Encyklopedie akčního filmu

Encyklopedie akčního filmu https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/422158/bmid_encyklopedie-akcniho-filmu-MYx-422158.jpg 4 101 28

Větší, hlasitější a lepší. To je klasická trojčlenka hollywoodských trháků. Obzvlášť v akčním žánru ale ne vždy platí, že hity s novějším datem výroby trumfnou ty staré. Proto vznikl průvodce akčními filmy, který představuje to nej napříč dekádami. Poznáte životy největších hvězd, dozvíte se, ve kterém filmu se objevila nejlepší přestřelka nebo nejzábavnější honička, a nahlédnete do zákulisí scén, které i po letech ohromí každého diváka.... celý text

Přidat komentář
Deimos
Deimos
31.01.2024 5 z 5

Encyklopedie akčního filmu. A nebo spíš Bible akčního filmu. Autory sleduji už bezmála dvacet let a poprvé jsem se s nimi "na živo" setkal v roce 2006 v pražském kině Oko na akci "Trailer Night" Moje hodnocení tedy nebude nezaujaté a jako fanouška jejich textů a milovníka akčních filmů nemohu hodnotit nízko. Pár gramatických chybiček se ve druhém vydání stále najde a už teď, pár let od vydání je patrné "zastarávání" knižního periodika, kdy některé filmové série (Predátor, John Wick, Šílený Max, Misson Impossible atd.) mají nové přírůstky, které nejsou pochopitelně zohledněné. Některé věštecké výroky (Top Gun) se netrefily a všeobecně s postupem času, se některé texty stanou neaktuálními více než jiné. Pokud však od tohoto všeobecného (které můžeme vztáhnout na každou knihu Encyklopedického formátu) odhlédneme, máme v rukou Svatý grál pro všechny filmové nadšence a nadšence do akčního žánru obzvlášť. Těší mě, že jsem si v knize našel nové informace a že ty poměrně známé byly dány do širších souvislostí. Líbila se mi forma i styl psaní a grafické úpravy. Těšil jsem se, kdo z herců, režisérů, producentů (a nebo jaký film) bude na další straně. Bavilo mě čtení (občas to bylo stylem, ještě jedna stránka a půjdu spát) a je dle mého i dobře zvolená "odbornost" textů, která je přizpůsobena široké veřejnosti, ale přitom má možnost nabídnout i něco navíc znalcům filmového žánru. Pro mě zatím nejlepší "odborná" kniha, kterou jsem četl a těším se na další "žánrové encyklopedie" - komiks, fantasy. (96%)

PAVEL z BRNA
PAVEL z BRNA
15.01.2024

Tak toto je lahůdka pro skoro všechny milovníky akčního filmu a knih o filmu. Člověk může listovat a nostalgicky vzpomínat, jak mnohé filmy viděl v českých kinech a na širokém plátně. Kdo to nezažil, ten to nepochopí. A jelikož jsem fanda středního kalibru, některé filmy mě ještě čekají ale už ne v kině a k tomu tahle kniha slouží skvěle.


Inozuka
Inozuka
11.12.2022 5 z 5

Skvělý výlet do světa, kde se s tím nikdo nemaže, kde to vedle různých drbanů schytává často logika i fyzikální zákony a kde diváci mohou zapomenout na strasti všedního dne, protože ve srovnání s tím, s čím se musejí potýkat hlavní hrdinové akčních filmů, je nesplacená hypotéka jen vánkem pohrávajícím si se suchým listím kdesi v opuštěném parku. Až na část asijské kinematografie, jsem většinu tvůrců i filmů znal, na některých byl dokonce v době uvedení v kině nebo v pořadníku ve videopůjčovně, takže jsem se neubránil nostalgickému vzdychání po starých časech. Jednotlivé komentáře jsou psané vtipně a s nadsázkou, přinášejí řadu zajímavých informací i drbů. Vybraná hesla encyklopedie často přesahují i do jiných žánrů a kniha se tak často vydává i mimo akční rybník. To, že si knihu užijete samozřejmě předpokládá, že pro tuhle i příbuzné odnože kinematografie máte slabost a vaším nejoblíbenějším vánočním filmem je Die Hard. To v mém případě platí stonásobně, takže za mě plná palba. Ostatně víte jak to je: „Nebe je modrý, voda je mokrá a ženský mají tajemství “

MagdaLENKA89
MagdaLENKA89
30.10.2022 5 z 5

Mám 2 bratry a oběma jsem knihu koupila k narozeninám. Oba dva byli nadšení. Takže za mě splnila účel toho, co se od ní očekává - podle mě prostě dárková kniha pro kluky/muže v podstatě jakéhokoliv věku.

