Encyklopedie pro předškoláky

Encyklopedie pro předškoláky https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/481803/bmid_encyklopedie-pro-predskolaky-rf0-481803.png 5 58 20

58 kapitol v 25 let starém titulu, který jsme v Albi zrenovovali a ozvučili! Předškoláci se zde dozví zábavnou a vtipnou formou všeobecné informace - co jsou to koníčky, jak je důležitá rodina, proč je potřebné pracovat. Nechte děti objevit a poznat pomocí zvuků a replik, co všechno se kolem nich děje. Hlavním hrdinou této knížky je předškolák Šimon. S ním a jeho rodinou se čtenář přenese do mnoha zajímavých prostředí a situací. Do města, na venkov, k moři, do zoo nebo třeba až do vesmíru. Díky Šimonovi bude potom pro čtenáře hračkou naučit se písmena, čísla, barvy, rozeznávat zvířata a rostliny a vůbec se připravit na to, co je brzy čeká – a to je škola.... celý text

Přidat komentář

tatjana1737
09.10.2022 4 z 5

Pořídila jsem dětem nové vydání v modifikaci pro Albi tužku. Zatím jsme ještě neotestovali interaktivní funkce, ale letmým nahlédnutím jsem naprosto šokována tím, že byla změněna jména aktérů. Z Honzíka je Šimon, z Katky Míša, z Olinky Matylda, z maminky Jarmily je Monika a z tatínka Jana je Jiří. Bendovi se změnili na Rumlovi - zřejmě nikoli náhodou, protože osoba, která je autorkou textů pro ozvučení knihy se jmenuje Monika Rumlová a autorkou ilustrací je paní jménem Michaela... Za mne naprosto zbytečná změna, která je pro znalce původního vydání spíše na škodu :-(.

tatjana1737
04.01.2022 4 z 5

Tuhle knížku mám z dětství, přemístila jsem ji do knihovny spolu s jinou dětskou literaturou, ale přiznám se, že se mi úplně vykouřilo z hlavy, že bych ji kdy jako dítě četla a co v ní je. Vytáhla jsem ji z poličky v období Vánoc pro dcerku jen proto, že má kniha růžové desky a holčička vyžaduje vše růžové. Po otevření jsem byla neskutečně mile překvapená a během postupného čtení jsem se víc a víc utvrzovala v tom, jaký zapomenutý POKLAD to doma mám! Některé zobrazované skutečnosti jsou sice již zastaralé (uniformy strážníků VB či telefonní budky na ulici, Národní výbor ve městě apod.), ale jinak je nadčasová, univerzální a moc hezky zpracovaná. Jedná se vlastně o takovou prvouku/vlastivědu pro školkové čtenáře, ale počíst si může i menší školák - syn, navštěvující první třídu se k nám nakonec připojil a plnil s námi některé úkoly. Holčičce se moc líbily obrázky a já konečně našla nějaký nástroj, kterým ji mohu pedagogicky rozvíjet, protože stále roste ve stínu staršího bratra. Protože se dcerce nejvíc líbilo miminko Olinka, museli jsme ji oslovovat tímto jménem, a kdykoli jsem řekla, jestli si chce číst o Olince (co na tom, že hlavním hrdinou je Honzík!), nadšeně souhlasila, takže za pár dní jsme měli přečteno. Povídali jsme si o správném a špatném chování, hledali, které části těla si zvířátka vyměnila, řešili popletené pohádky, ale nenásilně si povídali i o okolním světe, rodině, koníčcích, povoláních apod., takže jsem si mohla ověřit, co dcerka vše (ne)zná a co třeba ještě máme spolu diskutovat. Dvoustránka s pohádkou o Karkulce vedla nejen k tomu, že jsme si u ní říkali repliky jednotlivých aktérů (Karkulky, maminky, babičky, vlka a myslivce), ale i následné dramatizaci, kdy si holčička s červeným baretem Karkulku zahrála a my se synem ztvárnili ostatní role (chlapec bude mít talent, neb já hrála vlka a on ztvárnil maminku, babičku a myslivce, přičemž jen střídal pokrývky hlavy a v jednu chvíli vystřihl i dialog mezi babičkou a myslivcem v jedné osobě). Kniha se ve stručnosti věnuje i Československé republice (což zas vedlo k hezké debatě o tom, proč jsme měli a už nemám společný stát) a Vesmíru, ale kapitoly věnované běžné realitě jedné rodiny byly za mne nejlepší. Doporučuji všema deseti, co deseti, dvaceti!

