Eleonora Akvitánská

Eleonora Akvitánská https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/487330/bmid_eleonora-akvitanska-yDe-487330.jpg 4 22 4

Eleonora Akvitánská patřila k předním a zároveň nejspornějším ženským osobnostem středověku. Byla krásná, inteligentní a svéhlavá a za života se o ní šířily nejrůznější, a zdaleka nikoli nepodložené pikantní zvěsti. Vyrostla na nevázaném okcitánském dvoře, na němž působili slavní trubadúři, a dokonce se tvrdilo, že předsedala soudům lásky. Nejprve se provdala za francouzského krále Ludvíka VII. a poté za anglického Jindřicha II., jemuž porodila syny Richarda Lví srdce a Jana Bezzemka. Dožila se dvaaosmdesáti let, ale protivenství a tragédie z mladších let překonala teprve v pokročilém věku a stala se prakticky suverénní vládkyní Anglie... celý text

Žánr:
Literatura naučná , Biografie a memoáry , Historie

Vydáno: ekniha , BB art
Originální název:

Eleanor of Aquitaine: By the Wrath of God, Queen of England , 1999


více info...

Přidat komentář

VendulaB
25.03.2021 4 z 5

Velmi zajímavá kniha. Je však potřeba zdůraznit, že se nejedná o historický román, ale o historickou knihu, která je napěchovaná údaji, osobami a událostmi ve velmi hutné podobě. Její četba je tak trochu obtížná. Kniha asi nebude úplně vhodná pro někoho, kdo se doposud s životem E. A. aspoň trochu neseznámil. Ovšem čtenář, který už její osud zná, bude zaujat stovkami dobových maličkostí, kterých je kniha plná.

Danka22
30.01.2021 4 z 5

Knížka je sice faktografická, přesto potěší. Když pominu hezkou obálku, tak obsah je mimořádný. Zachycuje život jedné z nejznámějších královen v Británii a konec konců i Francii. Po svých předcích zdědila ctižádost, smysl pro krásnou poezii a lstivost. Líbí se mi jak si autorka dala tu práci s vyhledáváním zdrojů, protože díky tomu máme možnost nahlédnout do zajímavé korespondence mezi Eleonor, králem a jejich poddanymi.


Ladiva
26.10.2020 4 z 5

Literatúra faktu, v ktorej sa autorka poctivo snažila zmapovať život a činy významnej kráľovny z 12.storočia. Autorka sa striktne snaží čerpať len z doložených historických prameňov a bola som veľmi prekvapená, koľko mýtov časom vzniklo okolo tejto ženy a ako málo pozornosti jej v svojich dielach venovali súdobí kronikári, resp. ako málo priamych faktov sa o jej živote dochovalo. Nebola to kniha, ktorú by som čítala jedným dychom, ale poskytla mi, zatiaľ, najucelenejší pohľad nielen na dobu, v ktorej žila a pôsobila, ale aj na ďalšie historické postavy, ako Henrich II, Richard Levie srdce, či Ján Bezzemok.

mala49
24.10.2020

Kdo čekal, jako já, román, bude zklamán. Na faktografii jsem nebyla naladěna. Moje smůla.