DarthSoren
DarthSoren
05.08.2022 5 z 5

Nejsem tak moc starý, abych mohl říct, že jsem zažil celou tu éru VHS půjčoven, rychlodabingu a osmdesátkových bijáků. Jenže u nás doma to na přelomu tisíciletí bylo tak, že skvělí rodiče tehdy šesti-sedmiletého Davida, když měl školní povinnosti již hotové, posadili k videu, aby se filmově samovzdělával. A tak jsem již v tomhle nevinném věku koukal na Karate Tiger, Nemilosrdnou spravedlnost, Zuřivost, Terminátora, Ramba, Ultra force a podobné skvosty. Jo, to byly časy. Nicméně, tenhle druh filmografie mě baví pořád a na akční béčka (ale i 80-90's áčka) dodnes nedám dopustit. Kluci z MovieZone mě formou této encyklopedie vrátili do dob, kdy se s akčním žánrem ješte počítalo. Ano, dost podaných informací jsem jako fanoušek žánru již věděl, ale naučil jsem se i mnoho nového. Nevyrušuje mě, že jsou témata seřazené abecedně. Možná bych jinak řešil umístnění filmových výroků, které byly asi vkládány na stránky náhodně, protože většinou nijak nesouviseli s filmem, sérii či režisérem, který se na oné stránce rozebíral. Jinak je ale na místě moje poklona autorům.

"Tak to jsi ty, ten syn, že jo?"..."Ale teď to bude něco jiného... rusáku."

CountNosferatu
CountNosferatu
13.07.2022 4 z 5

Bible každého fanouška akčňáků, která ale má pár vad na kráse. Informační hodnota knížky je naprosto jasná a nezpochybnitelná- spousta zákulisních zajímavostí a souvislostí, čtenář se toho fakt hodně dozví. Obálka se mi taky moc líbí- legendární ikony akčního žánru pěkně pohromadě. Ale už po otevření mě nepříjemně praštilo do očí, že obsah knížky je natištěný na zcela běžném, průměrném papíru. Vzhledem k tomu, že je v knížce spousta fotek z filmů, tak by to chtělo kvalitní fotopapír- hned by celá knížka vzhledově lépe vynikla. Řazení obsahu je děláno abecedně, což je sice fajn, ale neseděl mi styl míchání textů o filmových tvůrcích s články o filmech (např. máte stránku o Cynthii Rothrock a hned vedle je článek o filmu Černý jestřáb sestřelen, který s ní vůbec nesouvisí). Zčásti to napravuje rejstřík na konci, který je rozdělený na filmy a tvůrce. Poslední malé mínus je za překlepy v textu, na které jsem narážel relativně často. I tak je tahle encyklopedie ale poklad. Pány z Moviezone.cz už nějakou chvíli sleduji, tak jsem věděl do čeho jdu a přesně to i dostal. Jakožto fanda komiksu a fantasy jsem si rovnou koupil i jejich encyklopedie komiksového a fantasy filmu, tak se těším, čím mě další knížky mile překvapí.

ras84
ras84
12.12.2021 4 z 5

Od fanúšikov pre fanúšikov. encyklopedické (rozumej skratkovité a nahustené v dobrom slova zmysle, nie je priestor na obšírnejšie pojednania) zhrnutie toho naj, čo nám ponúka žáner akčného filmu. svoje si nájde zarytý fanúšik, ako aj niekto, kto o akčnom filme vie len "Rambo". Kniha by určite nemala chýbať v knižnici žiadneho filmového fanúšika. Teda ak má rád knihy. Ak nie, vystačí si s csfd a spomínaným portálom moviezone.
Autorov už nejakú dobu sledujem (moviezone.cz) a tak som vedel, do čoho idem a čo mám od knihy čakať. a presne to som dostal.

OldaB
OldaB
30.03.2021 5 z 5

Bomba! Hlavně pro ty, co zažili časy půjčování VHS. Jo to byly časy. Jinak chápu, že kdo nedorůstal v první polovině devadesátek, toho pravděpodobně nechá kniha chladným.

