Vesnice Sparks

Vesnice Sparks https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/21742/mid_vesnice-sparks-Z0v-21742.jpg 4 122 20

Knihy města Ember série

< 2. díl >

Lina Mayfleetová a Doon Harrow jsou prvními obyvateli Emberu, kterým se podařilo z umírajícího města uniknout na povrch. Poté, co do nového světa připutují i jejich rodiny a sousedé, se celá komunita Embeřanů vydává na pochod za zdrojem obživy – bez cizí pomoci v novém prostředí nepřežijí. Když na své cestě narazí na vesnici Sparks, s úlevou jásají, avšak zdaleka nemají vyhráno. Místní váhají, zda mají uprchlíky přijmout, přece jen je jejich vlastní situace dosti tíživá. Po dlouhých letech neúrody a nemocí se vesničce konečně začíná dařit a obyvatelé mají obavy, že je nově příchozí opět přivedou do nesnází. Vesničtí zástupci se po rozpačitém hlasování rozhodnou, že Embeřanům podají pomocnou ruku. Budou se však muset všichni uskrovnit. Jídla nebude tolik, jako místo ke spánku musí posloužit polorozpadlá zchátralá budova a všechny čeká tvrdá práce. Budoucnost vesničanů i příchozích je značně nejistá. Budou obě skupiny schopny najít společnou řeč? Nepřerostou občasné rozmíšky v násilné střety? Jaké řešení bude v této zapeklité situaci razit Doon a jak se k problémům postaví Lina? Existuje nějaké východisko jež by znesvářené skupiny dokázalo spojit? Zvítězí ti, kteří si přejím mír, nebo ti, kteří touží po válce?... celý text

Literatura světová Sci-fi Pro děti a mládež
Vydáno: , Argo , Triton
Originální název:

The People of Sparks , 2005


více info...

Přidat komentář

Princezna22
01.05.2023 2 z 5

Hodně slabá kniha. O proti prvnímu dílu tohle bylo divné.. Začátek byl super, ale pak přišel dej a kniha se mi táhla a přestávala mě bavit.. Škoda.. Čekala jsem více..

Magrata15
19.01.2023 4 z 5

Po přečtení Města Ember jsem samozřejmě nemohla odolat pokračování.
Je to taková poučná kniha. Samozřejmě že násilím a válkou se nic nevyřeší. Spíš se vše zničí.
Určitě stojí za přečtení.


Terror
01.02.2022 3 z 5

Hodně dětská kniha. Nekomplikovaná, lehce stravitelná. Dokonce mám chuť napsat, že Sparks mne bavila více než první Ember. Postavy jsou sympatické a lehce rozlišitelné. Závěrečné vršení point se celkem povedlo, za což má autorka plus. Jen ten příběh s tuláky mohla trochu rozvést, takhle mi přišel v knize celkem zbytečný.

SknihouVrukách
27.01.2019 4 z 5

Zo začiatku sa tam opakovala stále to isté. Druhá polovica sa mi páčila viac. Očakávala som nejaké Wau ma konci a to sa bohužiaľ nestalo. Knihe dávam 3,5*/5*.

Lily-fairy
14.12.2017 3 z 5

Nebylo to špatné, ale zkuste to porovnat s městem Ember. Vlastně mi prostředí města chybělo...
2,5*

ja17
11.05.2017 3 z 5

První díl - Město Ember, byla velice čtivá a celkově úžasná kniha. Jenže v momentě kdy se dostali naši hlavní hrdinové na povrch, jako kdyby zapomněli jak myslet. Častokrát jsem na ně v duchu ječela ať okamžitě přestanou vymýšlet blbosti. Než jim to konečně došlo, měli za sebou pár vedlejších zápletek a kniha se blížila ke konci.
Sice to "úplné velkolepé vyvrcholení" jsem nečekala, ale přesto mě kniha nijak moc nenadchla.
Tři hvězdičky dávám za shledání s mými oblíbenci z Emberu, knihovnu, výlet s Tuláky a finále s magnetem. Doufám, že to není trilogie...

Zmiu
18.12.2016 5 z 5

Mně se Vesnice Sparks snad líbila ještě víc než Město Ember. Určitě si ji přečtu ještě někdy znovu. Škoda jen, že někdo neudělal lépe jazykové korektury. Chyb a překlepů jsem tam našla jako máku.

adelinka
07.09.2016 5 z 5

V druhej časti sa ľudia z podzemného mesta dostanú von na povrch a prídu do najbližšej dediny, kde by sa chceli stať súčasťou.....nie je to až tak ľahké.....

