku a hlavnú líniu príbehu autorka majstrovsky zvládla. Malo to aj napätie, náboj, aj rozumné rozuzlenie (ktoré som však aj tak nečakala. Vlastne nemala som ani šajnu, kto by mohol byť páchateľom). Zo začiatku sa mi kniha čítala ťažšie, a to najmä kvôli množstvu postavám, keďže som predtým nečítala ani jednu knihu z tejto série. To však, konieckoncov, vôbec nevadilo. Od polovičky knihy som ju nedokázala pustiť z ruky, musela som dočítať do konca.

Chcem však pozdvihnúť ďalšie veci, ktoré ma nenechali chladnou. V prvom rade veľmi oceňujem to, že napriek tomu, koľko dejových línií sme v príbehu sledovali, dávalo to zmysel a úžasne sa to dopĺňalo. Najviac však chcem ospievať to, ako autorka dokázala v žánrovo krimi knihe dať do popredia problematiku imigrantov.

Napätie sa vtedy dalo krájať, a veľmi som prežívala s postavami, ktoré boli nespravodlivo obviňované len kvôli tomu, že majú iný rasový pôvod, a len hľadajú miesto na zemi, kde by mohli nadobudnúť stratený pokoj. Zopárkrát mi aj vyšla slza, a stále sa to dotýkalo práve tejto dejovej linky.

Najviac ma však oslovila časť, kedy jedna postava hovorí o tom, že otvorená nenávisť je oveľa ľahšie zvládnuteľná, ako keď navonok ich berú za svojich, no v skutočnosti nimi opovrhujú. Lebo je ľahšie vyhnúť sa otvorenému rasismu, dá sa to zďaleka obísť, ale nikdy nevieš, či tento človek, ktorý okolo teba prechádza na ulici a naoko ťa toleruje, usmieva sa na teba, tak či práve on ti v kritickej situácii neprebodne chrbát. A je to pravda. Myslela som si, že len na Slovensku to tak je, že sme 'zadubení' a nedôverčiví (kvôli mnohým faktorom, ktoré tu však nebudem rozoberať), a preto ma prekvapilo, keď autorka tak píše o svojich krajanoch, ktorí sú v našich očiach braní ako pokrokoví. Samozrejme, je nesprávne generalizovať, ako v každej problematike, a veď aj to bolo spomenuté práve v knižke.

Preto Camille patrí jedno veľké wau. Lebo spojila témy, o ktorých by som si v živote nepovedala, že sa budú takto vážne riešiť v krimi ladenej knihe. Nemôžem ohodnotiť inak ako všetkými dostupnými hviezdičkami.

petunkav
24.06.2023 5 z 5

Skvělá.....
Víc asi není třeba psát.
Jen je mi líto, že už mám přečtené všechny díly s Erikou a Patrikem.

ninano
01.01.2023 4 z 5

Zajímavá detektivka, i když první polovina je trochu rozvláčná.

mysce
04.10.2022 5 z 5

Bohatě zalidněný příběh zahrnuje různé časové úrovně, které se vzájemně prolínají, a my cítíme jistou souvislost. Děj odkrývá ohavné zlo, vrstvu po vrstvě. Středověký hon na čarodějnice je paralelou s bezdůvodným honem, nejen na uprchlíky.
Po nalezení mrtvé holčičky to v poklidném městečku vře a tým detektivů z Tanumshede usilovně hledá pravdu… ale nepravd je tolik!
V některých chvílích jsem napětím ani nedýchala. Tenhle příběh mě opravdu dostal, přemýšlela jsem o něm, i když jsem nečetla. Co všechno ovlivňuje naší psychiku, co z nás dělá manipulovatelné stádo a co zoufalé vrahy, kteří touží pomstít se celému světu.
Hrůzné události, rasismus, slepou nenávist a šikanu jsem rozdýchávala hlavně díky odskokům do soukromí Eriky s Patrikem a ostatních hrdinů z policejní stanice. Tyto osobní příběhy byly příjemně oddechové chvilky mezi intenzivně napínavým vyšetřováním.
Hodně těžce mě zasáhl osud Jessie a Sama.
Moc dobře napsáno. Na posledních několika stránkách jsem měla slzy v očích :)
Takže za mě plný počet bodů. Klidně bych i přidala. Super!