DK_Ronie
DK_Ronie
27.03.2021 5 z 5

Urcite by se tomu dalo ledacos vytknout. Ale proc by to vlastne clovek delal? :o) Na omezenem prostoru velmi podareny, uceleny a nostalgicky prehled tech nejvetsich pecek akcniho zanru. A pro me prijemne jizlivy/ironicky ton mnohdy.

instageek_cz
instageek_cz
02.03.2021 5 z 5

V jiném příspěvku jsem se rozplýval nad zábavností Encyklopedie komiksového filmu, ale něco mi na ní přeci jen schází. Asi i kvůli tomu, že žánr komiksových filmů ještě ani zdaleka není u konce s dechem, působí prostě „jen“ jako sbírka aktuálních článků. Je plná informací, které, pokud jste fanoušek, velmi dobře znáte. Jistě, jsou podané s lehkostí, baví vás to, ale člověk má při čtení pocit, že vlastně jen tak surfuje po povrchu.

To je asi největší rozdíl ve srovnání s prvotinou redaktorů Moviezone. Encyklopedii akčního filmu bych totiž klidně uložil do nějakého muzea, kde by už navždy mohla podávat komplexní svědectví o jedné úžasné filmové éře. Tehdy superhrdinové nepocházeli z vesmíru, nebyli to mutanti nebo géniové v hi-tech oblecích. Šlo o „obyčejné“ chlápky – vojáky, policajty, drsňáky trénující karate.

To jejich tváře a svaly byly hlavními taháky všech plakátů, za ně diváci utráceli v kinech miliony dolarů. Arnoldovo bicák nebo roznožka z dílny JCVD byly stejnou značkou, jako je dnes logo Marvelu. Ať už to jsou dva zmínění borci nebo Sly, Bruce, Chuck, Dolph a další, které si okamžitě vybavíte i jen díky křestnímu jménu, tahle kniha jim všem skládá poctu. Stejně jako umění mnoha akčních režisérů a tvůrců z té západní, i východní, především asijské kinematografie.

Encyklopedii akčního filmu považuji za skutečnou encyklopedii, která bude časem jen nabírat na hodnotě. Její čtení jsem si maximálně užíval, a byť se (neskromně) považuji za znalce žánru, dozvěděl jsem se spoustu nových informací. Moc tedy nechápu to množství nízkých hodnocení na internetu.

Za mě je to suverénně plná palba a klenot, díky kterému máme kdykoliv doslova na dosah ruky dobu, kdy Hollywoodu místo Iron Mana se Spider-Manem vládli Johnové Rambo, McClane nebo Matrix.

Hodnocení: 10/10

PS: Pro více recenzí a zajímavostí nejen o knihách a filmech sledujte na Instagramu profil instageek_cz, díky!:)

HAL
HAL
07.01.2021 5 z 5

Krásný love letter akčním filmům ve všech jejich podobách. Který se ani náhodou nesnaží jít do takové hloubky na kterou je člověk zvyklý od filmových rozborů Bordwella nebo Eberta, a ani náhodou se nepokouší shrnout úplně všechno co se v žánru kdy urodilo, ale naprosto dokonale funguje v tom hlavním - pokaždé když Encyklopedii Akčního filmu otevřu, tak dostanu chuť si nějaký z těch filmů okamžitě pustit. Ať už z těch které jsem viděl desetkrát, nebo z těch které jsem neviděl nikdy (i takové tam kupodivu jsou), vždy na ně kniha dokáže hezky nalákat, a nebo v případě těch které nejsou kvalitativně zrovna chvályhodné, o nich aspoň říct něco zajímavého kvůli čemu i tak stojí za to věnovat jim pozornost. Funguje to perfektně, a za to patří Vašku Rybářovi a Matěji Svobodovi velký dík (a také za jejich stejnojmenný youtube kanál, kde přece jen mohou jít u svých rozborů do větších podrobností)

jeany23
jeany23
01.01.2021 4 z 5

Akční filmy sice tolik nesleduji, ale tohle je celkem zajímavá knížka, s hezkýma fotkama. Je vidět, že ji vytvořili fandové žánru, jen by na můj vkus mohla jít víc do hloubky - víc zajímavostí nebo perliček o hercích /filmech.

Sheldon
Sheldon
27.12.2020 1 z 5

Popravdě přemýšlím co vlastně tato kniha je. Textově je to chabé a grafika taky nic moc. Nazvat tento kompilát encyklopedií chce hodně velkou odvahu.

