Eragon
Odkaz Dračích jazdcov série
Jeden chlapec, jeden drak, jedno dobrodružstvo. Prvý diel série Odkaz Dračích jazdcov. Fantasy bestseller Eragon z pera pätnásťročného Christophera Paoliniho, ktorý nadchol milióny čitateľov po celom svete. Rozpráva príbeh chudobného farmárskeho chlapca, ktorý nájde v Dračích horách modrý kameň. Z neho sa vyliahne dračie mláďa Zafira a spolu sa vydajú na nebezpečnú cestu Kráľovstvom ovládaným kráľom, ktorého zlo nepozná hraníc. Dokáže Eragon naplniť svoje predurčenie a prevziať bremeno legendárnych Dračích jazdcov? Osud krajiny možno leží práve v jeho rukách...... celý text
Originální název: Eragon, 2002
Komentáře knihy Eragon
Nejsem čtenář fantasy a ani tohle nebylo nic pro mě. Začátek mě ještě docela bavil, ale to střídání putování a bojů už mě nudilo. Po dalším díle už nesáhnu.
Eragon je přesně ten typ fantasy, který zůstane dlouho „pod kůží". Nejen kvůli Safiře, ale kvůli tomu, jak Paolini staví vztah jezdec × drak jako srdce příběhu. Z farmářského chlapce se pomalu stává dračí jezdec a jediná naděje tamního světa. Jeho postava je skvělá a ne proto, že by byl vyvoleným bez vlastních vad, ale proto, že se musí učit, selhává a znova vstává. Mentor Brom dodává příběhu hloubku, a magie v tomto světě má svá pravidla i cenu. A i když je příběh klasicky vystavěný jako „hrdinská cesta“, funguje s takovým nasazením a čistotou, že jsem si ji užila od první prasklinky na vejci až po poslední úder meče.
Škoda, že jsem knihu nečetla před 20 lety, když jsem ji dostala. Tehdy bych byla asi nadšená. Teď už jsem vnímala spoustu hluchých a zbytečných míst. Poslední třetina byla skoro nekonečná a musím přiznat, že několikrát jsem utrousila: "To je ale blbec" :-). Nicméně si uvědomuji že v 16 letech prostě děláme unáhlená rozhodnutí a chyby.
Oceňuji dobře vystavěný příběh, zvraty, napětí a celkové dobrodružství. Za věk autora přidávám půl hvězdičky.
P.S. Inspirace Pánem prstenů zde vnímám na mnoha, mnoha stránkách :-). V každém případě doporučuji ke čtení každému, kdo má rád draky, elfy, trpaslíky, kouzelné bytosti, Tolkiena, napětí, kouzla a tajemství.
Bohužel asi nic pro mne, většina dialogů a děje mne nudila. Ale dle ostatních komentářů jsem spíše v menšině :) oblíbenou postavou je pro mě Solembum
Tahle kniha mne oslovila hned několikrát. Napsal ji v tu dobu šestnáctiletý mladík a je opravdu rozmyšlená. Dodnes mne překvapuje jak je zde příběh rozpracovaný s jasnou vizí dalších dílů. Velmi propracovaný svět, politika zde i příběh samotný. Jistě, dá se velmi snadno říct, že se autor inspiroval až příliš u Tolkiena. Avšak Tolkien zase v severských mýtech a také mu to bylo vytýkáno. Pro mne byla kniha v prvním vydání před lety jako malý zázrak. Nyní jsem ji poslouchala coby audioknihu a užívala si ji možná ještě víc. Oceňuji jak autor dokáže nenásilně a často poutavě popisovat celkem nudné postupy. Má příjemný rozvitý styl psaní a tím je vyprávění bohatší a fantazie tak nějak lépe vykresluje co autor píše.
Mě se to celkem libylo, ikdyž to je dlouhý a nekdy sem se ztratil. Ale ten drak byl super a taky jak mezi sebou mluvili v hlavě. Bylo to napínavý a některý boje byli fakt hustý. Ale někdy sem se nudil, protože tam bylo moc popisu hor a lesa. Myslim že pro někoho kdo má rád fantazy je to pecka, pro mě tak napůl.
Hodnocení:
Dal bych tomu tak 3 z 5
Skvělý úvod do hezké knižní série. Klasické fantasy se všemi prvky co má mít, zajímavou zápletkou, napínavým dějem a soubojem dobra a zla. Klobouk dolů, když si uvědomím, že to autor začal psát v 15 letech.
