Safírová růže

Safírová růže https://www.databazeknih.cz/img/books/80_/80869/safirova-ruze-80869.jpg 4 190 19

Elenium série

< 3. díl

Třetí kniha Elenium. Nakonec rytíř Sparhawk získává Bhelliom, legendární kouzelný klenot, který má uzdravit královnu Ehlanu od smrtícího jedu. Ten již zabil jejího otce. Sparhawk a Sefrenie – mocná učitelka styrické magie – musí osvobodit Ehlanu z křišťálového obalu, uchovávajícího její život, zatímco se usilovně snaží najít lék. Ale objevení Bhelliomu provází další nebezpečí. Jen co vzal Sparhawk kámen do ruky, otvírají se brány temnot. Odvěký zemošský bůh Azash mobilizuje své hrůzné síly, aby se zmocnil vlády nad světem. Sefrenie ví, že pokud se zmocní safírové růže pekelné mocnosti, bude to znamenat smrtelné nebezpečí pro všechny živé. Uzdravení královny Ehlany je jen počátek Sparhawkova poslání. S pomocí čtyř oddaných rytířů musí čelit Ehlaninu nepříteli, krutému Anniovi, který se snaží zmocnit královského trůnu. Annias propadl moci svého tajemného pána, Azashe, který má v úmyslu jen jedno – získat Bhelliom! 1. vydání. -- zdroj: www.legie.info --... celý text

Literatura světová Romány Fantasy
Vydáno: , Classic And
Originální název:

The Sapphire Rose , 1991


více info...

Přidat komentář

LiliDarknight
24.03.2024 5 z 5

A zazvonil zvonec... A vlastne asi nie som ďaleko od pravdy, keďže to má isté rozprávkové črty. Ale napriek tomu sa mi to páčilo. Pre tú nedokonalú dokonalosť. Pre tie postavy. Pre ten humor, hoc občas šibeničný. Ale predovšetkým to oceňujem pre tú inakosť. Lebo tam, kde iní písali len o zradách, vraždách a úkladoch, tam Eddings nezabúdal na priateľstvo, vernosť a česť. A to je dôležité. Nielen v literatúre.

renefer
04.09.2023 3 z 5

Zvonec a pohádky je konec. Tak nějak si myslím, že tento žánr už je někde jinde. Trochu to zachraňují vtipné dialogy, ale převládá takové to pohádkové směřování, které mi úplně nevyhovuje.


PitoR
25.02.2023 5 z 5

Elénium na tretiu!!!!!
Využil som možnosť ponuky a zakúpil kompletnú sériu v jednom zväzku. Aby mi nič neušlo, prečítal som to v jednom slede...

Diamantový trón - Slušný štart do tejto fantasy trilógie. Celkom som sa vžil do deja a čakal, ako sa bude dariť Pandionskému rytierovi Sparhawkovi a jeho spoločníkom na ceste k záchrane kráľovnej Ehlany.

Rubínový rytier - Pokračovanie má, podľa môjho názoru, stúpajúcu kvalitu. Nevedel som sa dočkať kedy budem môcť chytiť bichľu opäť do rúk, aby som sa dozvedel, ako sa bude dariť hlavným hrdinom. A ako to nakoniec dopadne s korunou kráľa Saraka i najmocnejším drahokamom, modrou ružou Bhelliom.

Zafírová ruža - Záverečný, zároveň najdlhší, diel trilógie začal pekne zostra. Jedno prekvapenie za druhým, jednoznačne najlepšia časť, ale tým nechcem nijako znížiť kvalitu predošlých dielov. To nakoniec rozhodlo aj o mojom konečnom verdikte, že som sa priklonil k maximálnemu hodnoteniu.

Oceňujem priložené mapy, ktoré mi pomohli zorientovať sa vo fantasy svete Eósia, takže som vedel, kde sa Sparhawk a jeho spoločníci práve nachádzajú. Hoci je na mapách oproti textom niekoľko nezrovnalostí, preklepov(?); Ignak = Agnak, Varium = Larium, Paler = Pater; považujem to za skvelý nápad a výbornú pomôcku zároveň.