Po přečtení komentářů ještě doplňuji, že můj výtisk sice není salátový, ale má urvané desky!


Marketka-ketka
21.01.2021 5 z 5

Nedalo mi to, a když jsem četla tak pěkné ohlasy na tuto knihu, koupila jsem při nejbližší vhodné příležitosti v antikvariátu taktéž. Opravdu syna (5 let) zaujala, až jsem se divila. Je to asi opravdu nadčasová kniha, škoda, že se nedočkala dalších vydání a těžko se shání.

Sandra27
29.04.2020 5 z 5

skvělá kniha!

PetraJirků
17.11.2019

Úžasná kniha, jako dítě jsem ji měla moc ráda :)

terimila
09.11.2019 5 z 5

Koukám, že jsme byli všichni, čtenáři téhle půvabné dětské encyklopedie, úplně stejní. :))) Taky jsem ji milovala, taky jsem jí listovala furt a furt, tahala ji všude a četla pořád dokola, a taky jsem ji nakonec zničila. I když čert ví, třeba se ještě někde na půdě u našich její trosky válejí... Budu to tam jednou muset prosmejčit pořádně.
Knížka to byla krásná a moc pěkně dětem ukazovala svět kolem. Jo, spousta věcí z toho dnes už neplatí, spousta jich byla poplatná době... ale byla to daň za to, kdy to vyšlo. Ráda bych si ji prolistovala znova. :-)

Fontak
29.08.2019 5 z 5

Moje dětství od A až do Z. Tuhle knížku jsem jako malý tak často četl a tolik jsem ji všude tahal s sebou, až jsem ji úplně roztrhal a zbyly z ní jen cáry.

Edeltruda
28.06.2019 5 z 5

Ach, takový poklad a my ji jako malí zničili. :-( Některé reálie se už časem sice trochu změnily, ale stále může směle konkurovat i dnes vydávaným dětským knížkám - encyklopediím pro nejmenší.

Mánička178
06.05.2019 5 z 5

Jedna ze zásadních knížek mého dětství, díky čemuž z ní zbyla kniha v totálně rozsalátovaném stavu, slepovaná izolepou, dotrhaná, pomalovaná - ach joj :D Když jsem si ji prohlížela s několikaletým odstupem, úplně se mi v hlavě začaly objevovat obrazy, kdy jsme knížku horlivě četli jako děti, začalo to ve mně vyvolávat úplně ty stejné pocity - tolik jsem si tehdy přála dvoupatrovou postel jako měli Katka s Honzíkem, krabičku kříd a tabuli na psaní v pokoji, líbilo se mi, že se dají sbírat obaly od čokolád... Pochmurné obrázky bouřky, majáku, moře, co mě nějak skličovaly.
Nejraději jsem se utápěla v obrázcích odehrávajících se u prarodičů na vsi v jednotlivých ročních obdobích, a pak taky ty z přírody a lesa - působily na mě tak nějak idylicky a klidně. Pusa umazaná od borůvek, konvička na maliny za maminčiným pasem...a taky si díky téhle knize navždy pamatuju, že Kulíšek nejmenší je naše nejmenší sova :D
Charakter obrázků se člověku opravdu vryje do paměti, takže jsem až jako dospělejší zjistila, že vedlejší příběhy Čtyřlístku - Na hradě Kulíkově - kreslila také Eva Šedivá :)
Jak už bylo řečeno, spoustu věcí se do dnešní doby radikálně změnilo, genderová pseudověda a feministky by jistě znechuceně knížku odsoudily, tramvaje už nejezdí na čele s rudou hvězdou, ve škole neučí soudružky a Německo je sjednocené :) Ale i přes to všechno budu tu izolepou slepovanou knížku uchovávat pro svoje děti a budu doufat, že je osloví stejně jako mě. I kdyby si měly zapamatovat snad jen toho kulíška jako nejmenší sovu :D

popelka595
11.11.2018 5 z 5

Totálně srdeční záležitost, tuhle knížku jsem jako dítě úplně milovala. Teď už bohužel vůbec není k sehnání.