Rollman
Rollman
19.11.2020 5 z 5

Pro všechny fanoušky akčního filmu a milovníky autorů z Moviezone, je tohle alfa i omega. Plno zajímavých informací, příběhů i zajímavostí ze světa akčního filmu. Jsou zde všechny milníky, které nás starší generace formovaly. Od Krvavého sportu počínaje, po rychle a zběsile konče. Našel jsem zde vše, co jsem chtěl i nechtěl a to je pro mě plus. Díky této knize vím o svém milovaném světě ještě víc a už se nemohu dočkat ''Encyklopedie'' komiksového filmu.

p3tris
p3tris
01.11.2020 5 z 5

Tak za prvé si ujasníme jednu zásadní věc: tohle NENÍ encyklopedie. Jasně, kapitoly jsou řazeny abecedně a na konci najdeme rejstřík, ale na filmových školách se podle toho učit nebude. Tuhle knihu napsali tři nadšenci pro stejně postižené osoby. Takže si uděláme malý test: 1) vyrůstali jste v osmdesátých nebo devadesátých letech a někdo z vašich známých měl video? 2) pamatujete, když všechny postavy mluvily jedním hlasem Franty Fuky nebo Ondry Hejmy? 3) považujete Stalloneho a Schwarzeneggera za dobré herce? 4) líbil se vám dokument Králové videa? Jestli jste odpověděli kladně, jste cílovka a tuhle publikaci budete milovat. Jestli ne, nevěřícně nad ní budete kroutit hlavou. Já patřím do první skupiny. A poznámka na závěr, ta obálka není stylová, ale odporná. Tak jí knížce odpustě.

JancaMia
JancaMia
31.10.2020 5 z 5

tuhle knížku buď milujete nebo nenávidíte ..

Johnnyman
Johnnyman
08.09.2020 5 z 5

Absolutní nostalgie. Hezky jsem si zavzpomínal na skvělé filmy, co jsem "sjížděl" do nekonečna.

Ivan Kučera
Ivan Kučera
18.08.2020 4 z 5

Absolútna bomba. Ak chalani z Moviezone chceli napísať bibliu akčného žánru... takmer sa im to podarilo. Povinná pecka pre každého fanúšika akčného filmu, dvojnásobne pre narodeného v 80. rokoch, ktorý zažil videoboom atď. Je napísaná šťavnatým, plným a svižným jazykom, je to fanúšikovské, ale zároveň odborné a natrieskané stovkami informácií. Knihu som poznal len vďaka obalu, ktorý mi pripadal pekný, ale skromný a nízkorozpočtový, tak som čosi podobné čakal aj vnútri. O to viac ma (milo) prekvapilo, keď mi knižka prišla domov a namiesto čierno-bieleho tenkého „čohosi“ som sa dočkal absolútne suverénnej a sebavedomej 264-stranovej buchle s desiatkami farebných fotografií. Bodaj by aj v dnešnej elektronickej dobe vznikalo čo najviac podobných publikácií. Nabudúce poprosím horor, chalani, dobre?

Jack.Bledsoe
Jack.Bledsoe
24.02.2020 5 z 5

Parádní počin, jehož obsahová hodnota bude časem jenom růst! Skvěle a čtivě napsáno, znalce, mezi něž se (ne)skromně počítám, nenudí a naopak přidá i spoustu zajímavých informací, aniž by byla ukecaná. Čte se jedním dechem, za mě proto v hodnocení plná palba!

PS: Jen ta příšerná obálka, to pro mě zůstane záhadou, proč zrovna toto, ze všech možností světa akčního filmu:)) Každopádně mám díky tomu splněný jeden bod čtenářské výzvy, takže i za to díky!;))

hroubek
hroubek
19.02.2020 5 z 5

Velká pecka. Jsem trochu neobjektivní, protože autory znám osobně, a na MovieZone trávím někdy až nezdravě moc času. Na druhou stranu, se vší nezaujatostí, mě tahle knížka udělala obrovskou radost. Přiznám se, že jsem jí četl pomaleji, vychutnával jsem si každou stránku a dost jsem si jí šetřil. Dalším velkým plusem je to, že jako velký filmový fanoušek jsem se dozvěděl tolik nových informací, že mě místy z toho šla hlava kolem. Určitě bych se nezlobil za více stránek, a některé věci by si zasloužily mnohem více prostoru, a samozřejmě se na spoustu zajímavých věcí, režisérů, herců a nebo filmů nedostalo. Tahle knížka prostě není a nebude nafukovací, ale přesto to co nám dává je velmi nádherné, upřímné a hlavně dost od srdce. A toho si na knížce cením nejvíce. Obrovská pocta jednomu z nejpopulárnějších žánrů a vše co k tomuto žánrů patří, od A až do Z.

Štítky knihy

film

Autoři knihy

Petr Cífka
česká, 1983

Kniha Encyklopedie akčního filmu je v

Právě čtených5x
Přečtených116x
Čtenářské výzvě6x
Doporučených3x
Knihotéce60x
Chystám se číst27x
Chci si koupit20x
dalších seznamech2x