...a som veľmi spokojný. Vyše 800 strán v jednom, je to paráda a krásne sa to vyníma v domácej knihovničke spolu s bichľou Tamuli, na ktorú sa už chystám. Príma!!!!!

P. S.: Inak, obdivujem čitateľov, ktorí pri svojich recenziách a hodnoteniach uvedú, že zároveň majú rozčítané aj iné tituly. Tí musia mať v hlave kompjúter.

VANDAE
05.09.2022

pokud máte rádi akční a dobrodružnou fantazy,Eddings nezklame,četla jsem všechny,některé jsou sice slabší,ale celkově super

Atara16
26.05.2022 2 z 5

Nuda, číst se to dalo, ale nemělo to nic co by nadchlo tak že knihu chci.

Ryorka
13.04.2022 1 z 5

Ano, třetí díl je nuda. A hloupá nuda. Připadalo mi to, že autor musel splnit počet stránek a tak splácal, co nejvíc slov do vět A celé to působilo naivním myšlením. A jak už tu bylo psáno, epilog to zabil, protože to, co v něm autor napsal, nevymyslíš ani po lajně koksu.

Gordonlord
30.01.2022 1 z 5

Nekonečně natahovaný a utahaný závěr. Kniha mohla být klidně o polovinu kratší.
Dočíst tohle, to bylo částečně jako snažit se rozkousat tvrdej chleba, který už značně chytá plíseň. Tvrdým chlebem se zde rozumí nezábavnost, nuda, prostředí pusté nápadů, nevyužitých šancí, nulová gradace a žádný smysl pro drama, které ve spojení s pomalým tempem vyprávění, prodchnutým galony vaty, vytváří pocit naprostého utrpení při snaze knihu dočíst - což se rovná té plísni.

Přitom kdyby se zrychlilo, editor by z knihy vyházel zbytečné části - kterých je tu jak hnoje - tak by z toho mohla být poměrně špatně napsaná blbost, která ovšem ke své ctnosti oplývá kvalitně zvládnutým slovotepectvím, kdy se ona nuda čte velice plynule, bez problémů a lehce. Eddings umí tvořit smysluplné věty. Škoda že to samé se netýká jeho fantazie, nápadů, dramatu a logiky. Dalším plusem, dělícím tohle dílo od bohapustého odpadu je také atmosféra, která má jistou osobitost a také onu patinu dávno zašlých, překonaných časů dřevního fantasy, která mne nezměrně přitahuje i přesto, že v jejích mantinelech jen zřídkakdy vznikne dobrá kniha.

Co mě ovšem "sejřilo" napříč celou sérií, je neutuchající žoviálnost. Celu dobu hrdinové plkají nad tím, jak je hlavní záporák Martel hajzl non plus ultra a co všechno by mu provedli, kolikrát a jak krutě by ho zabili a když na konci dojde na závěrečný souboj, tak se s ním Sparhawk baví, jak s kamarádem, kterého jen hodinu neviděl. Ano - podle příběhu se znali už dříve a přátelé opravdu byli. A tohle žoviální přátelské žvanění, když se mezi nimi schyluje k závěrečnému souboji na život a na smrt, by dobrý autor dokázal proměnit ve zlato, protože v šikovných vypravěčských rukou to může mít hloubku. Tady se změnilo na hnůj a působí výsostně trapně.

Pokud už bych tady měl někomu fandit ,jsou tři hlavní záporáci. Celou dobu jsem se o ně bál, protože byli vykresleni jako naprostí chudáci, kteří na Sparhawka nemají ani náhodou a ještě navíc po nich jde deset hlavních hrdinů což je nefér přesila a bylo mi jich upřímně líto. Což je asi ten nejhorší pocit, který může autor ve čtenáři probudit.

A co teprve nekonečně se vlekoucí a téměř nicneříkajcí epilog, u kterého jsem si říkal, co má autor asi za lubem a jaký šok nebo silné zakončení pro nás chystá, když po konci příběhu ještě celou knihu na dalších 30 stran natahuje. No - nechystá nic. Celá kniha skončí uprostřed nepovedeného pokusu o nejasný sentiment bez nápadu a pointy. Což je příhodné, protože v tomhle duchu probíhala i celá tahle série.