Eragon je první kniha ze ságy Odkaz Dračích jezdců, která vás přivede do bájné Alagaësie a vezme vás na výlet do fantasy světa ve stylu Tolkiena. Ano, příběh je “šablonovitý” - srovnatelný s řadou jiných fantasy příběhů, kdy se z obyčejného mladíka stane hrdina. Právě tak se totiž v této knize obyčejný chlapec Eragon z údolí Palancar stane bojovníkem, poté Dračím jezdcem, který se vydá do Beorských hor za svým osudem. Po cestě překonává nejrůznější překážky, bojuje s ohavnými urgaly, ztrácí své blízké i přátele, ale zároveň nachází nové přátele mezi lidmi, draky, elfy nebo trpaslíky.
Knihu jsem poprvé četla už dávno a úplně si ji nepamatovala. Tentokrát jsem se k ní vrátila, abych si oživila osoby, akce a místa a mohla si poté plnohodnotně přečíst poslední díl série Murtagh. A třebaže od mého “poprvé” uplynula řada let a kniha je primárně určena mladým čtenářům, užívala jsem si čtení i tentokrát. Příběh je napsaný svižně, čtivě, má sympatické hrdiny, je akční, se zajímavým světem, takže je těžké uvěřit, že tak poutavé vyprávění napsal autor teprve ve svých patnácti.
Stručně: čtivé, akční, pohádkové
Eragona jsem četla poprvé jako malá. Byla to má první delší knížka, a přesto jsem jí zhltla během snad... dvou dnů? Nedávno jsem ji četla znovu a i když už to nebylo tak úplně ono - asi jsem už někde jinde a nostalgie nestačila - stejně nemůžu uvěřit, v kolika letech to dílo Christpher Paolini napsal! Jen za to samo o sobě bych dala hvězdiček pět, ale v kontrastu mých dalších hodnocení by to asi nebylo úplně fér.
Poprvé jsem k Eragonovi přišel u svého kámoše. Poslouchal všechny díly na audioknize, ale i přesto se stal na Eragona odborník. Leccos jsem od něho pochopil, ale spoustu věcem jsem nerozuměl. Štvalo mě to a tak jsem si řekl: «Dost tajnustkáření Jájo, je načase vyjít s pravdou ven!» Když jsem přišel do knihovny a tu knihu uviděl řekl jsem si, « Tohle potrvá měsíce» Eragona jsem měl přečteného za týden a to ne kvůli mé rychlosti, ale protože od něho nešlo odlepit oči. Děj vtáhne člověka hned na začátku a už ho nepustí. Eragon byl plný tajemství, zvratů a děsivých elementů. Nechyběla ani láska a špetka humoru. Doporučuji všem kteří rádi ocení kvalitní fantasy.
Kniha Eragon, prvý diel série Odkaz Dračích jazdcov, je ideálnym úvodom do fantasy sveta Alagaësie. Autor ju napísal veľmi čtivým štýlom, ktorý vás okamžite vtiahne do deja. Príbeh je priamočiary a Christopher Paolini sa zbytočne nezdržuje vedľajšími dejovými linkami. Vďaka tomu je tempo príjemne svižné a dobrodružné.
Postavy sú napísané pútavo, no najviac spomedzi nich pre mňa vyniká Murtagh. Jeho tajomná, vyspelá a stručná povaha je pre mňa lákavá a dodáva príbehu na napätí. Knihe veľmi prospieva aj postava Arya, ktorá posúva dej dopredu a motivovalo ma, aby som sa pustila do ďalších dielov a zistila, čo sa s ňou stane. Aj keď Eragon spočiatku pôsobí ako typický fantasy hrdina, ku koncu knihy sa začína meniť a jeho premýšľavosť pôsobí zaujímavo.
Aj keď je začiatok knihy trochu pomalší a človek sa môže spočiatku strácať, keď Eragon nájde dračie vajce, príbeh naberie na obrátkach. Čitateľ sa do deja dostane naplno a vzhľadom na menší počet strán sa dá kniha prečítať veľmi rýchlo.
Celkové zhodnotenie: Kniha je skvelým začiatkom fantasy série, ktorá sľubuje napínavý príbeh. Jej sila spočíva v čtivosti, priamočiarom deji a zaujímavých postavách, ktoré si okamžite obľúbite.
Eragon je prostě srdcovka.
Nejdřív jsem si myslel že to bude nuda, ale pak...
Doporučuji milovníkům kouzel, protože kouzla tam jsou hodně propracovaná, a taky draků.
Kdo by neznal tuhle knihu???
No fakt, série Odkaz Dračích jezdců je prostě světoznámá topovka! Se školou jsme byli na výletě, a když jsme se stavili ve velkém obchodě, já hned musela do knihkupectví! A narazila jsem tam právě na Eragona. Tak jsem se rozhodla, že si ho prostě musím koupit.
