Epistola in carcere et vinculis

Epistola in carcere et vinculis https://www.databazeknih.cz/img/books/31_/314466/mid_epistola-in-carcere-et-vinculis-glA-314466.png 4 16 4

Epistola: In Carcere et Vinculis – „Dopis: ve vězení a v řetězech“ je dopisem z vězení v Readingu adresovaný autorovu příteli. Jde o prozaickou báseň, v níž Wilde bilancuje celý svůj dosavadní život.

Literatura světová Biografie a memoáry
Vydáno: , Rudolf Škeřík
Originální název:

Epistola: In Carcere et Vinculis – Letter: In Prison and in Chains , 1897


více info...

Přidat komentář

sika444
28.03.2024 5 z 5

Kniha ukazuje, jak velká duch Oscar Wilde byl, navzdory jeho slabosti, vinou níž se nedokázal odpoutat od Bosieho. Čteme zde nejen biografii tohoto divného přátelství, ale také skvělé Wildeovy postřehy o přátelství, umění, náboženství a lidské duši.
Zajímavá je věta, která se zde třikrát opakuje: "Největší neřest je mělkost."
A pak je tu pojednání o Kristu, které je opravdu podnětné: "K duchaprázdným, neživotným, mechanickým systémům, které s lidmi nakládají tak, jako kdyby šlo o věci, a proto s jedním nakládají jako s druhým, neznal Kristus shovívavosti; pro něho nebylo zákonů; byly pouze výjimky, jako kdyby kterýkoli člověk nebo kterákoli věc byly na světě jedinečné."
Tento citát ukazuje hloubku porozumění Kristu, která je navíc tak skvěle vystižena! Kniha rozhodně stojí za přečtení.

Ereandil
05.10.2020 5 z 5

Tahle knížka se mi nečetla zrovna lehce, protože O. Wilde patří mezi ty, kteří mě v životě nejvíc ovlivnili, takže číst zápisky z jeho nejtěžších chvil nebylo právě příjemné. Také mám trochu problém s tím číst něco, co O. Wilde nezamýšlel jako umělecké dílo. Je to ale zajímavá sonda do jeho myšlení, dokresluje Wildeovu povahu a životní příběh, který je ve školách bohužel (jako téměř všechno) podáván dost zkratkovitě a A. Douglas je v něm pojímán naprosto nezaslouženě jako jakási Wildeova múza.


Alex_Jura
08.12.2018 5 z 5

Mám doma vydání z roku 33, s grafickou úpravou od Toyen. Skvost na pohled, omak (nádherný, kvalitní papír)... a ten text... nadčasový, moudrý a velmi, velmi poučný.

Veveruška1992
13.06.2016 5 z 5

Dočetla jsem téměř bez dechu a cítím se nesmírně obohaceně, zároveň však bylo čtení něčeho tak krásného a intimního doprovázeno z mé strany nutně pocitem svatokrádeže.....Oscara Wildea a jeho dílo miluji a obdivuji již od prvního čtenářského setkání (byl to, pokud se nepletu, Šťastný princ, ležela jsem jako malé dítě v nemocnici a tato knížka ukořistěná v tamní skromné knihovničce na mě zanechala nesmazatelný dojem), však teprve po přečtení této Epistoly a dalšího nádherného díla De profundis, v nichž jde Oscar takzvaně až na dřeň, poctivě a statečně se vyznává a bilancuje sám se sebou a se svým bolavým srdcem, naprosto nezastírá sám před sebou svou vlastní vinu a nezavírá oči před skutečností, jak mu někteří radili, naopak se snaží ze své zkušenosti vyjít nový a posílený, obrozený a lepší....tak tedy teprve po přečtení těchto děl mám pocit že mi bylo dovoleno ho lépe poznat, potvrdit si to, co člověk cítil v náznacích už před tím, ale teď to bylo zbaveno nánosu vší módnosti a poplatnosti společnosti, vší povrchnosti....že má co dočinění s nesmírně inteligentním, jedinečným a krásným člověkem, schopným promýšlet věci tak jako málokdo, s velkým srdcem a jemnou uměleckou duší, s člověkem, který nemá zapotřebí lhát sám sobě, ani ostatním, je unaven pokrytectvím a "morálkou"....Myslím, že je tato dvě díla jsou nutností pro každého, kdo chce poznat, kam Oscar Wilde dospěl, jako člověk a umělec, a že patří k tomu nejkrásnějšímu a nejživotnějšímu, co vůbec napsal.....Zajímalo by mě, zda se tato krásná Epistola vůbec adresáta dotkla, mám obavu, že nikoliv.....
Last but not least musím ocenit krásné úvahy o Ježíši Kristu, které se mne neskutečně dotkly, jelikož do velké míry souzní s mým vlastním náhledem na tuto osobnost.....