Přál bych si, aby se autor v dalších knihách vzpamatoval. Pořád to má potenciál pobavit choutky starého fantasy škváru milujícího čtenáře, jen se to nesmí odfláknout.

ludek.n
17.08.2021 4 z 5

Potřetí se setkáváme s pandionským rytířem Sparhawkem, který bojuje o život své královny Ehlany s temnými silami zemošského boha Azashe. Buď jsem si už zvykl na Eddingsův styl psaní, nebo je každá další kniha elenijské trilogie o chloupek lepší než ta předchozí. Safírová růže mě opravdu bavila. Vedle už klasického putování skupiny společníků z jednoho místa na druhé, si užijeme i nějaké ty lokální boje, rytířské špásování, obléhání svatého města Chyrellosu a konečně vyřešíme i otázku kdo je v Eosii víc než bůh. Dějová linka je různorodější a barevnější svých předchůdců, a tak - přestože je kniha rozsahem nejdelší z celé trilogie - se člověk při četbě nenudí. Nějaké překvapivé zvraty tu sice nejsou, ale zápletka je natolik hutná, aby to zase až tolik nevadilo. Postavy jsou také pořád stejně černobílé a jejich vývoj nikam nepokročil, ale pod tlakem událostí je to nakonec malá domů a sázka na jistotu. Co jsi v první knize Elenia ztratil, ve třetí jako bys znovu nalezl. Když se pak ve finále láme chleba, dokonce i nějaká ta dojemná emoce vystrčí růžky. Safírová růže je prostě důstojným zakončením série a smazala nepříliš povzbudivý dojem, který jsem měl z první knihy.

*Pájuše*
05.09.2020 3 z 5

Zakončení série bylo fenomenální. Všichni padouši jsou mrtví, teď je na řadě vyrovnání se s následky války. Nicméně epilog celou sérii zabil. Nebudu spoilerovat, chápu - nebo si to alespoň myslím - co autora k tomu vedlo, ale konec me opravdu neoslovil. Další třídílnou sérii se Sparhawkem si pro teď nechám ujít. Se zlou by se potácel.

denniys
14.01.2020 3 z 5

Tenhle díl mě vůbec nebavil :( nevím proč :( jinak celkem pěkný konec této pohádkové fantasy série, která se bohužel ztratí ve vodách průměru..

bobo7592
16.11.2018 5 z 5

Série Elenium. Celkem příjemná fantasy.

sarka9190
20.08.2018 5 z 5

Nebudu se opakovat jako u předchozích dvou:-) Prostě můj milášek:-) Akoráte to nejepičtější bylo v polovině knížky a konec byl takový dojezdový. a to je jedniné, co bych vytkla.

špulo
30.01.2018 4 z 5

Príjemné zakončenie veľmi príjemnej fantasy putovačky. Celá séria si zaslúži 85%. Okrem iného, v tomto vydaní aj za fajn preklad, ktorý je oproti predošlému minimálne o triedu vyššie...

Elerrina
09.07.2017 1 z 5

Mise číslo jedna - záchrana královny - končí hned na začátku a vzápětí startuje mise číslo dvě - záchrana celého světa, konkrétně pobití bossů. Ale klid, není zapotřebí se ničeho obávat, je to level pro blbečky. I když bacha, v jednu chvíli tam dojde i na matematiku. A (pozor spoiler!) v závěru dokonce jeden z té bandy namachrovaných supermanů zemře. Ale neprozradím, který. A všichni jsou z toho žalem bez sebe a celé odpoledne pak nevtipkují a nepošťuchují se.
Tentokrát s marcelou6183 souhlasím, kdyby celý příběh skončil uzdravením královny a záporáky by stihli zabít cestou, bylo by to mnohem lepší. A ano, ta královnina svatba je humus a ničí většinu kouzla obou předchozích dílů.
Dočteno jen s největším vypětím vůle. Více v komentáři k celému Eléniu.

