Elixír vinaře Salaby

Elixír vinaře Salaby https://www.databazeknih.cz/img/books/17_/174924/bmid_elixir-vinare-salaby-u0v-174924.jpg 3 19 8

Tadeáš Hájek z Hájku hledá způsob, jak léčit císaře Rudolfa II., který trpí těžkou melancholií. Od svého přítele Adama Zalužanského se jednoho dne dozví, že apotékář Brázda kdysi vlastnil starý orientální herbář s popisem vzácné čínské byliny i návodem, jak z ní vyrobit zázračný elixír proti trudomyslnosti. Během hledání stop po ztraceném rukopisu dojde ke dvěma záhadným vraždám, ale herbář zůstává stále nezvěstný. Obrat nastává až v okamžiku, kdy mladý vinař Jakub Salaba nalezne ve svých sklepech tajnou skrýš...... celý text

Přidat komentář

Jerry.69
13.06.2021 4 z 5

Příjemné, nenáročné čtení, dobře vymyšlená zápletka, zajímavá a neotřelá, jednoduché vyprávění bez snahy působit čtenáři těžkou hlavu filozofickými otázkami středověkého světa. Líbilo se.

jprst
10.06.2021 1 z 5

Můj náhodný a hodně nepovedený pokus seznámit se s tvorbou nějakého současného českého autora. Poměrně naivní a jednoduchý příběh, v některých partiích dosti nudný, jehož četba byla pro mě spíše ztrátou času. Hodnocení jednou hvězdou jen proto, že jde o českého autora.


Galadwen
11.11.2018 2 z 5

Nevím proč, ale kniha mi připadala nějak začátečnická. Postav jak na orloji, pro dvousetstránkový příběh dvakrát víc, než bylo třeba - nebyly prakticky odlišitelné. Dlouhý a naprosto zbytečný prolog. Příšerné chyby v dějinách každodennosti, od bílé kávy na snídani a matriční úřad přes rychtáře pískajícího na policejní píšťalu jako Tomáš Töpfer v Četnických humoreskách, až po podivné finanční hospodaření postav (kolik si Salaba vydělal na cestách, proboha - nebo někde vyloupil banku?). Jenom ty brambory koncem 16. století chyběly. Prvních sto stran nuda a chaos, pak to asi 50 stran vyhlíželo lépe, a konec zase úplně zabitý. Doporučit lze jenom jako naprostou oddechovku.

ladislava6677
13.06.2016 5 z 5

Velice dobre ctivy detektivni pribeh z doby Rudolfa 2.Historicky existujici postavy jeste vice zatahnou ctenare do deje.Doporucuji!

ondrash77
16.05.2015

Pamatujete si na Karla Maye či Julese Vernea a jejich způsob vyprávění? Podobný zvolil i Petr Jirounek v tomto románu. Jednoduchost, naprostá srozumitelnost, místy skoro až naivita řadí Elixír vinaře Salaby do rubriky dětské literatury.

LenkaKa
12.06.2014 4 z 5

Oddechový detektivní příběh v historických kulisách. Líbilo se mi to.

proton
09.04.2014 3 z 5

Oddechovka, detektivní příběh z doby Rudolfa. Vzácná bylina, herbář, dvě vraždy. Poutavé vyprávění.....

vincek1
30.11.2013 4 z 5

První kniha od tohoto autora a celkem mě nezklamala. Poutavě napsané, někde s naznačenou zápletkou, která se nás trochu snaží svést z cesty, ale nakonec se vše vyřeší. Líbil se mě popis části života mladého Salaby, který se pustil do "podnikání" stylem, který by mu mohli dnešní "podnikatelé" jen závidět. Doporučuji, čte se to lehce a nejsou zde místa, která by knihu natahovala, pro větší počet stránek a tím více autorských archů (které bývaly a myslím, že stále jsou, ukazatelem pro výpočet odměny).