Petass
02.03.2018 4 z 5

Kniha mého dětství. Převelice oblíbená, vlastníme ji v salátovém vydání. Kreslená encyklopedie o rodině, vztazích, povoláních, přírodě, městě, vesnici a spoustě dalších věcí kolem nás. Některé části už sice dnes nejsou úplně aktuální a některé prvky "výchovy" bychom dnes asi odsoudili, ale pořád zůstává spousta stran, které dětem mnoho témat přiblíží a vysvětlí. I moje děti ji milují. Škoda, že už se dnes nedá skoro sehnat...

Vladus9
15.07.2017 5 z 5

Jako mala jsem si ji s babickama a rodicema strasne rada prohlizela. Nedavno jsem si na ni vzpomnela a vytahla ji z pudy. Schovavam si ji pro pripadneho pokracovatele rodu :) Nektere obrazky mam stale v hlave, nadcasova kniha.

Lucissia
30.03.2017 5 z 5

Na tuto knížku mám krásné vzpomínky, a strašně ráda jsem v ní listovala a prohlížela si ji. Teď jsme ji přečetli se synem a i s odstupem téměř 30 let mě předčítaní bavilo, syna moc zaujala, pořád se na něco vyptával... A vůbec mi nevadí, že je tam JZD, Československo, Národní výbor a tak. Nechápu, proč pro tohle někdo takové knihy odsuzuje. Vždyť je to jednou naše minulost, tak se s tím musíme smířit. Já jsem se synovi snažila něco vysvětlit, tak už vidím, jak dnes ve školce perlí :-) A snad úplně nejvíc ho dostal ten nakreslený počítač na jedné z posledních stránek. To byly oči jak tenisáky. :-D Knížku si bude určitě ještě dlouho prohlížet a já sama se k ní ráda vrátím s druhým synátorem. :-)

ujira
01.03.2017 5 z 5

Opravdu povedená knížka pro děti, listovaly si v ní s chutí mé děti, nyní vnuk a tak jsem ráda, že do ní koukám znovu. Lepší než obsah jsou ale ilustrace, podněcují k rozhovoru a kladení otázek.

Gayatri
17.01.2017 5 z 5

Moje nejmilovanější kniha z dětství :) Jsem moc ráda, že jí mamka schovala a mám ji teď i pro syna :) Pokud byste na ní někde narazili třeba v antikvariátu, tak neváhejte :)

jitka7
27.10.2016 3 z 5

:))) Knihu jsem nedávno našla při třídění... sice je hodně věcí jinak, ale s úsměvem na tváři jsem si ji teď zběžně pročítala. Jako kdysi s mamkou.

FMMMM
05.08.2016 3 z 5

V době vydání byla kniha určitě skvělá! V dnešním "moderním" světě, už je hodně věcí jinak neb je knihu potřeba aktualizovat. :-) Stačí si přečíst kapitoly ohledně zaměstnání rodičů, domácích prací, prožití volného víkendu, atd. Oproti tomu je mnoho věcí při starém, fauna, flora… Kniha je pěkně ilustrovaná a výborně se čte. Určitě bych nekupoval, ale pokud se Vám dostane do ruky. Není k zahození. :-)

neolitka
11.06.2015 5 z 5

Kvalitně napsaná i sestavená kniha. Obrázky jsou chytlavé, text stručný a přitom věcný. Nemůže zklamat snad žádné dítě.

Samira
13.05.2014 5 z 5

Jednoznačně nadčasová knížka, líbila se mě a dcera je z ní stejně nadšená. Je tam všechno, mnohem víc, než v některých novodobých podobných encyklopediích z normálního života. Je prostě podařená!

aychend
03.11.2011 5 z 5

Na této knize jsem vyrostla a mohu ji všem doporučit! I dnešní děti v ní najdou obrovskou pokladnici příběhů, vysvětlení různých věcí a zajímavé informace.