Adush
20.09.2022 5 z 5

Knihu jsem četla na doporučení kolegyně, dosud jsem žádnou knihu ze série nečetla, takže jsem se občas na začátku ztrácela ve skocích mezi postavami. Postupně jsem si zvykla a bavilo mě sledovat kromě hlavního příběhu také "problémy" všech postav. Nejvíc mě bavila linka ze 17. století, která byla hodně vypjatá. Celkově mě kniha bavila, i přes počáteční potíže s orientací.
Doufám, že třeba časem dojde i na jiné knihy v sérii.

Ignis
31.08.2022 3 z 5

No tak kdyby ta knížka byla o půlku nebo aspoň o třetinu kratší, nic by se nestalo. Problém mi to dělalo hlavně na začátku, zčásti i tím, že jak anotace slibuje hon na čarodějnice, člověk čeká kdy to začne jít do kopru a to očekávání je horší než když to už začne. Protože když to začne, už jsem to nečetla po kouskách, ale přečetla to téměř na jeden zátah.
Historická linka mě bavila, tedy jestli se to tak dá říct, jen to propojení na konci mohlo být trochu detailnější.

Evišťátko
01.03.2022 4 z 5

Nebylo to špatné,ale po přečtení celé série jsem u posledního příběhu nabývala dojmu,že už začíná být děj příliš monotónní

RADIN
16.01.2022 3 z 5

Ten záver som čakal trošku lepší.

zazvorka
24.12.2021 2 z 5

Od Princezny k Čarodějnici - co jsem tedy čekala? Zdá se, že si rozhodně více potrpím na princezny, čarodějnice mne zklamala. Historická linka zbytečná, její přínos pro knihu pochybný, mohla se alespoň obejít bez onikání. Hlavní chudinka Elin moc sympatická nebyla a při čtení knihy není ani zřejmé, proč tam Elinin příběh vlastně je. V závěru jakési pojítko objeví, ale dle mého názoru autorka klidně mohla Elin a spol. vynechat, krutých osudů do knihy zapracovala dostatek i bez kladiva na čarodějnice. Jeden pozitivní prvek jsem si u knihy ale našla - není mi líto, že série končí. Už minulý díl mne nenadchl, tento příběh jsem dočetla jen z potřeby uzavřít sérii. Ufff, hotovo

Kubajzz
29.11.2021 5 z 5

Poutavý příběh, který se dobře četl. Pěkně propracované dějové linie, a téma přistěhovalců je stále aktuální. Doporučuji

Ďobi-1968
25.10.2021 3 z 5

Dobrá krimoška až na tu propagaci uprchlíků a LGBTQ+
Evropa je maličká a neni v našich silách zachránit a uživit miliardy uprchlíků z celého světa. Z rodného listu zmizelo jméno otce a matky.To jsou jen začátky konce naší civilizace kterou stovky let budovali naší dědové.

rekon
18.10.2021 4 z 5

Knihy od Camily mám moc ráda, vím, co od ní očekávat. Příběh to byl velmi poutavý, jen ta linie do historie tam být nemusela. A přeskakování mezi příběhem Stelly a současností mohlo být lépe odděleno. Méně je někdy více...

Sumatrae
11.10.2021 4 z 5

Musím říct, že oproti předešlé knize, kterou jsem od autorky četla (Zlatá klec), se mi tato líbila mnohem více Líbily se mi všechny dějové linie, i když ta s přistěhovalci mě bavila nejméně Krásně vše na konci do sebe zapadne, sice jsem vrahy uhadla ještě dříve než byli odhalení, ale příčiny byly zajímavé Jen mi teda pak už ke konci knihy vadilo opakovane "něco mi na tom nesedělo, ale neviděla jsem co..." v mnoha podobách... Celkový dojem z knihy je dobrý, i když místy se mi to zdálo už trošičku prekombinovane