Emil a Ida

Emil a Ida https://www.databazeknih.cz/img/books/11_/11910/emil-a-ida-11910.jpg 5 55 7

Knížka obsahuje tři příběhy ze života Emila a jeho malé sestřičky Idy ze statku Kocouří v Lönneberze! Astrid Lindgrenová je napsala až řadu let po veleúspěšných knížkách Emilovy skopičiny a Emilovy další skopičiny. Příběhy nenavazují chronologicky na předchozí díly, nýbrž jsou jejich doplňkem, a vracejí se zpět do doby, kdy Emil ještě nechodil do školy. Sám název první epizody Jak malá Ida taky chtěla dělat skopičiny napovídá, jak líbezná holčička ráda následuje ve všem konání svého bratra. Emilova skopičina č. 325 vypráví o Emilově strachu, že skončí o žebrácké holi, a o tom, jak se rozhodl takovému neštěstí předejít. Jaképak drahoty, řekl Emil líčí povánoční hostinu na statku Kocouří, která díky rozpustilé paní učitelce má poněkud neobvyklý průběh.... celý text

Dobrodružné Pro děti a mládež
Vydáno: , Albatros (ČR)
Originální název:

Ida och Emil i Lönneberga , 1982


více info...

Přidat komentář

whale77
01.06.2018 5 z 5

Může být nejoblíbenějším autorem někdo, od koho jste četli jen tři knížky? To jsem si řekla poté, co jsem dočetla životopis Astrid Lindgrenové a kde jsem získala tip na několik dalších knížek, kterými bych si měla doplnit Pipi, Ronju a Děti z Bullerbynu. A začala jsem Emilem (resp. Michielem, protože jsem to předčítala dceři v holandštině). A zodpovědně si můžu odpovědět na otázku, viz výše: ano, může. Nemusíte znát spisovatelovu celou bibliografii, když se zamilujete byť jen do jedné jediné knížky, která ve vás zanechá něco pěkného na celý život, tak si pozici oblíbeného autora zaslouží.
Spíš vás může napadnout otázka další, zda i jeho ostatní knížky budou stejně dobré.
A i na to si po přečtení Emila a Idy můžu odpovědět kladně. V případě Astrid Lindgrenové je zárukou dobré knížky už hned její jméno.

EvaEma
11.12.2017 5 z 5

Neznáme druhé knihy o Emilovi a tak nám chvilku trvalo naladit se na venkov a naučit se pro nás nové pojmy, ale pak to byla "jízda". Jen co jsme dočetli, hned to chtěly děti číst znovu!


MOu598
24.05.2017 4 z 5

Četla jsem v březnu 2007. Podle mých poznámek:
Útlé, hezké, dětské, úsměvné a chápající.
Emil není zlý, nezlobí, jen se mu vždycky něco podaří, nebo spíš nepodaří.

Ada23
17.04.2015 5 z 5

Další pokračování o Emilovi se nám také moc líbilo. Přečetla jsme ji dceři za jedno večerní předčítání a mrzí nás, že kniha nebyla delší. Emilovy skopičiny nás moc bavily. Škoda, že už nejsou další díly.
Knihy o Emilovi se budou u nás řadit k naším nejoblíbenějším hned vedle knihy Lotta z Rošťácké uličky. Paní Astrid Lindgren uměla napsat úžasné knihy pro děti u kterých se pobaví i dospělí.

Always a reader
28.10.2014 5 z 5

Hezká knížka pro děti, ale určitě i dospělé :)

MAGY
30.11.2012 5 z 5

Tahle knížka je užasně zábavná , ale Emilovy patálie a Emilovy průšvihy jsou ještě vtipnější . : )

malen
05.10.2012 4 z 5

Není tak dobrá jako Emilovy skopičiny, ale jinak je to pěkná knížka pro děti .