Encyklopedie Jiřího Suchého, svazek 9 - Divadlo 1959-1962

Encyklopedie Jiřího Suchého, svazek 9 - Divadlo 1959-1962 https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/209505/encyklopedie-jiriho-sucheho-svazek--209505.gif 4 4 1

Devátý svazek Encyklopedie Jiřího Suchého obsahuje scénické texty, uvedené na jeviště v letech 1959 až 1962. Jedná se o první období divadla Semafor: od založení po legendární pásmo Jonáš a tingltangl. V chronologickém pořadí jsou zde publikovány tyto texty: Člověk z půdy, Zuzana je sama doma, Taková ztráta krve, Papírové blues, Zuzana je zase sama doma, Šest žen a konečně již zmíněný Jonáš. V dokumentární příloze je pak původní konec Takové ztráty krve a několik úvah z víceméně improvizované Astrády. Kniha i jednotlivé scenáře jsou uvozeny autentickými fotografiemi z archivu Jiřího Suchého a Karla Vilguse, ediční poznámky pak komentují zdroje publikovaných verzí a stručně popisují i historii divadla Semafor ve vymezeném období.... celý text

Žánr:
Literatura česká

Vydáno: , Karolinum
více info...

Přidat komentář

Hanka_Bohmova
18.07.2016 4 z 5

Jonáš a tingltangl a Člověk z půdy - dodatečně se omlouvám spolucestujícím ve vlaku za výbuchy smíchu. Texty a písničky mezi tím mě nijak zvlášt nezaujaly.
Pokud jde o Člověka z půdy, moc ráda poslouchám nahrávku s Milošem Kopeckým, tohle představení obohatilo naši rodinnou hláškovou spižírnu o řadu oblíbených kousků, například:

Může-li měk-kýš vůbec něco tvrd-dit.
Již se tetelím!
Jo ty máš konexe! Nechceš kávu?
Co budeme mít potom? - Potomky! Když potom, tak potomky. Kdyby předtím... tak taky potomky. To už je taková nedůslednost.
Šupiny mi spadly z očí - prosím, šupiny, nechte kolovat!
Pracovat?! A dáte mi na to nějaký lidi?

Kniha Encyklopedie Jiřího Suchého, svazek 9 - Divadlo 1959-1962 je v

Přečtených6x
Knihotéce4x
Chystám se číst3x