Lucissia
10.01.2016 4 z 5

Nebylo to celkově špatné, ovšem napínavosti prvního dílu to nedosahovalo.

julliette
03.05.2015 5 z 5

Je to pěkné pokračování. Embeřané si museli zvyknout na život na povrchu a ve vesnici Sparks, jejíž lidé je přijali na určitý čas. Ale pak začal boj, protože si Embeřané mysleli, že je vesničané napadají, ale za tím vším byl Tick, který chtěl zažít válku a povedlo se mu to. Obrátil Embeřany proti pohostinným vesničanům. Ale zabránilo se boji, když Tick přiznal ten velkolepý plán Doonovi, který to pak všem řekl. Lina se vrhla do velkého "výletu", když přijel tulák Casper, bratr kluka její hostitelské rodiny. Ona se schovala do náklaďáku, v domnění, že si ji někdo po dnu jízdy nevšimne, ale všimla si jí Maddy, ale nevyhodili ji zpět do vesnice, a tak jeli do města, kde má být podle Casperových výpočtů poklad, ale mýlil se a Maddy s Linou mu ujely na kole a vrátily se do Sparks, zrovna, když započala válka, ale byla zastavena, všechno se zastavilo, protože když vypukl požár, Embeřané vesničanům pomohli hasit a Tick zmizel, protože nemůže být se zrádci. Spory se urovnaly. A Embeřané dál pomáhají vesničanům s úrodou a stavbou a žijí šťastný život i bez města Ember.

Selfinka
26.01.2015 4 z 5

Druhý díl už nebyl tak akční, ale prozrazuje, co se stalo s lidmi z Emberu, poté co opustili svoje město. Děj mohl být trochu více napínavější, všechny napínavější akce byly tak nějak rychle smeteny ze stolu a měly předvídatelné konce. Chybělo mi tam i vysvětlení toho Linina města.
Byla to ale příjemná oddechovka, ale další díly se číst nechystám, myslím, že autorka už téma vyčerpala a další díly jsou jen zbytečné natahování.

Attia
21.01.2015 4 z 5

Děj je opravdu to, čím kniha právě moc neoplývá. Zápletka v podstatě spočívá v tom, že jsou dvě rozdílné skupiny a jsou vůči sobě obezřetní, pak dojde k menšímu nedorozumění a stává se z toho větší a větší problém. A i když tomu chybí něco tak důležitého jako je děj, respektive ho tam je velmi málo a je ke všemu řídce roztroušený, přesto autorka pořád píše dost čtivě na to, abych se do knihy mohla ponořit a užívat si ji.
Líbí se mi vykreslení světa po Katastrofě, kdy lidi musí začínat úplně od znova, je to skoro nepředstavitelné. Ale na druhou stranu je vidět, že kniha je opravdu pro děti od 10 let, jelikož slovo válka si vesničané a Embeřané vykládají "trošku" jinak. V téhle situaci jsem se střídavě přihlouple usmívala nad jistou naivitou prýštící z dané situace a střídavě ušklíbala nad tou strašnou dětinskostí. Chápu, že pro děti 10 + nemůže válka být syrové drama se spoustou krve, ale to, co v knize popisovala paní spisovatelka, to bylo už moc... zkreslené.
Za mě čtyři hvězdičky jako u Emberu, i když výrazně slabší čtyři hvězdičky. Škoda, že konec skoro nic nevyřešil a neuzavřel...

Misulka00
19.12.2014 4 z 5

Někomu se kniha může zdát nudná, i já jsem se do toho ze začátku nemohla dostat. Není ničím napínavá, ale naopak se ve mně při čtení zmítala spousta pocitů. Popisuje, jak i jenom malinká záminka, nebo vůle jednoho člověka dokáže vytvořit mezi lidmi nenávist a boje.
Kniha se mi líbila, ale kdo čeká dobrodružství, může ji raději vynechat.

ylena.k
05.11.2014 4 z 5

Oproti prvnímu dílu mě tolik nechytla :/ Což je škoda a jsem zvědavá na další díl trochu se bojím, že nebude stát za nic :)

Radul
11.08.2014 3 z 5

Čtivá knížka, pěkné pokračování Města Ember. Trochu míň "adrenalinový" děj, než Město Ember, ale líbila se mi, určitě nezklamala.

Wiqqux
07.09.2013 4 z 5

Autorka pekne vyjadrila vzťahy medzi ľudmi, ktorí sa nepoznajú, sú obozretní, neveria vôbec nikomu a ako dokáže jediný človek využiť takúto situáciu a doslova zmagoriť dav ľudí.

Hannibal29
09.07.2013 3 z 5

Cakal som peklo ale nekonalo sa. Ludia vonku ziju 18stor. bez elektriny, bez obchodov. ked sa neurodi tak nie je co jest a nekto musi z kola von. Zaujimave ze technika ani snaha ludi o lepsi zivot neprezila velku katastrofu, okrem kolesa a lojovej sviecky. :)
Lahke citanie pre mladez. Zaradim a odporucam do knihovnicky nast rocnych.

Dáma s hrnstjm
27.04.2013 4 z 5

Vesnice Sparks je trochu slabší než Město Ember, ale baví mě ten lehce děsivý svět, ve kterém se příběh odehrává. Musím také vyzdvihnout povedenou obálku. Hrozně mě mrzí, že další dva díly vyšly jen slovensky, když nakladatelství původně český překlad avízovalo.

diabolka3
23.03.2013 4 z 5

Druhý díl už slabší, pořád jsem čekala, že se děj víc rozjede. Ale i tak potěšil.

mynonka
07.10.2012 3 z 5

Dost jsem postrádala akci, čekala jsem minimálně takovou, jakou je možno vidět ve filmu, ale nedočkala jsem se jí v prvním dílu a už vůbec ne v tom druhém. Není to špatné odpočinkové čtení, ale nesmí se od toho moc očekávat.