Ella v Laponsku

Ella v Laponsku https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/426252/bmid_ella-v-laponsku-5Zt-426252.png 5 2 2

Ella série

< 3. díl >

Ella a celá její třída vyhrála pobyt na sluncem zalité pláži kdesi u moře. Tak proč jim kapitán letadla přeje při vzletu šťastnou cestu do Laponska? Kam se poděly kufry? A jak je možné, že tatínek pana učitele je ve Finsku zodpovědný za nadělování vánočních dárků? Ještěže má Ella ušima a je jí vše okamžitě jasné: pan učitel chce děti vyměnit za vánoční skřítky, protože ti dosavadní už chtějí do důchodu. Kolotoč mylných domněnek a nejlepších úmyslů přivádí Ellu a její kamarády do pravých laponských závějí, aby se z nich celá třída i s popleteným panem učitelem a jeho trpělivou ženou ale nakonec šťastně a ve svornosti vyhrabali zase zpátky do letadla domů.... celý text

Žánr:
Pro děti a mládež , Pohádky

Vydáno: , Portál
Originální název:

Ella Lapissa , 2003


více info...

Přidat komentář

Kubamarš
06.04.2020

Projel jsem tady komentář od "Haniska" a nejsem si jistý, zda dotyčná (dotyčný) knižku četla (četl). Ona totiž není o Elle, ta zde pouze plní funkci vypravěčky. Což je dle mého malinké mínus, protože na Ellu knížka láká kresbou na obálce. A jak už to tak bývá, dítě se rádo s hlavním hrdinou identifikuje, i na základě kresby. Zde nemůže. Jinak je příběh de facto prozrazen v anotaci ke knize. A tak bych jen doplnil plus: severské reálie. A pár mínusů: jak už bylo řečeno, příběh není o Elle. Nemá ale také odpich, ztrácí tempo. Snad na počátku - děti vyrazí namísto k jižnímu moři do ledu finského Laponska. Nu dobrá. Po delším čase do děje vstupují skřítci či vánoční kozel. To už jsme ale na straně padesát. Pak je dobrodružství více - děti mají v Laponsku zůstat a sloužit tam ve funci dosavadního "Santaklause", jsou údajně okradeny Dědem Mrázem a Ježíškem a nakonec se vše v dobré obrátí. No malinko bizár. Ale připouštím, že jsem na knihu drobátko stár - ta je určena dětem prvního stupně základky.

Hanisek
27.03.2020 5 z 5

Skvělé pokračování příběhu o nezbedné Elle. Tentokrát se jedná o jeden velký ucelený příběh, kde Ella vyrazí do Laponska. Opět veselá jízda od začátku až dokonce. Určitě doporučuji přečíst i předcházející dva díly.


Autorovy další knížky

Timo Parvela
finská, 1964
2018  85%Pozvánka
2017  85%Ella ve škole
2018  87%Odpočítávání
2018  90%Cesta
2019  92%Virus

Kniha Ella v Laponsku je v

Přečtených2x
Chystám se číst1x
dalších seznamech1x