A teď už konečně můj názor! :D
Takže... Rozhodně jsem pochopila, proč je tato kniha tak oblíbená. ;)))
Je to prostě taková ta 'klasika'. Spousta magie, středověku a... draků!
Proč jsem strhla půl hvězdičky???
No... Řekněme, že na můj vkus kniha nebyla tak 'nabitá'. Prostě mi tam chyběla ta akce. Ale to je jen můj názor!
Musím ale přiznat, že si myslím, že další díly budou určitě ještě lepší! Tohle byl prostě jen takový 'rozjezd', start, po kterém se dějová linie příběhu rozjede na plné obrátky! ;))
Takže doporučuji! Pro milovníky fantasy a draků geniální!
Další z knížek, kterou mi ke čtení doporučil vnuk. Vždy mi poradil dobře a bylo tomu tak i tentokrát.
První díl ze série Odkaz Dračích jezdců začíná příběhem obyčejného chlapce Eragona, o kterého se stará jeho strýc Gero na malém hospodářství. Matka Eragona kamsi zmizela a otec je neznámý. Vše se začne měnit nálezem záhadného modrého kamene. Když vyjde najevo, co vlastně tento kámen je a kdo stojí o to získat jej za každou cenu, Eragon se musí vydat na dlouhou cestu, během které mu jde doslova o život.
Ještě více než postava Eragona mne bavila postava záhadného Murtagha. Netuším, co se od něj dá očekávat, i když v tomto dílu pomáhal Eragonovi. Proto už se těším na další díly. A snad vyjde najevo, kdo byli rodiče Eragona a také minulost jeho "učitele" Broma.
Eragon je srdcovka a povinná četba pro snílky s velkou a barevnou fantazií. Paolini je výborný vypravěč.
Četla jsem po přečtení série Empyreum,takže jsem musela zahodit všechny pocity a snažit se nesrovnávat. Eragon je krásná pohádka, z které ovšem ne málo spisovatelů čerpalo. Například dorozumívání se jezdce s drakem je krásně okopírováno právě do série Empyreum. Eragon se nedá srovnávat s žádnou novější dračí knihou. Protože tohle byl startovní výstřel pro všechny dračí knihy,které přišly potom. Příběh je to krásný a jsem opravdu zvědavá na zbylé knihy.
Když jsem to četla poprvé, což bylo asi před pěti sty lety, absolutně mě to nebavilo a ani jsem to nedokázala dočíst. No, ale teď jsem na to narazila v knihovně (akorát že v ilustrovaném vydání) a tak jsem si řekla že si to prostě musím přečíst. Třeba jsem k tomu jen potřebovala trochu dozrát.
A asi to byla pravda. Lidi, je to naprosto BOZII!
Nemohla jsem se odtrhnout, na ty ilustrace jsem zírala hodiny a brečela přitom že nemám taky svého draka.
Jestli váháte, neposlouchejte ty, co říkají že to vypadá tak jak to vypadá když to napsal náctiletý kluk.
Je to fakt bomba a já celým srdcem i duší obdivuju Christophera za to jakou uzasnost napsal.
Thank u...
(srdicko)
Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:
draci elfové magie, kouzla zfilmováno dospívání pro dospívající mládež (young adult) fantasy hrdinská fantasyChristopher Paolini také napsal(a)
| 2004 | Eragon |
| 2012 | Inheritance |
| 2006 | Eldest |
| 2020 | Spát v moři hvězd. Kniha I. |
| 2009 | Brisingr |

89 %
77 %

Drakův dech zde voní dobrodružstvím tak přesvědčivě, že i ten největší skeptik by si s chutí sáhl na meč, i kdyby jen kvůli té epické jízdě mezi nebem a zemí. Když fantasy dostane šmrnc, který neztratí jiskru ani při druhém čtení, je jasné, že si zaslouží obdiv i od těch, kdo už si zažili stovky podobných výprav. Čtení tady není jen únikem, ale spíš pozvánkou do světa, kde se snoubí odvaha, přátelství a nečekané zvraty v míře tak akorát, aby člověk nevěděl, jestli má zůstat na místě nebo rovnou skočit do nejbližšího ohně. Humor s lehkým nadhledem udrží zájem i tehdy, když to kolem začíná vypadat, že dračí jazyk nebude mít dost žhavosti. Perfektní mix, co se neptá na věk ani zkušenosti, protože co může být lepší než pořádná dávka magie s špetkou ironie? Vzrušující, svěží a přesně tak dobrodružné, jak si to představujete, když slyšíte slovo "epický". Když přijde řeč na fantasy, tady najdete jeden z těch kousků, co nechcete dát z ruky a přitom se u toho i dobře pobavit.