Benjiki
01.01.2016 3 z 5

I přes nechutný happy end dávám znovu tři, důstojný ukončení trilogie. Ono celá trilogie se čte tak dobře, že vypadá líp než jaká ve skutečnosti je. A to je důkazem Eddgovských kvalit. Už si sice nepamatuji co přesně se tam dělo, ale když má člověk fantasy absťák a nic jiného není po ruce, uspokojí ho to víc než dobře.

Terva
28.10.2015 4 z 5

Tak jo, opět dávám za čtyři hvězdy, i když bych možná mohl dát i méně. Beru to však jako důstojné zakončení trilogie a hlavně proto, že jsem si Sparhawka velmi oblíbil. V tomto příběhu se musí Sparhawk a Sefrenie vypořádat s věcí, kterou museli použít v předešlém příběhu k ochraně královny Ehlany. Opět tu figuruje zemošský bůh Azash, ale je hrůznější a má více chutě k ovládnutí světa. Odvaha a láska se tu střetává s černou magií a je jen na osudu, jak tohle vše bude končit. A nebo teprve začínat? Malá ochutnávka: Ozval se ohlušující zvuk. Sparhawk si byl jistý tím, že se otřásl celý svět....... Důstojné ukončení trilogie Elenium a já jej mohu jen vřele doporučit, protože by byla ostuda nedočíst příběh.

marcela6183
07.07.2015 2 z 5

Tady nejde jinak, než to rozcupovat a dát na vlastní hlavu. Vysekla bych z toho celý ten doják a nesmysl se svatbou a nechala skvělou závěrečnou kapitolu do druhého dílu ve smyslu zlý Annias byl rozdrcen kopyty Sparehawkova koně na padrť a království tak bylo zachráněno cynikem s nabubřelým smyslem pro fair play a dokonalou povahu.
Nemám pro to víc, jak za dvě. Přide mi to z jiného světa a uměle nataženo. Jestli někdo souhlasí, ať lajkne:-)

Finskej
11.02.2014 4 z 5

Z vypravěčského hlediska skvělá dobrodružná sága. Čte se to ještě o stupínek lépe, než jak "literárně hodnotné" to doopravdy je - a to JE autorské umění. A hlavní hrdina, sir Sparhawk, je ukázkovým prototypem ostříleného cynického mazáka s fixním smyslem pro čest a spravedlnost, který se, vcelku zdravě, se zádrhely a darebáky nemaže víc, než je nezbytně nutné. + je třeba k dobru připočíst kvalitně vykreslený svět koexistujících odlišných kultur a náboženství, mezi nimiž dochází k přirozenému tření a zádrhelům. + je to velkolepě epické a člověk má málem dojem, jako kdyby četl "skutečný" historický román. A tak dále. Snad jediné mínus je postupný rozvoj do snad až příliš všeobjímající one-big-happy-family, ovšem trilogie skončí právě tak akorát včas. (Tato trilogie, nejsem si jist, že totéž lze říci i o dalších ságách autora.)

HTO
13.11.2011 5 z 5

Elénium je něco jako Ve stínu pádišáha, až na to, že na Maye zdaleka nemá. Přesto se to čte samo. Až na občasné stylistické lapsy autora – na druhou stranu je třeba u tohoto nového vydání (nakladatelství Triton) vyzdvihnout vynikající překlad: skvěle zčeštěná jména! a krásné ilustrace – obzvláště potrpíte-li si na ňadra a na starce vypadající jako Jean Marais – vadí hlavně černobílost postav a až příliš supermanovský Sparhawk – jak byl poznamenal sirdár Beatty, u něj si člověk ani nedovede představit, že by měl průjem, natož prohrál. A skvělé je i to, že snad nejnapínavější částí knihy je konkláve volící nového arcipreláta; to by člověk u epické fantasy plné bojů, kouzel a trolů nečekal – ale to je nutno přičíst jí k dobru.

Štítky knihy

hrdinská fantasy

Autorovy další knížky

David Eddings
americká, 1931 - 2009
2017  85%Elénium
1994  84%Diamantový trůn
1995  86%Strážci Západu
1995  86%Královna magie
2001  73%Smaragdová bohyně

Kniha Safírová růže je v

Právě čtených2x
Přečtených328x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených18x
Knihotéce164x
Chystám se číst28x
Chci si koupit8x