Encyklopedie mytologie germánských a severských národů

Encyklopedie mytologie germánských a severských národů https://www.databazeknih.cz/img/books/27_/276347/bmid_encyklopedie-mytologie-germanskych--dYS-276347.png 5 37 5

Knížka se soustřeďuje na rozlehlou geografickou oblast osídlenou v minulosti germánskými kmeny (pevninská Evropa, Skandinávie, Britské ostrovy a Island) a doplňkově se zabývá i Finskem, které do oblasti geograficky náleží. Hesla se zabývají prameny, z nichž se mýty rekonstruují, ale především jednotlivými bohy a mytologickými postavami pro nás podivuhodného a cizího panteonu.... celý text

Přidat komentář

WolfIssen
10.08.2022 5 z 5

Jeden z nejkompletnějších lexikonů na dané téma, u nás zatím prakticky ojedinělý.
Velký přínos knihy vidím v zakomponování finské mytologie, kosmogonie a antropogonie, která není zbytku Evropy (snad s vyjímkou Estonska) až tolik známá. Povězte, kdo z vás kdy slyšel o bohu Ukkovi, podsvětí Tuonele nebo hrdinovi Ilmärinenovi?

ChrisBlack
12.11.2021 3 z 5

Knihu jsem se rozhodla přečíst zejména kvůli předmětu Vikingové, jelikož nám bylo předesláno, že je v ní výčet jmen, která se často objevují v rámci přednášek a je i nich uvedená i základní charakteristika a historické spojitosti.

Ve faktických ohledech kniha absolutně splnila má očekávání a rozšířila mé obzory. Je doplněná i fotografiemi a obrázky, aby podpořila konkrétní představu nebo atmosféru. Nicméně, je koncipována jako encyklopedický přehled, totiž působí dost nudně. Ovšem, pokud nepotřebujete nějaké příběhové podkreslení, zpracování a množství informací Vám bude vyhovovat.


Alex.Barunka
28.05.2019 5 z 5

Sestavit tuto encyklopedii musela být pořádná makačka vzhledem k mnoha nejasnostem a nesrovnalostem severské mytologie. O to víc se tato práce cení. A pokud by se někdo chtěl oddat základům severské mytologie, není špatné začít tady.

Vlk.kh
01.02.2018 5 z 5

Jak už tu bylo napsáno - pokud chcete vědět něco bližšího o mytologii skandinávských národů a Germánů, knihu si určitě přečtěte. Krom pár úvodních stránek o severské mytologii jako takové je kniha psána formou abecedně seřazených hesel s podrobným popisem o co se jedná a případným odkazem na další hesla navazující. O mytologii Seveřanů jsem už v minulosti něco načetl, ale přesto jsem zde narazil na velké množství informací - a například o Finech jsem nevěděl téměř nic. Kniha obsahuje i fotografie a ilustrace mající vztah k textu.

Devil-Ivet
28.09.2011 5 z 5

Pokud se zajímáte o skandinávskou mytologii, rozhodně doporučuji.