Encyklopedie řecko-baktrijských a indo-řeckých panovníků z pohledu jejich mincí

Encyklopedie řecko-baktrijských a indo-řeckých panovníků z pohledu jejich mincí https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/193155/encyklopedie-recko-baktrijskych-a-i-193155.jpg 5 2 1

Historie a katalog Řecko-Batrijských a Indo-Řeckých mincí, stručný popis, metrologické údaje. Autor knihy je přední český numismatik a předseda České numismatické společnosti Michal Mašek

Žánr:
Literatura naučná , Historie

Vydáno: , Libri
více info...

Přidat komentář

martin č.
07.02.2022 5 z 5

Knížka o řeckých panovnících 3.-1. století př. n.l. a jejich mincích (což jsou umělecky jedny z nejkrásnějších, co kdy kde vznikaly) z tajemné oblasti dnešního Afganistánu a Pakistánu. Z historických písemných pramenů jsou o zdejší řecké vládnoucí menšině známé jen malé střípky (to pro tu odlehlost od vzdělaného světa).
Já tuhle tajemnou oblast měl v hloubi mozku spojenou z dětství s béčkovými komiksy různých barbarů Conanů temných věků dlouho po té, co zdejší hory dobýval bájný Iskander (=Alexandr Veliký).
V reálu jsou tu nepatrné archeologické zbytky, teď už znovu bohužel Taliban. A posledních 100 let se tu nachází právě krásné řecké a indořecké mince. Je úžasné a dobrodružné, co z nich lze všechno zrekonstruovat. Krásná a vysoce odborná práce. Jen ty ceny těch baktrijských mincí, kdyby nebyly tak vysoké.

Štítky knihy

panovníci encyklopedie numismatika mince helénismus

Autorovy další knížky

Michal Mašek
česká, 1968
2009  73%Vladislav II.
2010  100%Encyklopedie řecko-baktrijských a indo-řeckých panovníků z pohledu jejich mincí
2022  %Česká mince románského období: Nález denárů z 11. a 12. století z Nespek – depot II
2021  100%Příběhy biblických mincí
2019  0%Příběhy starých mincí

Kniha Encyklopedie řecko-baktrijských a indo-řeckých panovníků z pohledu jejich mincí je v

Přečtených4x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených1x
Knihotéce4x
Chystám se číst2x
Chci si koupit4x